AKP ülkeyi yeni maceralara sürüklüyor: BAE ile gerilim tırmanıyor

Yayılmacı dış politikalarla farklı bölgelerde benzer macera arayışlarına giren hükümet, ülkeyi bu kez Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile karşı karşıya getirdi. Hemen her bölgede İhvancı hareketleri destekleyen Türkiye ile karşısında yer alan BAE arasında Körfez Bölgesi, Yemen ve Sudan’ın ardından Libya’da da gerilim giderek tırmanıyor.

Tobruk yönetiminin destekçisi ve Libya Ulusal Ordusu’nun (LUO) başındaki Halife Hafter’in Libya’da tek taraflı olarak devlet başkanlığını ilan etmesinin ardından ülkedeki kaos daha da büyüdü. Uluslar arası aktörlerin yer aldığı paylaşım savaşlarının merkezinde bulunan ülkede, iç savaşın çok farklı bölgelere yayılması ihtimalinin de giderek güçlendiği dile getiriliyor. Bölgede Hafter’in en büyük destekçilerinden BAE, İhvancı Fayez Al Sarraj güçlerini destekleyen Türkiye’yi ‘Libya’da çatışmaları körüklemekle ve ateşkesin bozulmasına zemin hazırlamakla’ itham ediyor. Dışişleri Bakanlığı suçlamaları reddetse de bölgede tansiyon giderek yükseliyor.

TÜRKİYE, CİHATÇILARI DESTEKLEMEKLE SUÇLANIYOR

BAE, geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler’e (BM) ve uluslararası kuruluşlara, Türkiye’nin engellenmesi, ateşkesin sağlanması çağrısında bulunurken, Türkiye’nin Berlin ve BMGK kararlarını çiğnemesinin önlenmesi gerektiği ifade edildi. Türkiye, Libya’daki cihatçı terör örgütleriyle işbirliği yapmakla suçlanırken, Libya’nın içişlerine müdahale etmekten vazgeçmesi gerektiği dile getirildi.

Dışişleri Bakanlığı ise BAE’nin Türkiye’ye yönelik suçlamalarına karşı BAE yönetimini Türkiye’ye karşı düşmanca tavır takınmaktan vazgeçmeye davet etti. Geçtiğimiz hafta Anadolu Ajansı’ndan sunulan haberlerde ise “Libya’da hükümet güçleri, Hafter milislerini ülkenin batısındaki bölgelerden çıkardıkça, Hafter’in uluslararası alandaki en büyük destekçilerinden BAE daha da saldırganlaştı” ifadeleri yer aldı.