Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), 12 Eylül 1982 darbesinin izlerini taşıyan Türkiye Anayasası’nın bir bütün olarak yeniden ele alınarak sivil bir anayasa hazırlanmasını....

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), 12 Eylül 1982 darbesinin izlerini taşıyan Türkiye Anayasası’nın bir bütün olarak yeniden ele alınarak sivil bir anayasa hazırlanmasını istedi.

AKPM"de dün "Türkiye"de Demokratik Kurumların İşleyişi" raporu tartışıldı. Anayasa Mahkemesi tarafından AKP karşı açılan kapatma davası ekseninde hazırlanan raporda bu hususta duydukları endişe dile getirilirken DTP’ye karşı açılan kapatma davasına atıfta bulunmaması dikkat çektı.

Kuvvetler ayrılığı ilkesinin önemine vurgu yapılan raporda, Türkiye"deki bütün devlet kurumlarına, "birbirlerinin yetki alanına saygı göstermeleri ve Türkiye"nin modern bir demokrasiye kavuşması için yapılmasına ihtiyaç duyulan siyasi ve ekonomik reform çabalarına katılmaları" çağrısında bulunuldu.

Raporun karar tasarısı bölümünde “12 Eylül 1982 askeri darbesinin izlerini taşıyan anayasanın bir bütünen yeniden ele alınarak insan haklarına, Venedik komisyonunu esprisine uygun sivil bir anayasa her zamankinden daha fazla kaçınılmaz hale gelmiştir” talebi yer aldı.

Türkiye"de hükümetin yeni bir anayasa yapma çalışmalarına atıfta bulunulan tasarıda, Avrupa standartlarına uygun, temel hak ve özgürlüklerle insan haklarının korunmasının yeni sivil anayasanın ana merkezini oluşturması da istendi. Bu arada AKPM"nin  CHP ve MHP"li üyeleri rapor ve buna bağlı karar tasarısına tepki gösterdi.

CHP milletvekilleri Birgen Keleş, Haluk Koç ile MHP milletvekilleri Ertuğrul Kumcuoğlu ve Tuğrul Türkeş, raporun aleyhinde ortak bir bildiri yayımladı. Bildiride, raporun, AKPM"nin, "Avrupa Konseyi"nin savunduğu değer ve standartların uzağında olduğu" iddia edildi.

Anayasa Mahkemesi"nde AKP hakkında açılan dava sürecinin devam ettiği hatırlatılan bildiride, "Türk yargısını etkilemeye yönelik her türlü girişimin, uluslararası hukuk ve yargının bağımsızlığı ilkesine aykırı olduğu" görüşü savunuldu.