Güvenlik vurgusunun ön plana çıktığı, başkanlık sisteminin yer aldığı partisinin seçim beyannamesini açıklayan Başbakan Davutoğlu yüksekten uçtu. CHP lideri Kılıçdaroğlu'na seçim hedefi üzerinden yüklenen Davutoğlu, 7 Haziran seçiminde AKP'nin yüzde 60 civarında oy alacağı iddiasında bulundu

AKP seçim startını verdi: Bize her yer Türkiye

AKP bugün haftalardır konuşulan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kontrolünde belirlenmesiyle büyük tartışmalara neden olan seçim beyannamesi ve aday tanıtım töreniyle seçim startını verdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu törende 7 Haziran'da yapılacak genel seçimler için yüzde 55 oy çağrısı yaptı.

Ankara Arena'da düzenlenen törene çalınan mehter marşları damga vururken, Davutoğlu, Ayna grubunun kendisi için uyarladığı 'Davutoğlu Ahmet Hoca' şarkısı eşliğinde eşi Sare Davutoğlu ile girip salonu selamladı. Partinin, yandaş sanatçılardan Uğur Işılak tarafından hazırlanan yeni seçim şarkısı 'Yeni Türkiye, bize her yer Türkiye' de dinletildi.

Salondan Davutoğlu için 'Sen bize reisin emanetisin' sloganları yükseldi.

'SANDIKLAR PATLAYACAK'
Salona girmeden önce Arena dışındaki AKP'lileri selamlayan Başbakan Davutoğlu, "7 Haziran’da tekrar bir demokrasi destanı yazmaya hazır mısınız? Bugün salonlardan taştığımız gibi, meydanlardan taşmaya hazır mısınız? 13 yıldır bizi alkışlayan dünyanın yanında, milli irade alkışlanacak. Ama Kılıçdaroğlu’nun alkışı gibi değil, sandıklar patlayacak" dedi.

'BEYAZ KEFEN GİYMİŞ ALPARSLAN GİBİ KARŞINIZDAYIM'
Törenin başlamasıyla konuşan Ahmet Davutoğlu, "Bugün sizlerin huzurunuzda sadece bir genel başkan olarak değil, aynen sıradan bir nefer gibi beyaz kefenini giymiş Alparslan gibi çıkıyorum" dedi.

Davutoğlu'nun AKP'nin bir adalet, erdem ve milli hareketi olduğunu iddia ettiği konuşması sıklıkla tekbir sesleriyle kesildi.

Üç dönem kuralına takılan isimlere de seslenen ve onları selamlayan Davutoğlu, bu kişilerin AKP için çalışmaya devam edeceğini açıkladı. Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı; "Üç dönemi bitmiş olmakla birlikte, bu salonda bulunan ağabeylerinizi, dava öncülerinizi alkışlamanızı ve selamlamanızı istiyorum. Ayağa kalkın ve dava neferlerini selamlayın. Benden çok onları selamlayın. İşte ön sırada oturan erdemliler hareketinin öncüleri var ya size güzel bir örnek oldular.  Şunu da söylüyorum. Onlar sadece kısa bir ara verdiler. Partimizin her kademesinde çalışmaya devam edecekler."

Bizzat kendisinin yazdığını iddia ettiği beyannamenin içeriğine dair bilgi veren Davutoğlu, "Beyannamemizde önümüzde 9 yıllık hedeflerimiz var. Seçim beyannamemizin odağında insan onuru vardır. Her bir kardeşimizin insan onuruna yakışır hayat sürmesi için gereken hamleleri yapmaya hazırız. 2002’de birkaç yüz milyon dolara muhtaç bırakılan, 70 centlere muhtaç bırakılan onurlu bir milletin bir daha IMF kapısına gitmemek için, tanklarını toplarını başkalarından hibe alan onurlu bir milletin bir daha kimseden hibe dilenmemesi için güçlü bir Türkiye inşa ediyoruz. Bu bir inşa beyannamesidir.  Açıkladığımız 25 sektörel öncelikli dönüşüm programıyla, üretim stratejileriyle biz büyük Türkiye’ye doğru yürüyoruz" dedi.

