Almanya’nın rekor düzeyde silah satışı gerçekleştirmesi ülkede tepkilere neden oldu. Muhalefet partileri, silah satışlarına son verilmesini ve silah tüccarı pozisyonunun terk edilmesini istedi

Alman solu silah ihracatında artışa tepkili: ‘Silah satışını durdurun’

ÖZGÜR ÇOBAN oocoban@gmail.com

Almanya silah satışında 2019 yılını rekorla kapattı. Hükümet bu yıl toplam 7,95 milyar avro tutarında silah satışı yapılmasına izin verdi. Bu sayı, 2015 yılında gerçekleşen 7,86 milyar avroluk satışı geride bırakarak, yeni rekor olarak kayıtlara geçti.

Alman kamuoyu yeni sayıyı, Sol Parti (Die Linke) ve Yeşiller milletvekillerinin parlamentoda verdikleri soru önergelerine hükümet kanadından gelen yanıtlardan öğrendi. 2015’ten bu yana Almanya silah satışını kademeli olarak azaltıyordu. Son vergiler silah satışında “kısıtlayıcı” parametrelerin devre dışı bırakıldığını göstermesi açısından önemli.

Almanya’dan bu yıl Macaristan 1,77 milyar avro, Mısır 802 milyon avro, ABD 483 milyon avro tutarında silah alımıyla ilk üçü paylaştı. NATO ya da AB üyesi olmayan ülkeler de Almanya’dan silah alımında önemli bir paya sahip. Silah ihracatının yaklaşık dörtte biri tek başına Macaristan’a yapıldı. Bu ülkede iş başında olan etnik milliyetçi, gerici, aşırı sağcı Viktor Orban hükümeti, bununla da yetinmeyerek, savunma harcamalarının 2 katına çıkarılmasını öngören kanun teklifini parlamentoda görüşmeye açtı.


Tepkilerin ardından açıklama yapan Alman hükümeti yetkilileri ise silahların “sivillere karşı kullanılması” benzeri riskleri içeren kısıtlayıcı hükümler dikkate alınarak sorumlu bir satış politikası izlemeye devam edildiğini ifade etti.

MUHALEFETTEN TEPKİ

Sol Parti yetkilileri, ortaya çıkan yeni sayının Almanya’nın silah satışını sona erdirmesine yönelik politikalarının doğruluğunu bir kez daha ispatladığını söyledi. Yetkililer, ülkenin bir an önce silah üreticisi ve satıcısı pozisyonun terk etmesi gerektiğini vurguladı.

Yeşiller’den gelen tepkinin dozu biraz daha düşük oldu. Yeşiller’in konuya ilişkin açıklamasında, silah üretilmesine ya da satışına direkt muhalefet edilmediği gözlemlendi. Açıklamada, yalnızca sektörü düzenleyecek yeni bir silah kontrol yasasına ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

SPD RAHATSIZ

Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) yeni yönetiminin Hıristiyan Birlik ile koordine edilen silah satışı uygulamalarından bir hayli rahatsız olduğu belirtildi. Yeni eş genel başkanların askeri kısıtlamalar, dış politika ve savunma politikaları konularını gündeme taşımaya hazırlandığı kaydedildi.

Ülkedeki silah lobisinin çatı kuruluşu olan Alman Güvenlik ve Savunma Sanayi Federal Birliği ise hükümetin silah satış kotalarına her zaman saygı gösterdiklerini vurguladı. Birlik tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Almanya çeşitli kısıtlayıcı hükümlerle dünya silah piyasasının dışında kalmamalıdır” denildi.

***

Türkiye ile silah ticareti hız kesmiyor

Yine muhalefet partilerince verilen soru önergelerine gelen yanıtlardan anlıyoruz ki Türkiye ile silah ticareti de hızlı bir şekilde devam ediyor. Almanya, son 10 yıl içerisinde ABD, Güney Kore, İtalya ve İspanya ile Türkiye’nin en önemli 5 silah tedarikçisinden biri oldu.

Türkiye’ye 2005’ten bu yana en büyük sevkıyatın yapıldığı 2018 yılında bu ihracat, satışı yapılan tüm Alman savaş araçlarının neredeyse 3’te 1’ine denk geldi. Türkiye, 2019 yılının ilk 8 ayında ise Almanya’dan 250,4 milyon avroluk silah satın aldı. Almanya, aralarında mayın temizleme aracı, tıbbi donanım, muharebe tankları ve savaş gemilerinin de bulunduğu geniş bir yelpazede silah satışı yapıyor.

cukurda-defineci-avi-540867-1.