Ankara Büyükelçisi Reyes: Venezuela’nın  bir Pinochet’si olmayacak

ERDAL EMRE

Venezuela’da Hugo Chavez’in gerçekleştirdiği devrimle kurulan Bolivarcı yönetim zor günler yaşıyor. Nikolas Maduro yönetimi büyük bir ekonomik kriz ile mücadele ederken başta ABD olmak üzere dış destekli sağcı muhalefet ülkede şiddet olaylarını körüklüyor. Çıkan olaylarda şu ana kadar yaklaşık 40 kişi yaşamını yitirdi. Bir grup ABD’li senatör de Senato’ya Venezuela’daki krize müdahale edebilmek için bir yasa tasarısı önerisi sunacak. Önerinin 25 Mayıs’ta görüşülmesi bekleniyor. Venezuela Bolivar Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes ülkede yaşanan durumu ayrıntılarıyla anlattı. Reyes, önce yaşanan duruma genel bir tanımlama yapıyor:

İki dünya görüşü arasındaki çatışma
Şu günlerde olup biten şey, iki dünya görüşü arasındaki çatışmanın yoğunlaşmış hali. Açık bir çatışma var şu anda Venezuela’da. Bize karşı, ekonomik, finansal, medya, diploması, yani bir çok noktası olan bir savaş yürütülüyor. Bolivarcı devrim, Verezuela’da, Karayipler’de ve bütün Latin Amerika’da bir özgürlük alanıdır.

Venezuela’da Chavez döneminde de ülkedeki sağcı muhalefet Bolivarcı devrime karşı bir çok eylemin içine girdi. Chavez’e karşı yapılan darbe halkın karşı hamlesiyle püskürtülmüş ve Chavez devrimi daha da güçlendirerek yoluna devam etmişti. Ancak Chavez’in ölümü, ardından ülkenin neredeyse tek gelir kaynağı olan petroldeki ani fiyat düşüşü ekonomik durumu zora soktu. Chavez’in ölümünden sonra 2013 yılında yapılan devlet başkanlığı seçimini Maduro az bir farkla kazandı.

2015 yılında yapılan parlamento seçimlerini ise muhalefet kazandı ve devrimden 17 yıl sonra Bolivarcı yönetim ilk kez parlamentodaki çoğunluğunu kaybetti. Bundan güç alan muhalefet, ekonomik durumun da giderek kötüleşmesi üzerine Maduro’nun istifasını istedi. Venezuela Anayasasına göre seçimler konusunda tek yetkili kurum, Seçim Kurulu.

Buna göre seçimler 2018 yılının sonunda yapılacak. Ancak muhalefet Maduro’nun anayasayı ihlal etme pahasına seçimlere gitmesini isteyerek şiddet eylemlerini körüklemeye başladı.

Pes etmeyeceğiz
ADÖ Genel Sekreteri Almagro’yu ABD’nin palyaçosu olarak nitelendiren Venezuela Bolivar Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes, Venezuela’nın bağımsızlığına müdahale anlamına gelecek hiç bir etkinin altına girmeyeceğini belirtiyor. Amerika Devletleri Örgütü’nün emperyalist ülkelerin Latin Amerika’da gerçekleştirdiği darbeleri meşrulaştırma mekanizmasına dönüştüğünü ifade eden Reyes, sözlerini şöyle sürdürüyor: “15. Yüzyıldan beri Latin Amerika ve Karayipler’de bağımsızlık mücadelesi veriliyor. Bizim halklarımız çok büyük savaşlar vererek ilerliyorlar. Çünkü kültürümüz sürekli olarak emperyalist güçlerin tacizi altında. Kolomb, Amerika topraklarını keşfettiğinden bu yana direniyoruz ve bu savaşı sürdürüyoruz. Bütün bu direnişin mirasını 19. yüzyılda Simon Bolivar, 20.yüzyılda ise Fidel devraldı. Son olarak 21.yüzyılda bu mirası kumandan Hugo Chavez devraldı. Biz kesinlikle yorulmadık ve hiç bir şekilde pes etmeyeceğiz. Peblo Neruda’nın dediği gibi “yabancılara inananlar gidip günlerini Miami’de geçirsinler.”

Kurucu meclis ile yeni bir aşamaya
Madoro kurucu Meclis seçimlerine gidecek kadar kendine ve halkına güveniyorsa neden muhalefetin talebi olan Devlet Başkanlığı seçimlerine gitmiyor?

Reyes, bu soruyu net şekilde yanıtlıyor: “Çünkü Anayasaya aykırı. Madoro’nun erken seçime gitme yetkisi yok. Muhalefet Venezuela Anayasasının ihlal edilmesini istiyor. Anayasamıza göre yapabileceğimiz tek şey Kurucu Meclisi çağırmak. Balıkçılar, köylüler, Afrika kökenliler, yerliler, bütün örgütler şu anda bu anayasanın yeniden yazımı için adaylarını gösterme hakkına sahipler. Bizim hiçbir şeyden korkumuz yok. Maduro, tüm Venezuela halkının temsilcilerini seçebileceği Kurucu Meclis önerisinde bulunuyor. Seçim mi istiyorsunuz, peki o zaman buyurun seçime gidelim. Peki, muhalefetin önerisi ne? Onlar sadece Maduro’nun gitmesini istiyorlar. Peki ya sonrası? Sonrası için hiçbir önerileri yok. Savaş mı istiyorsunuz? O halde savaşalım.”

Ordu yönetimin arkasında
Latin Amerika tarihi, Amerikancı askeri darbe örnekleriyle dolu. Peki, Venezuela için böyle bir tehlike var mı? Maduro yönetimi silahlı kuvvetlere hakim mi? “Venezuela ordusu halkın silahlınmış halidir. Bizde kesinlikle bir Pinochet ( Sosyalist Allende’yi deviren Şili diktatörü) olmayacak. Ordumuza sonuna kadar güveniyoruz.”

Büyükelçi Reyes, tüm dünyada batılı ve Amerikancı güçlerin etkisi altında olan medyada çıkan yalan haberlere Türkiye’deki bazı medya organlarında da sık sık rastladığının altını çiziyor. Bu yalan haberlerin psikolojik savaşın bir parçası olduğuna dikkat çeken Reyes, özellikle AP, AFP, Reuters, CNN gibi küresel medya organlarından alınan ve Türk medyasında da yayınlanan bu tür haberlere itibar edilmemesini istiyor.