SÖZLEŞMEYE BESMELEYLE BAŞLADI
Konuşmasının ardından AKP'nin Yeni Türkiye Sözleşmesi'ni okumaya başlayan Davutoğlu, besmele çekerek söze başladı.

Türkiye'nin sivil bir anayasa ile yönetilmesi gerektiğinin vurgulandığı sözleşmede özgürlük ve güvenlik sınırlarının belirlenmesi dikkat çekti. Sözleşmede, "Özgürlük ve güvenlik dengesi siyasal meşruiyetin temelidir. Özgürlük ve güvenlik kavramlarını birbirlerinin karşıtları değil birbirlerini tamamlayıcı unsur olarak görüyoruz. Siyasal meşruiyetin ve egemenliğin kaynağı eşit haklara sahip vatandaşlardan oluşan millettir. Amir olan millettir memur olan devlettir" ifadeleri yer aldı.

100 maddeden oluşan AKP'nin 2023 Yeni Türkiye sözleşmesinde dikkat çeken bölümler şöyle:

* Hedefimiz milletimizi tarihin nesnesi değil öznesi kılmaktır. Cumhuriyetimizin 100. yılına yürürken katılımcı çoğulcu bir anaysa ile yönetilmeyi sağlamaktır.

'BAŞKANLIK SİSTEMİ YETKİ KARMAŞASINI GİDERECEK'
*
Yürütme erkinin yeniden düzenlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. İdari yapının başkanlık sistemi çerçevesinde yeniden düzenlenmesini gerekli görüyoruz. Başkanlık sistemi yetki karmaşasını giderecektir
. Başkanlık sistemi bir zarurettir.

* 2001 yılında Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasındaki yetki karmaşası nedeniyle krizler yaşanmıştır. Yetki krizinin ortadan kaldırılması bir zarurettir. 2014 yılında Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesinden sonra Başkanlık sistemini gerekli görmekteyiz. Yenide yapılandırma sürecine katkıda bulunmaya davet ediyoruz. Hesap verme makamında bulunan milli iradeyle göreve gelmiş sivil otoriteye bağlıdırlar. Bürokraside yatay ya da paralel hiçbir örgütlenmeye izin verilmez. Gerekli tedbirler alınır.

* Seçme ve seçilme hakkı en temel haktır ve bu hak sınırlandırılamaz yok sayılamaz. Nihai hedefimiz çoğulcu demokrasiyi hayatın bütün alanlarında egemen kılmaktır. Yerinden yönetim ilkesi tabana yayılacaktır. Denetlenmeyen hiçbir güç kalmayacaktır. TBMM hiçbir şekilde baskı altına alınamaz. Anayasayı uzlaşı içinde yazmak için çağrıda bulunuyoruz. Yargı bağımsızlığı da korunacaktır. Yargı kararları denetime açık olacaktır.

* İstiklal Savaşı'mızın temel amacıyla her zaman mazlumların yanında olmayı belirleyen bir perspektifle dış politikamızı sürdüreceğiz. Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya'da kalıcı barışı pekiştiren adımlar atmaya devam edecektir. Afrika, Asya ve Latin Amerika açılım politikası kararlı bir şekilde devam edecektir. İnsani yardımların dost kardeş ülkelerde silinmeyen izler bırakacağına inanıyoruz.

STRATEJİ İÇİN TOPLANTI YAPACAK
Törenin ardından Davutoğlu'nun seçimlerde izlenecek stratejiyi belirlemek üzere kurmaylarıyla değerlendirme toplantısı yapması bekleniyor. Bakanlar Kurulu ve partinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin katılımıyla yapılması planlanan toplantıda, bölge bölge seçimlere dönük nasıl bir çalışma yapılacağı detaylı şekilde belirlenecek.