Anayasa değişikliği gerekçesi ile AKP heyetinin çok uzun süre sonra ‘teröristlerle ortak’ diye ifade ettiği HDP ile görüşmesi tartışma yarattı. MHP Lideri’nin grup konuşmasında söyleyecekleri merak konusu.

AKP ve ittifakta çatlak mı var?
Fotoğraf: AA

Anayasa görüşmelerinde AKP’nin HDP yaptığı ziyaret sürpriz olarak görülürken parti içinde de tartışma yarattı. AKP’den bazı milletvekilleri süreci doğal ve olması gereken ilişki biçim olarak tanımlarken aralarında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da olduğu kesim meseleyi gerdikçe geriyor.

Uzun süredir sesiz olan ve varlıkları daha unutulan AKP’nin Kürt vekilleri ziyaret vesilesiyle konuşmaya başladı. AKP Urfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, AKP’nin Anayasa değişikliği için HDP ile görüşmesi hakkında “HDP'ye gidilmesi değil, gidilmemesi abestir. Meclis'te grubu bulunan legal bir parti ve Anayasa değişikliği için desteğine ihtiyacımız var” dedi. Hatta Cevheri bir adım daha ileri giderek yeni bir çözüm sürecine dair sorulan soruya “Neden olmasın” yanıtı verdi. Yine bir dönem çok öne çıkan ve konuşulan isimlerden biri olan Orhan Miroğlu da görüşmeyi fırsat olarak değerlendirerek HDP’nin bunu iyi anlaması gerektiğini ifade etti.

SOYLU SUSMUYOR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, görüşmeye rağmen HDP’yi hedef almaktan vazgeçmiyor. Soylu, partisi AKP'nin Anayasa değişikliği önerisi için kapısını çaldığı HDP'yi, "Hâlâ utanmadan PKK için eleman istiyorlar. Çocukların dağa gitmesine aracılık ediyorlar. Ankara'da güya siyaset yapıyorlar, Mecliste el kaldırıyorlar. Ve bu katliamların, bu yaşananların biri için bile milletten de, tarihten de özür dilemiyorlar. Siyasette yüzsüzlük ve utanmazlık abideleri" sözleriyle hedef göstermeye devam etti.

Üç dönem AKP’den milletvekili olan Mehmet Metiner ise, “HDP ile diyalog -işbirliği halinde olan başkalarını suçlamak doğru olur mu? Bir şeyi biz yapınca mı doğru olur sadece?” diye soru sorarak sürece dahil oldu. Yine partinin sivri dilli isimlerden Şamil Tayyar da Metiner’e benzer bir tavır sergiledi.

MHP NE YAPACAK?

Ziyarete dair AKP içinden farklı görüşler gelse de Cumhur İttifakı’nın diğer partisi olan MHP’den konuya dair bir reaksiyon oluşmadı. Bu konuya dair tek bilgi Gazeteci İsmail Saymaz’ın MHP’li üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı ve bugün Devlet Bahçeli’nin Meclis’te yapacağı grup konuşmasını işaret ederek söylediği “Salıya kadar sabretmek zorundasınız” sözü oldu. Yetkili isim aynı zamanda ziyaretten haberleri olmadığını da İsmail Saymaz’a ifade etmiş. Eğer Saymaz’a konuşan yetkilinin sözleri doğruysa Bahçeli bugün bu konuda konuşacak ve bu konuşma çok da sakin geçmeyecek.

Ziyaretin hemen ardından gelen bir başka açıklama ise Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’ten geldi. Perinçek, Mardin'de PKK’ya “Kandil'e sesleniyoruz, elinizdeki ABD silahını bırakın, Türkiye sizi kucaklamaya hazır” diye seslendi.

ERDOĞAN BELİRLER

Anayasa ziyaretinden Erdoğan’ın haberi olmaması beklenemez. Erdoğan bu ziyaretle birlikte bir tartışmanın yaşanmasını da öngörebilecek deneyimde bir siyasetçi. Bugüne kadar yaptığı açıklamalar ve MHP’nin tutumu bu kadar aleniyken kuşkusuz bir B planı olmalı.

Erdoğan muhtemelen kamuoyundan ve ortağından gelecek tepkilere göre hareket edecek ve son sözü söyleyecek. Ankara’da MHP liderinden erken seçim kararı bekleyecek kadar önemsenen “çatlak” tartışması önümüzdeki günlerde devam edecek gibi görünüyor. Erdoğan’ın sözü ile mesele rafa kaldırılmış görülebilir ama bugün ortaya çıkan taraflar aynı zamanda gelecek günlerinde potansiyel rakipleri olacak. Politika Servisi