Almanya'da birçok kentte bir araya gelen 100 binden fazla gösterici aşırı sağı protesto etti. Protestolara katılanlar arasında Almanya Başbakanı Scholz ve Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da yer aldı.

Kaynak: Haber Merkezi
Almanya aşırı sağa karşı sokakta: Başbakan da katıldı
Fotoğraflar: DepoPhotos

BirGün ALMANYA

Almanya'da milyonlarca göçmeni ülkeden sınırdışı etme planlarını tartışan aşırı sağa tepkiler çığ gibi artıyor. Hamburg, Berlin, Leipzig ve Köln'ün ardından ülkenin kuzeyi, güneyi, doğusu ve batısında yer alan Frankfurt, Dortmund, Hannover, Stuttgart, Nürnberg, Karlsruhe, Halle, Braunschweig, Recklinghausen, Aachen, Ulm, Freiburg ile Erfurt'un da aralarında olduğu onlarca kentte aşırı sağcı AfD ile faşist gruplara karşı düzenlenen mitinglerde yüzbinler "Faşizm alternatif değil", "Faşizme karşı hep birlikte mücadele", "Faşistlere yer yok", Saat 33'e 5 var" dedi.

Fotoğraf: Kazım Doğan
Fotoğraf: Kazım Doğan

Almanya'da Hamburg, Berlin, Leipzig ve Köln'ün aralarında olduğu kentlerde başlayan sağa karşı protestolara yeni yüzbinler katıldı. Protestolarda Başbakan Olaf Scholz, Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Başbakanı Hendrik Wüst, Aşağ Saksonya Başbakanı Stephan Weil de yer aldılar. Başbakan Olaf Scholz yayınladığı sosyal medya mesajında, halkı aşırı sağcılara karşı Almanya'daki devleti ve göçmenleri savunmaya çağırdı. Scholz mesajında "Açık ve sert bir şekilde söylüyorum: aşırı sağcılar demokrasimize saldırıyor. Uyumumuzu yok etmek istiyorlar.  "Almanya'da bir daha asla yeri olmaması gereken bir şey varsa, o da Nasyonal Sosyalistlerin völkisch, ırkçı ideolojisidir. Aşırıcıların iğrenç yeniden yerleşim planlarında başka hiçbir şey ifade edilmiyor. Bu herkese yöneliktir. Bu nedenle şimdi herkesi uyum, hoşgörü ve demokratik bir Almanya'dan yana açık ve net bir tavır koymaya çağırıyorum" dedi.

Protestolar, Potsdam'da aşırı sağcıların gizli bir toplantısında AfD'nin önde gelen politikacıları ve Werteunion üyelerinin, göçmenlik geçmişi olan kişilerin sistematik ve kitlesel olarak sınır dışı edilmesine yönelik planların konuşulduğunu ortaya çıkması üzerine başlamıştı. 

SOL KULTUR HAUS ÇAĞRICILAR ARASINDA

Frankfurt'ta iklim adaleti grubu Koala Kollektivi'nin organize ettiği  ve "Demokrasiyi savunmak - Frankfurt AfD'ye ve sağa yönelime karşı" sloganı ile düzenlenen mitinge 50 binin üzerinde insan katıldı. Mitinge aralarında Alman Sendikalar Birliği, Caritas ve Greenpeace ile Frankfurt Türk Halkevi, Frankfurt Sol Kültür Evi, DİDF Gençliği'nin de bulunduğu 60'tan fazla kuruluş çağrı yaptı. Frankfurt'un tarihi meydanı Römer ile Paulsplatz'ın yanısıra, Zeil ve Main nehri arasındaki cadde ve meydanlar antifaşistlerle dolup taştı. Mitinge Sol Parti (Die Linke) Genel Başkanı Janine Wissler de katıldı. Mitingte konuşan Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Mike Josef, Frankfurt'un kimseyi kovmadığını tam tersine insanlara kucak açıtığını belirterek,  "Demokratlar olarak burada, Frankfurt'ta ve Almanya'da bu ülkenin insan düşmanlarına karşı birlikte ayağa kalkıyoruz. Bunu birlikte, kararlılıkla yapıyoruz. Hangi kökenden, hangi inançtan olmamız önemli değil. Frankfurt bu haftalarda şekillenmekte olan özgürlük ve demokrasi hareketinin güçlü bir parçasıdır" diye konuştu. Alman Sendikalar Birliği (DGB) Frankfurt Başkanı Philipp Jacks ise "Biz onlardan çok, çok, çok daha fazlayız. Hep birlikte organize olmamız lazım. Okullarda, iş yerlerinde, sivil toplum kuruluşlarında aşırı sağcılara, yabancı düşmanlarına, şovenist, ırkçılara yer yok. İşverenler, kurumlar da demokrasi, temel insan haklarına dair renklerini belli etmelidir. Aşırı sağcıların yapmak istediği yeni değil. İnsanları memleketlerine sürgün etmek temel insan haklarına aykırıdır" dedi.

Fotoğraf: Kazım Doğan

KASSEL, GİESSEN LİMBURG DA AYAKTA

Hessen eyaletinde eksi derecelerdeki soğuğa rağmen Giessen'de 15 bin kişi, "Giessen karşı duruyor. Hiçbir zaman, şimdi" mitinginde buluştu. Limburg kentinde Alman Sendikalar Birliği üyesi Eğitim ve Bilim Sendikası'ın çağrısıyla  gerçekleşen "Demokrasi için hep birlikte - ırkçılığa, faşizme ve AfD'ye karşı" mitingine DGB Limburg-Weilburg, Katolik İşçi Hareketi ve çeşitli siyasi partiler yer aldı. Mitinge katılım 3 bin düzeyinde oldu. Kassel mitinginde ise 35 bin insan ırkçılığa "dur" dedi. Kassel Büyükşehir Belediye Başkanı Sven Schoeller, "Naziler 33'te iktidar olmuştu. Sadece on yıl sonra kentimiz yerle bir olmuştu. Dünden bugüne ders çıkarmamız gereken budur. Bugün demokrasi düşmanlarına karşı hep birlikte barışçıl şekilde sürdürdüğümüz mücadelemizi kazanacağımıza inanıyorum" dedi.

Protestolar, bugün ve takibindeki günlerde ise Bremen, Flensburg, Halle (Saale), Köln, Magdeburg, Münih, Regensburg, Vechta, Paderborn,  Siegen-Weidenau, Wiesbaden, Düsseldorf,  Hofheim, Heppenheim, ve Bielefeld kentlerinde de gerçekleşecek.

SPD MİLLETVEKİLLERİNDEN "AFD YASAKLANSIN" ÇAĞRISI

Aralarında Federal Meclis Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz, Federal Hükümetin Uyumdan Sorumlu Üyesi Reem Alabali-Radovan ile Federal İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Mahmut Özdemir'in de olduğu SPD'nin göçmen kökenli 25 Federal Meclis üyesi AfD'nin yasaklanmasının gözden geçirilmesini talep etti. "Ülkedeki aşırı sağcılara karşı kararlı bir şekilde harekete geçilmesi" çağrısında bulunan milletvekilleri "AfD'ye karşı, özellikle de aşırı sağcı olduğu belirlenen eyalet teşkilatlarıyla ilgili olarak bir parti yasağı prosedürünün incelenmesinden yanayız" dediler.