İhalesi Eski Bakan’ın ailesine verilen Phaselis Antik Kenti’ni yok edecek proje yargıya taşındı. Dava dilekçesinde bölgenin sit alanı olduğu, milli park sınırları içerisinde yer aldığı ve doğallığının yok edileceğine dikkat çekildi.

Antik Kent için harekete geçildi

Gökay BAŞCAN

İhalesini Eski Bakan Ergezen’in ailesinin aldığı, Phaselis Antik Kenti’ni talan edecek projenin ihalesi yargıya taşındı. Hem ihaleyi hem de Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararını yargıya taşıyan yurttaşlar, bölgenin Milli Parklar ve sit alanı sınırları içerisinde yer aldığını hatırlattı. Dilekçede şirketin çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci işletmesi gerektiği belirtildi.


Eski Bakan Zeki Ergezen’in akrabasının sahibi olduğu, bir dönem ihale yasaklısı kardeşi Ali Haydar Ergezen’in yönetici olduğu şirkete, Phaselis Antik Kentini talan edecek projenin ihalesi verildi. İktidarın önemli ihalecilerinden Sa-Fa Restorasyon adlı şirket, kamudan toplam 242 milyon TL değerinde 34 ihale aldı. İhale tamamlanmadan başlanan yol çalışmaları nedeniyle, Beydağları Milli Parklar ve Antik Kent sınırları içerisinde yer alan ve 1. Derece arkeolojik sit alanı olan bölgeye iş makineleri girdi.

DOĞALLIĞI YOK EDİLECEK

1.000 metreküpten fazla beton malzemenin de kullanılacağı projenin inşası için PVC, demir ve alüminyum gibi malzemelerin yanı sıra yoğun olarak ahşap kullanılacak. Bir kısmı tarım arazisi niteliğindeki özel mülk olan arazinin tamamı Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içinde bulunuyor.
İhalenin iptali ve Antalya Kültür Koruma Varlıkları Kurulu’nun projeye verdiği olur kararı, 14 yurttaş ve TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şubesi tarafından yargıya taşındı. Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne ihalenin iptali, kurul kararının iptali için ise Antalya Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvuruldu.

TELAFİSİ ZOR ZARARLAR

Arkeolojik sit alanını geri dönüşümü imkânsız zarara uğrayacağını ve kararın açıkça hukuka aykırı olduğu belirtilen dava dilekçelerinde şu tespitler yer aldı:

• 1. derece arkeolojik sit sınırları içerisinde günübirlik alan oluşturulamaz.

• İhalede, çevresel duyarlılık, kamu yararı, ileride topluma aktarılacak ekolojik yarar ve tarihî değer bulunmamaktadır.

• Proje Milli Parklar Kanunu’na aykırı.

• Alan Milli Park olmasına rağmen biyolojik çeşitlilik ile ilgili hiçbir çalışma bulunmuyor.

• Kıyı Kanunu ve Yönetmeliği’ne aykırı.

KAMUNUN İHALECİSİ

Öte yandan ihaleyi Sa-Fa adlı restorasyon şirketi kamudan aldığı ihalelerle tanınıyor. AKP döneminde yıldızı parlayan şirket, son 10 yıl kamudan 242 milyon 182 bin TL değerinde 34 ihale aldı. Şirket AKP döneminde ise sadece İBB’den toplamda 57 milyon TL değerinde 11 ihale aldı.