MHP’li başkan 250 çalışanın işine son verdi. Belediye şirketlerinin vergi ve sigorta borçlarına mahsup edilmek üzere, yine belediyeye ait 59 adet gayrimenkulü Hazine ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na devretti

Aliağa’da MHP’li başkan zorbalığı

NAMIK ALKAN

İzmir’in, Demir Çelik ve Petro-Kimya sektörünün ağırlıkta olduğu, PETKİM, TÜPRAŞ ve Petrol Ofisi gibi büyük sanayi kuruluşlarının bulunduğu Aliağa ilçesinde, MHP’li Belediye başkanının uygulamaları “zorbalık” olarak niteleniyor.

İzmir’in 30 İlçesi’nden sadece Aliağa’da Cumhur İttifakı’nın adayı olarak MHP’den ikinci kez seçilen Serkan Acar, bugünlerde İzmir ve Aliağa’da en çok konuşulan isimler arasında yer alıyor. Serkan Acar, belediye hizmetleriyle değil, Aliağa Belediyesi’nin gayrimenkullerini elden çıkarması ve belediye çalışanlarının yaklaşık üçte birini işten çıkarması ile konuşulur oldu. MHP’li Belediye başkanı, yerel seçimlerden sonraki 5 aylık süre içinde toplamda 250 işçiyi işten çıkardı. Son işten çıkarma geçtiğimiz hafta belediyenin Fen İşleri ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nde çalışan 60 işçiyle gerçekleşti.

Serkan Acar yaptığı açıklamada, “Belediye genel giderlerinin, personel giderleri dâhil olmak üzere, tüm kalemlerinde yüzde 50’ye yakın tasarruf edilmesi yönünde aldığımız tedbirlerle beraber personel sayısı da yüzde 28 oranında azaltıldı” dedi.

İŞÇİLER DİRENİŞTE

Aliağa Belediyesi’nde, Genel-İş Sendikası üyesi işçiler de MHP’li başkan Serkan Acar’ın işten çıkartmalarına karşı sessiz kalmadı. İşten çıkarmaların daha ilk gününde Aliağa Demokrasi Meydanı’na kurdukları çadırla direnişe geçen işçiler, çeşitli eylemlerle kamuoyuna seslerini duyurmaya çalıştılar. Aliağa’da düzenledikleri miting ve yürüyüşlerin yanı sıra Çanakkale yoluna çıkarak, “İşimizi geri istiyoruz” pankartıyla yolu kestiler. Bu eylem üzerine 19 işçi, 2911 sayılı gösteri ve yürüyüş yasasına muhalefetten soruşturma başlatıldığı için ifadeye çağrıldı.

Genel-İş 5 Nolu Şube Başkanı Ali Haydar Kaya, “Hayretler içinde Belediye Başkanı Serkan Acar’ı izliyoruz. Yine gerekçe göstermedi. Böyle işçi düşmanı başkan görülmemiştir. Topyekûn bir muhalefet göstermemiz gerekiyor. Haklı mücadelemize devam edeceğiz ve bu mücadeleyi kazanacağız” diye konuştu.
Genel-İş İzmir 5 Nolu Şube Sekreteri Deniz Şahin Gümüştekin, MHP’li Belediye başkanı Serkan Acar’ın açıklamaları üzerine, Gümüştekin, “650 personel ile aldığınız belediyeyi 1150 kişiye, 35 milyon borç ile aldığınız belediyeyi 270 milyon borca çıkardınız. 250 işçiyi işinden ettiniz, onların ailelerini üzdünüz, hayallerini yıktınız” dedi.

BORÇLANMA YETKİSİ ALIYOR

Serkan Acar, 5 yıllık başkanlık döneminde yaptığı borçlarını ödemek için de Aliağa Belediyesi’nin gayrimenkullerini devretmekten çekinmedi. Belediyeye ait Aliağa Belediyesi Petrol AŞ, Aliağa Belediyesi Jeotermal AŞ ve Aliağa Belediyesi Personel Ltd. Şti.’ne ait bulunan vergi ve sigorta borçlarına mahsup edilmek üzere, yine belediyeye ait 59 adet gayrimenkullerin Hazine ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na devretti. Borçlarına karşılık devredilen gayrimenkullerin arasında ibadet yerleri (camiler), plajlar, tarım alanları (zeytinlik), kreş ve sağlık alanları gibi yerler bulunması ise dikkat çekti.

MHP’li başkan Serkan Acar, 3 Temmuz’da gerçekleşen belediye meclis toplantısında ise toplamda 180 milyon liralık daha borçlanma yetkisi aldı. Serkan Acar’ın bir yandan tasarruf gerekçesi ile 250 işçiyi işten çıkartması, diğer yandan da, 180 milyon liralık yeni borçlanma yetkisi alması ise işlerin çıkması girdiğinin bir göstergesi olarak yorumlanıyor.