Beş kıtadan 400'ü aşkın milletvekilinin katıldığı “Amazon'a Ödetme Vakti” kampanyasında Jeff Bezos'a, CEO'su olduğu şirkette işçilere insani çalışma koşulları sağlaması ve iklimi koruyan adımlar atması yönünde çağrı yapıldı .

Amazon işçilerine 35 ülkeden destek

DIŞ HABERLER SERVİSİ


ABD'li dil bilimci ve aktivist Noam Chomsky, Yunanistan'ın eski solcu bakanı Yanis Varufakis ve ABD'de Demokrat Partili Senatör Bernie Sanders gibi isimlerin öncülüğünde kurulan İlerici Enternasyonal'in Amazon çalışanlarının koşullarının iyileştirilmesi için yürüttüğü kampanya büyük ilgi gördü.

150 ülkede 20 milyondan fazla çalışanı temsil eden UNI Küresel Sendikalar Birliği ile ortak yürütülen “Amazon'a Ödetme Vakti” isimli kampanyaya 35 ülkeden 400'ü aşkın milletvekili destek verdi.


Dünyanın en zenginleri arasında yer alan CEO Jeff Bezos'un şirketindeki işçilere ağır çalışma koşulları dayatmaya son vermesi gerektiği belirtilen açık mektupta, Türkiye'den de HDP milletvekillerinin tamamı imzacı oldu. ABD'den Kongre üyeleri İlhan Omar ve Rashida Tlaib, İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn, Fransa’dan ‘France Insoumise’ (Boyun Eğmez Fransa) lideri Jean-Luc Mélenchon ve Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Heidi Hautala da kampanyaya destek veren isimler arasında yer aldı.

***

'HAREKETE GEÇMEYE HAZIRIZ'

Amazon'un CEO'su Jeff Bezos'a hitaben yazılan açık mektupta, “Amazon’un cezasız kalma günlerinin sona erdiği” belirtilerek şirketin 15 ülkede grev, protesto ve gösterilere neden olan ‘25 Ortak Talep’ metnini kabul etmesi istendi. Mektupta, şu ifadeler yer aldı: “Dünya, Amazon’un işçi ücretlerini, çevresel maliyetlerini ve vergilerini karşılayabileceğinin farkında. Sizin şahsi servetiniz 2020 yılında saatte yaklaşık 13 milyon dolar artarken, bu işçiler tehlikeli çalışma koşullarına maruz kaldı, maaşlarında çok az artış oldu veya hiç olmadı. Şirketinizin egemen bir konuma yükselişi, çevre için olağanüstü maliyetleri de beraberinde getirdi. Gezegenimiz adına, Amazon’a ödetmek için tekrar söz veriyoruz. Kendi yasama organlarımızda harekete geçmeye hazırız.”