CHP Lideri, ‘ABD ile mutabakat sağlandı’ şeklinde sunulan Afrin görüşmelerini eleştirdi. AKP tezlerinin açıkça desteklenmediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu: Yine aldatıldık diyecek!

AKP yine ‘aldatılıyor’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile AKP kurmayları arasında yapılan ve ‘mutabakat’ olarak sunulan Afrin temaslarını eleştirdi. ABD’nin operasyona destek açıklaması yapmadığını, YPG’yi terör örgütü olarak gördüğünü söylemediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Yarın çıkıp diyecek ki Tillerson da bizi aldattı” diye seslendi.

‘Dünyadan haberleri yok’
Partisinin grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, “YPG dolayısıyla hükümet ABD’yi en ağır şekilde eleştirdi. ‘YPG’ye destek veriyor dediler, FETÖ’ye destek veriyor’ dediler. Haklılar. Belli bir kararı alırken oturup bütün ayrıntılarını düşünmek zorundasınız. Bölge sadece bizim bölgemiz değil. Birden fazla egemen gücün vekâlet savaşlarının yapıldığı bölgeye dönüştü” dedi.

ABD’li Bakan Tillerson’ın Ankara temaslarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti; “Türkiye-ABD ortaklığı adına ortak açıklama yapıldı. Metinde Amerika, Afrin operasyonumuza ‘açık ve şartsız destek veriyorum’ demiyor. ‘PYD ve YPG’yi terör örgütü olarak görmüyorum’ diyor. Ağır silah vermediğini söylüyor, silahları toplamayacağını da söylüyor. Siz bunun altına hangi gerekçeyle imza attınız? Yarın çıkıp diyecek ki Tillerson da bizi aldattı. Demografi değişti, bunların dünyadan haberi yok, bizimkilerin de yok.”

‘Sarraf görüşüldü, bilinsin istemiyorlar’
Erdoğan ile Tillerson görüşmesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun tercüme yapmasını da eleştiren CHP Lideri, şu iddiayı dillendirdi; “Dışişleri Bakanlığı’ndan bir tek görevli bile yok. Tutanak tutulup tutulmadığını da bilmiyoruz. Notlar alınır, banda alınır devletin arşivine alınır. Büyük bir ihtimalle Rıza Sarraf, Halk Bankası görüşüldü, onlar duyulmasın diye bunu yapıyorlar.”
Kılıçdaroğlu, “Amerika’nın ve Rusya’nın egemenliğinden kurtulun, o çekim gücünün biraz dışına çıkın. İlla emperyalist güçler gelecek onların eşliğinde biz bunu yapacağız. Onların eşliğinde barışı getiremezsin. Silahı veren kim? Ya Rusya ya Amerika. Toplanın dört devlet, oturun konuşun. Ne zaman bu meseleler ilişkilerimizde çatışmaya yol açtıysa hep birlikte bedel ödedik. Bedeli ödeyen Türkiye” diye konuştu.

Yargı eleştirisi
Kemal Kılıçdaroğlu, Deniz Yücel’in serbest bırakılmasına da değindi.

“Deniz Yücel geçen yıl gözaltına alındı, 14 gün gözaltında kaldı. 365 gün, çoğu hücrede olmak üzere hapis yattı. 366. gün 3 sayfalık iddianame hazırlandı, mahkemeye çıkmadan tahliye edildi” diyen Kılıçdaroğlu, “Türkiye Cumhuriyeti’nin itibarını yerle bir ediyorsun. Bir de dönüp diyorsun ki bizde yargı bağımsızdır. Biz neden Adalet Yürüyüşü’nü yaptık? Siz kadıyı satın almışsanız adaleti öldürürsünüz” ifadelerini kullandı.

YSK’ye: Çetesiniz
Daha önce 16 Nisan referandumu’ndaki usulsüzlük iddialarını reddeden YSK için “Çete” diyen Kılıçdaroğlu, bu suçlamasını da yineledi. CHP Lideri, “Çete, yasadışı işler yapmak amacıyla bir araya gelmiş topluluk. Mühürsüz oy pusulaları geçerlidir diye karar aldılar mı? Kanuna aykırı mı? Aykırı. Bir araya geldiler mi? Geldiler. Vallahi de billahi de siz çetesiniz. Talimat alan çeteyi de ilk kez görüyorum. YSK’nin içindeki çetenin dahi bütün oyunlarına rağmen en az yüzde 60’ı alacağız ve bu ülkeye demokrasiyi getireceğiz” dedi.