Anayasa teklifine toplumun her kesiminden tepkiler gelmeye devam ediyor. İnsan hakları savunucuları ve kadınlar, teklifin kadın ve LGBTİ+’lara yönelik din kaynaklı baskıları artıracağına vurgu yaptı. Açıklamada, Meclis’teki tüm partilere teklife ‘hayır’ oyu verilmesi konusunda çağrı yapıldı.

Anayasa teklifine ‘hayır’
Yeni Anayasa teklifine karşı çıkan kadın örgütleri İstanbul Sözleşmesi’ne dönülmesini istiyor. (Fotoğraf: Depo Photos)

Haber Merkezi

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı (İHSDA) bileşenleri hükümetin yeni anayasa teklifini reddettiklerini açıkladı. “Üst düzey devlet yetkililerinin ve bazı siyasi parti liderlerinin son dönemde iyice artan, hatta nefret söylemi boyutlarına ulaşan LGBTİ+ karşıtı açıklamalarını büyük bir kaygıyla takip ediyoruz” denilen açıklamada, “Bulundukları şehirlerde Onur Yürüyüşü ve 25 Kasım etkinliklerini gerçekleştirmek isteyen kadın ve LGBTİ+ aktivistlere yönelik çok sert polis müdahalelerini ve ardından açılan davaları da devletin karalama ve yıldırma politikasının sonucu olarak görüyor ve takip ediyoruz. İHSDA olarak tüm süreçlerde kadın ve LGBTİ+ hak savunucularının ve aktivistlerinin yanında olduğumuzu bir kez daha yüksek sesle dile getiriyoruz. Anayasal hakkını kullanmak isteyenlere karşı yürütülen ve uluslararası hukuk normlarına göre nefret söylemi teşkil eden bu kampanyalara ve yıldırma politikalarına karşı durduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz” ifadeleri yer aldı.

DERHAL SON VERİN

“AKP, MHP ve BBP’nin geçen hafta TBMM’ye sunduğu Anayasa değişikliği teklifiyle, hem iç hukuk hem de Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınan eşitlik ilkesinin hiçe sayılmak istendiğini görüyor ve bunu kabul etmediğimizi bildiriyoruz” denilen açıklamada, “Devleti yönetme görevini üstlenen iktidarı, Türkiye’de yaşayan herkesi ve onların haklarını korumaya davet ediyoruz. İktidarın, kadın ve LGBTİ+’ların uğradığı ayrımcılığı derinleştirecek politika ve söylemlere, kimlikleri hedef haline getirme ve suçlulaştırma çalışmalarına derhal son vermesini ve küresel insan hakları standartlarına uygun davranmasını talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

HAYIR DENİLMELİ

İstanbul Sözleşmesi’ne vurgu yapılan açıklamada, “Aileyi ve evlilik kurumunu koruma adı altında, temel işlevi bu ülkenin tüm yurttaşlarının temel haklarını korumak ve geliştirmek olan Anayasa gibi bir metne, LGBTİ+’ları düşmanlaştıran, kadınları başörtülü ve başörtülü olmayanlar olarak ayrıştıran, tek bir dini referans alan, kadın ve LGBTİ+’lara yönelik din kaynaklı baskıları, nefret söylemini ve şiddeti meşrulaştıran, cinsiyetçi ve toplumsal cinsiyet eşitliği karşıtı her türden müdahaleye karşı, yine Anayasa’ya aykırı şekilde taraf olmaktan çıkılan İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaya devam ediyor ve TBMM’deki tüm partilerden ve milletvekillerinden, önerilen bu yasaya ‘hayır’ oyu vermelerini talep ediyoruz” denildi. Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı: “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümete, kadınların ve LGBTİ+’ların eşit yurttaşlık haklarını savunmanın Anayasal bir gereklilik olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Anayasa ve Türkiye’yi bağlayan uluslararası sözleşmelerin seçmeci uygulamasının hukukun ihlali olduğunu, Anayasa’da ve uluslararası insan hakları sözleşmelerinde güvence altına alınan eşitlik ve ayrımcılık yapmama ilkesi gereği devletin vatandaşları arasında ayrım yapmamakla yükümlü olduğunu vurguluyoruz.”

***

İRAN VE AFGANİSTAN VURGUSU

Eşitlik İçin Kadın Platformu da (EŞİK) iktidar bloğunun Meclis’e sunduğu iki maddelik Anayasa değişikliği teklifine dair ‘hayır’ kampanyasını sürdürüyor. EŞİK, konuya ilişkin bugün saat 11.00’da Mülkiyeliler Birliği’nde basın açıklaması yapacağını duyurdu. Açıklamada, “Başörtüsüne güvence, LGBTİ+ evlilikleri engelleme argümanları ile ülkenin İran ya da Afganistan olma yolunda hızla sürüklenmesi tehlikesine” dikkat çekildi.