Ankaralılar kitaba doydu

Burcu CANSU

Çankaya Belediyesi’nin, Toplumsal Araştırmalar ve Sanat için Vakıf (TAKSAV) işbirliğiyle düzenlediği ‘2’nci Çankaya Kitap Buluşması’, dün itibariyle sona erdi. Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen ve Çankaya’nın tek kitap fuarı bu yıl da 50’den fazla yayınevi ve binlerce kitaba ev sahipliği yaptı. Onlarca yazar söyleşi ve imza günleriyle Ankaralı sanatseverlerle buluştu.

10 gün boyunca şiirden romana, edebiyattan felsefeye, kadından siyasete geniş bir yelpazeye yayılan 30 söyleşi gerçekleştirildi. Fuar kapsamında Cemal Süreya, Turgut Uyar, Hasan Hüseyin Korkmazgil, İlhan Berk gibi büyük şairlerin birbirlerine yazdıkları mektupların orijinalleri sergilendi. Çankaya Kitap Buluşması’nın asıl konukları ise çocuklar oldu. Fuar kapsamında 7-12 yaş grubu çocuklara yönelik edebiyat, felsefe, sanat üzerine 7 ayrı atölye düzenlendi.

Önce demokrat olunmalı

Etkinlikler kapsamında son gün yazar İhsan Eliaçık, “Kesin inançlılık, demokratlık ve müslümanlık” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Eliaçık, “Öncelikle kesin inançlı olunmayacak, ötekine saygılı olacak. Ötekine saygılı olmaya demokrat olmak diyoruz. Aksi takdirde sağcı da olsa solcu da olsa ateist de olsa zarar verir. Genelde insanlarda bunun olmadığını görüyorum” dedi.
Eliaçık sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kur’an peygambere, peygamberlik yapmadan ve insanlara tebliğde bulunmadan önce üç özelliğin kendisinde bulunması gerektiğini söylüyor. Birincisi, ‘Biz seni insanlar üzerinde zorba yapmadık.’ İkincisi ‘Biz seni insanlar üzerinde muhafız, bekçi yapmadık’. Üçüncü olarak da ‘Sen insanlar üzerinde vekil değilsin.’ Yani Allah adına konuşan vekil değilsin. Günümüzde ise ‘önce şeyhimize gideceksin ve senin derdini Allah’a iletecek’ deniliyor. Kur’an’da ‘peygambere seni vekil yapmadık’ deniliyor. Peygambere dâhi bu izin verilmemişken nasıl oluyor da bu şeyhler bunu yapabiliyor? Allah ile insan arasında vekil yoktur. İslamiyet bütün vekilleri, şeyhleri, şıhları aracı olarak görmüyor.”