ABD yeni yönetiminin ilk üst düzey ziyareti olan Dışişleri Bakanı Tillerson’ın Ankara temaslarına Rakka Operasyonu damga vurdu. AKP’nin “YPG’den desteği çek” ricasına karşılık Tillerson, bu dönemde de bir değişiklik olmayacağına işaret etti

Ankara ABD’den yine  umduğunu bulamadı

Fırat Kalkanı Harekâtı’nın sona ermesi, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın ‘Rıza Sarraf’la işbirliği yapmaktan’ ABD’de tutuklanması, süregelen PYD-YPG ve Gülen’in iadesi tartışmalarının gölgesinde, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Ankara’yı ziyaret etti.

ABD’li Bakan, ilk olarak Çankaya Köşkü’nde Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya geldi. Kabule ilişkin Başbakanlık’tan yapılan açıklamada “DEAŞ’ın Irak ve Suriye’den temizlenmesi için yürütülen çabalar ele alınmış, FETÖ’yle mücadele ve Gülen’in iadesine ilişkin atılması beklenen adımlar görüşülmüş, ikili ve bölgesel konularda yürütülen işbirliğinin güçlendirilmesi üzerinde durulmuştur” denildi.

Erdoğan’ın ‘meşru aktörleri’

Rex Tillerson daha sonra Saray’da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi. Bir saat olarak planlanan görüşme iki saatten fazla sürdü.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları tarafından verilen bilgiye göre Erdoğan, ABD’nin YPG’ye verdiği desteği ima ederek, ‘terörle mücadelede doğru ve meşru aktörlerle çalışmanın önemli olduğuna’ dikkati çekti. Rakka Operasyonu konusundaki hevesi bilinen Türkiye, ABD’den, ‘terörist’ olarak nitelediği YPG’nin önderliğindeki Demokratik Suriye Güçleri ile değil, Özgür Suriye Ordusu’yla ortak hareket etmesini istiyordu. Türkiye’nin bu konudaki tüm girişimleri sonuçsuz kaldı.

Görüşmede ayrıca, Suriye ve Irak’ta IŞİD ile mücadelede atılacak adımlar, Gülen’in iadesiyle ilgili süreç ve cemaat mensuplarının ABD’deki faaliyetlerinin önlenmesi gibi konular da ele alındı.

Tillerson: Tartışmalar sürecek, seçimler zor

Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın üçüncü ziyareti ise mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’na oldu. Baş başa yaptıkları görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen iki bakanın gündeminde ağırlıklı olarak Rakka Operasyonu vardı.

“Bugün üç ana hedef üzerinde konuştuk” diyen Tillerson, şu açıklamayı yaptı; “Bunlardan biri DEAŞ’ı yenmek, bölgede istikrar ve ekonomik işbirliği. Türkiye ile askeri işbirliğine devam etmek. Yeni çıkabilecek terör tehditlerini önlemek. Türkiye yabancı savaşçıların akışını engelledi, bu koalisyona olan katkılarını es geçemeyiz. Bölgede Türkiye’nin tüm çalışmaları bizim için çok önemli oldu. Göçmenlerin her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için çaba sarf etti. 6 yıldır süren bu süreçte Türkiye’nin barışçıl çabalarını takdir ediyoruz. ABD ve Türkiye pek çok ortak hedefe sahip. İran’ın zarar vermesini önlemek, Iraklıların demokrasiye geçebilmesi… Bu zorluklara birlikte göğüs germeyi iple çekiyoruz.”

ABD’nin YPG’ye desteğini sürdürüp sürdürmeyeceğine dair soruya ise diplomatik bir karşılık veren Tillerson, “Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmelerin odak noktasıydı bu. Uzun dönemli nasıl bir sonuç bulabiliriz, Suriye’ye geri dönüş nasıl olacak? Bununla ilgili pek çok alternatif mevcut, bundan sonra görüşmeler devam edecek. Birlikte çok adımlar atacağız” dedi.

Tillerson, “Nasıl ilerleyeceğimiz konusunda tartışmalar devam edecek. Yapılması gerekenler zor seçimler. Biliyorum sayın Bakan, sayın Başbakan, sayın Cumhurbaşkanı bunları dikkate alacak. ABD ve Türkiye bu koalisyonun bir parçası” diye konuştu.

Rakka sahiplerine geri verilmeli

ABD’li Bakan, Rakka’nın sahiplerine verilmesi gerektiğine de dikkat çekerek, “Rakka’nın geleceği hususunda, kontrolün yerel yönetime geri verilmesini istiyoruz ki buradan kaçan Suriyeliler, buraya geri dönebilsinler” ifadelerini kullandı.

Tillerson’a, darbe girişiminin ardından Adil Öksüz’ün vizesinin iptal edilmesi ve ABD ile yapılan telefon görüşmesi de soruldu. Bakan, “Konsolosluğun amacı herhangi vize statüsünde değişiklik olduğunda haber verimektedir. Bu normal prosedürdür” dedi.

Çavuşoğlu, adeta Obama’yı şikâyet etti

Öte yandan Mevlüt Çavuşoğlu ise, mevkidaşına Barack Obama yönetimini şikâyet etti.

Çavuşoğlu, “İlişkilerimizi etkileyen bazı olaylar oldu. Geçmiş yönetimin PYD YPG ile işbirliği ve desteği. Bizi hedef alan bir terör örgütüne verilen destek hem bizi üzmüştür

hem Türk halkının ABD’ye bakışını olumsuz olarak etkilemiştir” mesajını iletti.

Çavuşoğlu, “Bir terör örgütüyle mücadele ederken başka bir terör örgütüyle işbirliği yapmanın doğru olmadığını söyleyegeldik. Bugün bu düşüncelerimi dostum Rex ile paylaştım. DEAŞ’a karşı birlikte mücadele edebiliriz. Başka terör örgütlerine muhtaçsak bunu düşünmeliyiz” dedi.

Bir önceki ABD yönetiminin ‘ikircikli’ tavır sergilediği diğer konunun da Gülen’in iadesi olduğunu savunan Bakan, “Bu konuda ABD’den somut adımlar bekliyoruz. Tillerson da bize belgelerin titizlikle inceleneceğini söyledi” diye konuştu.

‘Türkiye aleyhineyse Bharara beğeniyor’

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın tutuklanmasına da değinen Bakan, bir kez daha Savcı Bharara’ya yüklendi ve “Bu işi başlatan eski savcı Bahara. Zarrab dahil bu sürecin siyasi olduğunu düşünüyoruz. Eski savcı Bharara’nın FETÖ ile sıkı bağları var. Bharara’nın sosyal medya hesabına baktığınız zaman, Türkiye aleyhine ne varsa retweetliyor, beğeniyor. Savcılık iddianameyi bitirmek üzere biz de de kararı kendisiyle ilgili mahkeme verecek” diye konuştu.

Ankara için kritik ziyaret

Tillerson’ın Türkiye ziyareti, ABD Başkanı Donald Trump’ın görevi Barack Obama’dan devralmasının ardından Türkiye’ye yapılan en üst düzeydeki diplomatik ziyaret oldu. Obama döneminde Washington-Ankara hattında yaşanan YPG’ye destek geriliminin, Trump yönetiminde de sürmesini istemeyen Türkiye, bu ziyarete büyük önem veriyor.

Ziyaretin hemen öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında önceki gün yapılan MGK toplantısının ardından yayımlanan bildiride, “Türkiye’nin terörist ilân ettiği gruplara müttefiklerimizin para, silah, askeri malzeme desteği vermesinin dostane ilişkilerimizi zedeleyeceği özellikle vurgulanmıştır” denilmişti.