Erdoğan’ın başkanlık hayali için sistemi etkisiz hale getirmeye çalışan AKP komisyonları baypas etmekle yetinmedi, yeni yöntemler izlemeye de başladı. CHP’li Özel, “Meclis ilga ediliyor” dedi

AKP ‘tek adam’ provasına başladı

SEBAHAT KARAKOYUN-senyaprak@gmail.com

Tayyip Erdoğan’ın başkanlık hayalini gerçekleştirmek için parlamenter sistemi etkisiz hale getirme taktiği izleyen AKP, 26’ncı Yasama Dönemi’nin başlamasıyla birlikte yasama yöntemlerini bilinen çerçevesinin dışına çıkarmaya başladı.
AKP, parlamentoda muhalefeti etkisiz hale getirmek için geçen dönem de sıklıkla başvurduğu ‘torba yasa’ yöntemini bu dönem de doludizgin kullanıyor. TBMM’ye 26’ıncı dönemde bin 54 tasarı ve teklif sunuldu. Bunların uluslararası anlaşma olan beşi dahil dokuzu yasalaştı. Geçici Bütçe ile diğer üç yasa ise ‘torba yasa’ olarak Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan hızla geçirildi.

‘İş yoğunluğu’ bahanesi
Tüp bebek katılım payından maden işçisinin mesai saatine, karayollarındaki hız sınırından bedelli askerliğe kadar birbiriyle ilgisi olmayan düzenlemeleri ‘torba yasa’ adı altında tek bir yasada bir araya getiren AKP, ilgili diğer komisyonları devre dışı bırakarak sadece Plan ve Bütçe Komisyonu’nu çalıştırıyor. AKP, parmak hesabıyla oradan hızla geçirilen yasaları TBMM Genel Kurulu’nda da yangından mal kaçırırcasına görüştürüyor.

İçtüzük gereği alanlarına giren yasalardaki değişiklikleri görüşmesi gereken komisyonların AKP’li başkanları, ‘iş yoğunluğu’nu bahane ediyor. Başkanlar, gündemleri boş olmasına karşın bu düzenlemeleri görüşmeyi reddediyor. Son olarak, şu anda TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen ‘torba yasa’ 30 Aralık’ta Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan ilgili beş komisyona havale edildi ancak AKP’li başkanlar 31 Aralık’ta jet hızıyla görüşmeyi reddetti.


Özel: AKP dayıbaşı sistemi kurdu, baş işveren Saray!

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ‘istisna’ olması gereken torba yasaları maden ocaklarındaki ‘dayıbaşılık’ uygulamasına benzetti.“AKP Meclis’te ‘dayıbaşı’ sistemi kurdu” diyen Özel, işleyişi şu sözlerle anlattı; “AKP, bir yandan Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerinde üretim baskısı kuruyor, diğer yandan çalışması gereken diğer komisyonları da dayıbaşılar aracılığıyla çalıştırmıyor. Komisyonlardaki dayıbaşılar, onların başında başdayıbaşı var ama esas işveren Saray. Saray’ın talimatlandırdığı yasalar komisyonlara uğramadan Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ‘torbalanıp’ Meclis’ten ‘temel kanun’ olarak şipşak kanunlaştırılıyor. Saray’da madde madde hazırlanan kanun metinleri 550 milletvekilinin uzmanlıkları hiçe sayılarak doğrudan Plan ve Bütçe Komisyonu eliyle Genel Kurul’a getiriliyor. Erdoğan bir süre sonra bir muhtarlar toplantısında ‘Bütün bu süreçlere gerek yok biz bir başkanlık kararnamesiyle hallederiz’ der.”

KP’nin tek adam rejimine zemin hazırlamak için bilinçli olarak parlamenter sistemin damarlarını tıkadığını belirten Özel, “AKP eliyle kasten ve cebren parlamenter sistem ve Meclis ilga ediliyor. Bir şeyin yenisini yapmak için eskisini bozmak gerekir. AKP’nin sistemi bozma telaşı, ısrarı bundan” dedi.