Adana’da 12 kişinin hayatını kaybettiği cemaat yurdundaki yangının 3. duruşması bugün görülecek. Ailelerin adalet talebi devam ediyor

Aladağ Davasında üçüncü duruşma: Ailelerin tek talebi adalet

Adana’nın Aladağ ilçesinde kaçak bir cemaat yurdunda çıkan yangında 11’i kız çocuğu 12 kişi hayatını kaybettiği davanın 3. duruşması bugün görülüyor. Adana Kozan Adliyesi’nde görülecek duruşma öncesi Aladağlı aileler yeni Aladağlar’ın önüne geçebilmek için davalarına sahip çıkıyor ve destek bekliyorlar.

Davayı başından sonuna takip eden ve sahip çıkan Sosyal Haklar Derneği konu ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Adana’nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016 tarihinde bir cemaate ait kaçak yurtta çıkan ve 11’i kız çocuğu 12 kişinin ölümüne, 16 çocuğun da yaralanmasına yol açan yangın ile ilgili üçüncü dava 09 Ekim 2017 Pazartesi Adana Kozan Adliyesinde görülecek.

12 yurttaşımızın öldüğü Aladağ’daki yurdu ilk duruşma gerçekleşmeden yıktılar. Bir bina ancak belediyenin izniyle yıkılabilir fakat dava dosyasında böyle bir belge yok. Yanan yurt, keşif yapılmadan, bilirkişi raporlarına itirazımız varken ve mahkeme kararı olmaksızın yıkılmıştır. Böylece yargılama devam ederken mahkemenin yeni bir bilirkişi incelemesi yaptırmasının önüne geçilmiş, Cumhuriyet tarihinin en büyük delil karartması gerçekleşmiş oldu.

Sanık avukatları ailelerin haberi olmaksızın ailelerin hesabına para yatırdılar. Süleymancılar, köyleri gezerek aileleri davadan vazgeçirmek için tehdit ettiler. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi mahkeme çıkışında basının ve polislerin gözü önünde ailelere saldırma cüretini gösterdiler.

Baskılara, rüşvetlere ve tehditlere rağmen Aladağlı ailelerin gerek mahkemede verdikleri ifadelerde gerekse de kamuoyuna yansıyan beyanlarında dile getirdikleri talepleri nettir: Aileler çocuklarının ölmesine ya da yaralanmasına sebebiyet veren, ihmali bulunan, yaşa dışı yurdun faaliyetlerini görmezden gelen, kendilerini tarikat yurduna yönlendiren tüm kişilerin, bürokratların ve yerel idarecilerin cezalandırılmasını istemektedir.

Aladağlı aileler ancak bu şekilde başka Aladağların önüne geçilebileceği biliyor ve davalarına sahip çıkıyorlar. Biz de, laik kamusal eğitim talep eden tüm yurttaşlarımızı Adana Kozan Adliyesinde ailelerin yanında olmaya davaya sahip çıkmaya davet ediyoruz.