1 Mayıs İşçilerin Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü ülkenin her yerinde büyük bir coşkuyla kutlandı.

Esra Koçak-Burcu Cansu- Onur Açıkgöz 

1 Mayıs İşçilerin Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü ülkenin her yerinde büyük bir coşkuyla kutlandı. Ankara’da Tren Garı önünde toplanan DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve demokratik kitle örgütleri ile siyasi partiler “Savaş değil, barış istiyoruz”, “Adaletsizliğe, güvencesizliğe, iş cinayetlerine karşı, toplumsal dayanışmayı ve mücadeleyi büyütelim, yaşasın 1 Mayıs”, “Onurlu geçmişimizle aydınlık ve taşeronsuz bir gelecek istiyoruz” pankartları açtı.

Sıhhiye Abdi İpekçi Parkı’na yürüyen emekçilere” ulaşım hakkımız engellenemez” diyen Perşembe Akşamı Bisikletlileri, “Patronsuz, pezevenksiz bir dünya istiyorum” diyen LGBTT bireyler, “Tutuklu öğrencilere özgürlük” talep eden öğrenciler, “Karanlığa karşı sanat” diyen sanatçılar ve çok sayıda demokratik kitle örgütü destek verdi.

1 Mayıs tertip komitesi adına ilk konuşmayı yapan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Doğan Kaya, taşeron güvencesiz çalışmaya karşı bugün alanlarda olduklarını vurgularken son dönmede KESK’e yönelik baskıların da kendilerini yıldıramayacağını belirtti.

Birleşik Kamu İş ve Eğitim İş’in Ankara Garı’na girmek istemesine polis gazla müdahale etti. bu sendikalara kendilerinin kutlama alanının Sıhhiye değil, Tandoğan olduğu yönünde uyarıda bulunan polis alana zorla girmek isteyen Birleşik Kamu İş ve Eğitim İş’e müdahale etti.

Ankara’da kutlamaların bir diğer adresi ise Tandoğan Meydanı oldu. Kamu Sen ve Memur Sen AKM önünde toplanıp Tandoğan Meydanı’na yürüdü. Oradaki kutlamalar ise Mehter Takımı’nın Mehteran Marşı’nı söylemesiyle başladı. 

İşçi bayramında iş kazası :1 ölü 

Artvin'de baraj inşaatında meydana gelen kazada kardeş olan işçilerden biri öldü, diğeri ise yaralandı. Yusufeli'ne bağlı Köprügören ile Alanbaşı köyleri arasında yapımı devam eden baraj ve HES inşaatında çalışan Tahsin (24) ile ağabeyi Ali Haydar Coşkun (27), enerji tünelinde yıkılan beton kütlenin altında kaldı. Tahsin Coşkun, olay yerinde hayatını kaybetti. Yaralanan Ali Haydar Coşkun ise kaldırıldığı Yusufeli Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. 

ITUC'dan 1 Mayıs mesajı 

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Sharan Burrow 1 Mayıs mesajı yayınladı. Mesajda daha büyük bir ekonomik kriz tarafından takip edilen finansal kriz dünyayı vuralı 5 yıldan fazla oldu. Bu ekonomik deprem finansallaşmanın, gerçek ekonomiyi finansın hizmetine sunmanın ve yirmi yıldan uzun bir süredir devam eden eşitsiz büyümenin tehlikelerini açığa çıkardı. Oluşan şok zaten fazla olan işsizlere milyonları ekledi ve milyonları da güvencesiz işlerin içine attı. Pek çok işçi iyi işlerini kaybetti, daha da fazlası bu işlerle gelen temel haklarından mahrum kaldı" denildi. Ulusal düzeydeki kuralsızlaştırmalarla açılan küresel finansal piyasalar, bugünkü ekonomik krize sebep olmakla kalmayıp, son 30 yılda ekonomik gelişmenin dönemsel “balon” artışlar ve krizlerle özdeşleşen istikrarsızlığına yol açtı denildi.