Hayat pahalılığına, güvencesizliğe ve neoliberal dayatmalara karşı hemen her gün eylemlerin yapıldığı Fransa’da hükümetin meclis onayı olmadan yasa geçirmesini sağlayan anayasa maddesi tartışma yarattı.

Anayasa tartışması
Fotoğraf: Depo Photos

Dış Haberler

Fransa’da çalışma koşullarına ve hayat pahalılığına karşı eylemlerin ardı arkası gelmezken gözünü çalışanların kazanımlarına diken hükümet, dayatmaları hayata geçirmek için meclisi devre dışı bırakma peşinde. Başbakan Elisabeth Borne hükümetinin bir ay içinde üç kez parlamento onayı olmadan yasa geçirmesini sağlayan anayasa maddesine başvurması büyük tartışmalara yol açtı.

Hükümetin başta ekonomi ve çalışma yaşamı olmak üzere pek çok neoliberal politikasına karşı ülkede büyük bir direnç var. Ulusal Meclis'te salt çoğunluğu bulunmayan Borne hükümeti de muhalefetin engeline takılmamak için yasa tasarılarını parlamento oylaması olmadan geçirmeye olanak tanıyan anayasanın 49. maddesinin 3. fıkrasına başvuruyor.

Muhalefet partileri bu duruma tepkili. Borne hükümetinin bu durumu genel bir tavra büründürme arzusunda olduğunu dile getiren muhalefet partileri hükümetin bu adımını sert bir dille eleştiriyor.

MECLİS DEVRE DIŞI MI?

Muhalefetin her defasında hükümete karşı verdiği gensoru önergeleri parlamentoda reddediliyor. Muhalefete göre anayasa maddesine bu derece sık sık başvurulması anayasal hakkın kötüye kullanılmasıdır. İktidar kanadının bir sonraki adımın parlamentoyu feshetmek olup olmayacağı ve Fransızların bu yıl 3’üncü kez sandığa gidip gitmeyeceği merak ediliyor. 2008'de yapılan anayasa değişikliğiyle 49-3'ün kullanım alanın daraltılırken bütçe ve finansı ilgilendiren yasa tasarıları için kullanılabiliyor.

Boyun Eğmeyen Fransa'nın (LFI) ve diğer partilerin tepkisini çeken uygulamanın önümüzdeki dönemlerde de sık sık kullanılma ihtimaline karşı muhalefet önelmler üzerinde düşünüyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un başında olduğu hükümet uyguladığı neoliberal politikalarla halkın büyük tepkisini çekiyor. Macron son olarak geçen hafta yaptığı açıklamada emeklilik yaşının kademeli olarak artırılması için çalışmalara başlayacaklarını açıklamıştı.

KRİZ DERİNLEŞİYOR

Öte yandan Fransa'nın başkenti Paris'te enerji krizi dolayısıyla mesai bitiminde ofis ve dükkânların ışıkları söndürülecek. Paris Belediyesi'nin enerji tasarrufu kapsamında aldığı karar dün itibariyle yürürlüğe girdi. Karar, söz konusu işletmelerin vitrinlerindeki dijital ekranların ve ışıkların kapatılmasını da kapsıyor. Fransa'daki yerel ve bölgesel radyo istasyonları ağı France Bleu, karara uymayan işletmelerin 750 ila 1500 avro para cezasına çarptırılacağını duyurdu. Ayrıca belediyenin sorumluluğu altındaki ışıklı reklam panoları da 1 Aralık'tan itibaren saat 23.45-06.00 arası söndürülecek.