Almanya'nın altı eyaletinde kamu çalışanları toplu iş sözleşmesinde işverene baskı yapmak amacıyla bir günlük uyarı grevine gidiyor. Uyarı grevlerine iklim aktivistleri de destek veriyor.

Almanya'da toplu taşımada grev dalgası
Fotoğraf: BirGün

BirGün ALMANYA

Almanya'da altı eyalette bugün (3 Mart Cuma) toplu taşıma araçları çalışmayacak. Alman Sendikalar Birliği'ne (DGB) bağlı Birleşik Hizmetler Sendikası (Ver.di), Baden-Württemberg, Hessen, Aşağı Saksonya, Kuzey Ren-Vestfalya, Rheinland-Pfalz ve Saksonya eyaletlerindeki yerel yönetimlere ait şirketlerdeki çalışanlara uyarı grevi çağrısı yaptı.

İşverenin 27 aylık bir süre için yüzde 5 zam teklifini "eşi benzeri görülmemiş bir provakasyon" olarak değerlendiren Ver.di sendikası, kamudaki 110 bin çalışan açığına da dikkat çekti. Uyarı grevleri, iklim hareketi Fridays for Future tarafından düzenlenecek 200 merkezdeki küresel iklim greviyle koordineli olacak. Ver.di Başkan Yardmcısı Christine Behle "Çalışanlara da yatırım yapmadan ulaşımda dönüşüm mümkün olmayacaktır" dedi.

30 KENTTE EYLEMLER OLACAK

Ver.di toplu görüşmelerde kamu çalışanlarına 500 avrodan az olmamak üzere yüzde 10,5 zam talep ederken Federal İçişleri Bakanı Nancy Feaser'in (SPD) de yer aldığı işveren temsilcileri ise 27 aylık bir süre için toplam yüzde beş 5 teklifinde bulundu. İşverenin hastane ve banka çalışanlarından da özveri istediği öğrenildi. Ver.di 30'dan fazla şehirde düzenlenen mitingler, gösteriler ve eylemlerle, siyasi sorumluları harekete geçmeye, ulaşım sektöründeki dönüşüme yatırım yapmaya, toplu taşımayı yaygınlaştırmaya, personel eksikliğine karşı harekete geçmeye ve daha iyi ücretlendirme yoluyla kamu hizmetini daha cazip hale getirilmesini istiyor.

ENFLASYON ÇALIŞANLARIN BELİNİ BÜKÜYOR

Ver.di'den yapılan açıklamada artan kiralar ya da yüksek enerji ve gıda fiyatları nedeniyle, özellikle düşük ücret gruplarındaki çalışanlar için mali yükün artık katlanılabilir olmaktan çıktığı ifade edildi. Enflasyonun 2021 ve 2022 yıllarında birlikte yüzde 11 olarak gerçekleştiğini bunun sonucunda reel ücretlerde meydana gelen kaybın telafi edilmesi gerektiğini belirten sendika yöneticileri, "Aynı zamanda, işçi eksikliği nedeniyle iş hacmi artmakta ve federal ve belediye düzeyindeki işler cazip olmuyor. Kamu hizmeti yıpranmaya ve aşınmaya sürükleniyor" dedi.

"İŞÇİLERİN SURATINA VURULMUŞ BİR TOKAT"

Ver.di Başkan Yardımcısı Christine Behle de toplu iş sözleşmesi görüşmelerindeki gelişmelerle ilgili, "22-23 Şubat tarihlerinde federal ve belediye düzeyinde kamu sektörü çalışanları için yapılan ikinci tur görüşmelerde işverenler tamamen kabul edilemez bir teklif sundular. İşveren, 27 ay için toplam yüzde beş gibi son derece düşük oranlı artışların yanı sıra, hastaneler ve tasarruf bankaları gibi münferit işçi gruplarından da özel fedakarlıklar talep etmektedir. Bu, işçilerin yüzüne vurulmuş bir tokattır. Böyle bir teklif eşi benzeri olmayan bir provokasyondur. İşçiler buna tahammül etmeyecek ve talepleri için daha sıkı mücadele edecekler. Bu nedenle işverenler üzerindeki baskı arttırılıyor. Bu nedenle toplu taşımacılığın kamu sektörü toplu iş sözleşmesinden etkilendiği altı federal eyaletteki işçilere tüm gün uyarı grevi yapmaları çağrısında bulunduk" açıklamasını yaptı.

HERKES İÇİN UYGUN FİYATLI TOPLU TAŞIMA ÖNEMLİ

Tasarruf tedbirleri nedeniyle son 20 yılda çalışan sayısının beşte bir oranında azaltıldığını, ulaşım performansının sürekli artırıldığına dikkat çeken Behle, "2030 yılına kadar 110.000 çalışan açığı ortaya çıkacaktır. Şimdiden, mevcut personel eksikliği nedeniyle birçok bağlantı iptal edilmektedir. Burada acilen harekete geçilmesi gerekmektedir. Eyaletlerin ve federal hükümetin katılımıyla toplu taşımacılığın sürdürülebilir bir şekilde finanse edilmesi zorunludur. 49 avroluk bilet gibi prestij objeleriyle süslemek yeterli değildir, Yapısal olarak zayıf bölgelerdeki insanlar, ulaşım bağlantılarının olmaması nedeniyle 49 avro biletini neredeyse hiç kullanamıyor. Herkes için uygun fiyatlı toplu taşıma önemli ve gereklidir, bunun için acilen altyapının genişletilmesine, cazip bir yerel ulaşım sistemine ve çalışanlara yatırım yapılması gerekiyor" dedi.

İKLİM AKTİVİSTLERİ DESTEK VERİYOR

İklim aktivistleri de (Fridays for Future) farklı bir toplu taşıma politikası için uyarı grevlerine destek vereceğini duyurdu. Ver.di ve Fridays for Future ortak eylemlerde, iklim kriziyle mücadelede yerel toplu taşımanın önemine dikkat çekmek istiyor. Fridays for Future, Alman hükümetinden Paris Anlaşması'nın iklim hedeflerine sadık kalmasını ve ulaşım sektöründe emisyonların hızla azaltılmasını sağlayacak politikalar üretmesini, yeni otoyol projelerine yapılan büyük yatırımları durdurmasını ve yatırımlarını düşük emisyonlu toplu taşımaya yönlendirmesini istiyor.

Fridays for Future'dan Lou Töllner, iklim krizinin ortasında ulaşım sektöründen kaynaklanan emisyonların artmaya devam ettiğini belirterek, "Ancak Ulaştırma Bakanı Wissing, yerel toplu taşımacılığın genişletilmesi ve finansmanı ile ilgilenmek yerine yeni otoyol projelerine yatırım yapıyor. Ancak insanlar sadece kendilerine sunulan altyapıyı kullanabilir. Bu sektördeki tüm iklim hedefleri tutturulamadığı gibi şimdi de yeni bir felaketle karşı karşıyayız" dedi.

Kamuda üçüncü ve muhtemelen belirleyici müzakere turunun mart ayı sonunda yapılması planlanıyor. Müzakerelere halihazırda birkaç haftadır ülkenin farklı kentlerinde, kamu binaları, havaalanları, çocuk yuvaları, belediyeler, toplu taşıma, hastaneler ve çöp toplamada iş bırakma eylemleri de dahil olmak üzere uyarı grevleri eşlik ediyor.