Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduğu töreni, kendi evinden çıkışından törenin sonuna kadar tüm gün boyunca sizler için takip ettik

Ankara sokaklarında bayraklı karşılama

SEBAHAT KARAKOYUN

Erdoğan’ın görevi “emanet” ettiği Ahmet Davutoğlu, 20 kadar AKP milletvekilinin eşliğinde geldiği TBMM’de Genel Kurul salonuna girmeden önce bir süre kuliste oturdu. Etrafı bir anda milletvekilleriyle çevrilen Davutoğlu, tebrikleri kabul etti. AKP milletvekillerinin yeni Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu’na kendilerini gösterme çabaları dikkatleri çekti. Davutoğlu, Genel Kurul’a girerken AKP Milletvekillerinin coşkulu alkışlarıyla karşılandı. CHP Milletvekillerinin bulunmadığı salonda Davutoğlu, AKP grup sıralarına oturmadan önce milletvekilleriyle birlikte tören için salonda bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yanına giderek tokalaştı.

CHP’DEN PROTESTO
Tören öncesinde yaptıkları toplantıda alınan karar doğrultusunda CHP milletvekilleri “usul tartışması” açmak üzere Grup Başkanvekili Başkanvekili Engin Altay ile birlikte salonda yerini aldı. Altay, oylamanın ardından ayağa kalkarak usul tartışması açılmasını istedi. Çiçek’in bu istemini reddetmesi ve kendisine söz vermemesine “Ne söyleyeceğimi nereden biliyorsunuz. Önyargılı davranıyorsunuz” diye tepki gösteren Engin Altay, elindeki Anayasa ve İçtüzüğün bir arada olduğu kitapçığı kürsüye doğru fırlatarak, milletvekilleriyle salondan ayrıldı. Bu arada AKP sıralarından “Yuh” sesleri yükselirken, ayağa kalkıp CHP sıralarına yürümek isteyen bazı AKP’liler de CHP sıralarına doğru hamle yaptı. Bu arada izleyici localarında bulunanların da CHP’lileri yuhalamaları dikkati çekti.

GİZEMLİ OĞUL YİNE YOKTU
Erdoğan ailesinin “gizemli” üyesi Ahmet Burak Erdoğan, yemin töreninde de yoktu. Protokol locasında cumhurbaşkanı için ayrılan bölüme Erdoğan ailesinden ilk olarak Bilal Erdoğan ile Sümeyye Erdoğan ve Esra Albayrak geldi. Erdoğan’ın TBMM’ye ulaşmasından sonra Emine Erdoğan da çocuklarının yanına gelerek töreni izledi.
Genel Kurul’da kordiplomatiğe ayrılan locada, diplomat yoktu. AKP Genel Başkanlığı’na getirilen Ahmet Davutoğlu’nun eşinin de aralarında bulunda çok sayıda “türbanlı vekil eşi ve yakınının” doldurduğu locada, dini giysileriyle Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de yer aldı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek mülki ve askeri erkana ayrılan protokol locasında otururken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, izleyici localarından töreni izledi. Bu arada HDP’li Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık da protokol locasından töreni izleyenler arasında yer aldı.


YANDAŞLAR ‘GÖREVİNİ’ YAPTI
Yemin töreni sırasında basın locasının bir bölümü de konuklar tarafından işgal edilince pek çok gazeteci ayakta görev yapmak zorunda kaldı. Bu arada basın locasında “yandaş” basını temsil eden bazı isimler bir ilke imza attı. TMSF’nin el koyduğu SKY Türk’e Genel Yayın Yönetmeni olarak atadığı Cengiz Özdemir, Erdoğan’ı ayakta alkışlamakla kalmayıp, yemin öncesinde usul tartışması açma girişimleri sonuçsuz kalınca genel kurul salonunu terk eden CHP’lileri AKP’lilerle birlikte protesto etti.. Özdemir’in ayağa kalkarak salonu terk eden CHP’lileri yuhlamasına basın locasında bulunan bazı gazeteciler “Basın locasında partili gibi davranamazsınız” diye tepki gösterdi. Özdemir de “Ben vatandaşım, alkışlarım da tepki gösteririm de” diye karşılık verince tartışma yaşandı.

TEKMECİ YERKEL DE ORADAYDI
Kamuoyunun “tekmeci müşavir” olarak tanıdığı Yusuf Yerkel de yemin törenini izlemek üzere locada yerini aldı. Yerkel, Soma faciasının ardından protestocuları tekmelerken görüntülenmiş ve tepkiler üzerine Erdoğan’ın özel kalem müdür yardımcılığı görevinden uzaklaştırılmış ancak müşavir olarak Başbakanlık’ta görev yapmaya devam etmişti.

ÇALIŞANLARA YOKLAMA
Erdoğan’ın Subayevleri’ndeki evinden TBMM’ye oradan da Çankaya Köşkü’ne ilerlediği yolun kenarına az sayıda elinde Türk bayrağı bulunan Ankaralı sıralandı. Bu kişilerin çoğunluğunun belediye çalışanları olduğu ve istenilen yerde bulunup bulunmadıklarının imza alınarak tespit edildiği bildirildi.