AKP, Katar’a 3 bin asker gönderilmesini içeren anlaşmayı görüşmek için Genel Kurul gündemini değiştirdi. Muhalefet bu hamleye tepki gösterirken, yapılan oylamada anlaşma kabul edildi

Arabulucu değil taraf

HÜSEYİN ŞİMŞEK / huseyinsimsek@birgun.net
@simsekhuseyin

Suudi Arabistan başta olmak üzere bölgedeki birçok ülkenin “terör örgütlerine destek sağlıyor” gerekçesiyle diplomatik ilişkilerini sonlandırdığı Katar’a AKP’den 3 bin asker desteği geldi. TBMM Dışişleri Komisyonu’nda görüşülen ve 300 askeri anlaşma arasında Genel Kurul için sırasını bekleyen Katar’la yapılan askeri anlaşmaya dair yasa tasarısı acele ile Genel Kurul’a getirildi. Yapılan oylamayla anlaşma kabul edildi.

‘Manidar hamle’

Katar’ın toplam asker sayısının 10 bin dolayında olduğunu ve bu asker sayısının üçte biri kadar TSK personelinin Katar’a gönderilmesinin “manidar” bir hamle olacağını belirten TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, “AKP, Katar’a bu krizde ‘yanınızdayız’ mesajını veriyor” dedi. Salıcı, Genel Kurul’da görüşülmeyi bekleyen 300’e yakın anlaşma arasında Katar’a ilişkin anlaşmaların krizin hemen ardından gündeme alınmasının Katar ile birliktelik görüntüsü verme anlamına geldiğini söyledi.

‘Türkiye taraf’

Körfez’de büyük bir krizin yaşandığını hatırlatan Salıcı, AKP’nin kritik hamlesi için şunları söyledi:

“Özel bir çaba olmasaydı, anlaşma 6 ay içerisinde görüşülecekti ancak AKP’liler, bu anlaşmaları erkene aldı. Biz Türkiye’nin bu krizde ‘Suudi Arabistan ve cephesi ile Katar, İran ve adı onlarla beraber anılan ülkelerin yanında olmadan ince bir diplomasiyle mümkün mertebe tarafsızlık içinde olması gerekir’ diyoruz. Bu anlaşmaların erkene alınması, Türkiye’nin taraf olmaya çalıştığının bir göstergesidir.”

‘AKP yerini belirledi’

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi ve HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir de Katar’a ilişkin anlaşmaların öne çekilmesini , “AKP’nin krizde yerini belirlemesi” olarak değerlendirdi.

HDP’li Ziya Pir, “Bu krizde AKP’nin arabuluculuk yapmak istemediğini ve Katar’ın safında yer aldığını görmüş olduk. Anlaşmanın Genel Kurul’a erkenden getirilmesi, zamanlama olarak son derece yanlış. Bize göre Hükümet açısından manidardır” dedi. HDP’nin askeri anlaşmalara genel olarak karşı olduğunu dile getiren Ziya Pir, “İlke olarak karşı olduğumuz bu anlaşmalar, kriz bölgelerinde, otokratlarla, kendi halkına zulmeden diktatörlerle yapılıyorsa buna daha çok karşı çıkarız. Türkiye, burada Katar’ın pozisyonunu benimsiyor. Katar’ın pozisyonu ise, İhvan’a, El Nusra’ya, IŞİD’e doğrudan para ve silah yardımı yapma iddialarıdır. Bu anlaşma gündemde olmamalıydı. Sembolik olarak bölgedeki diğer ülkelere gövde gösterisi yapılmak isteniyor” ifadelerini kullandı.

***

İşbirliği maddeleri

İki ülke arasındaki protokolün öne çıkan maddeleri şöyle:

» Birlik, karargah ve kurumlara ziyaretler,

» Tarafların okul, eğitim merkezi ve birliklerinde karşılıklı verilecek eğitim (lisan eğitimi dahil) ve öğretim,

» İç güvenlik eğitimi, toplumsal olaylara müdahale eğitimi, askeri kolluk görevlerine yönelik eğitimler ve mobil eğitim timi görevlendirmeleri,

» Eğitimde kullanılan teçhizat ve eğitim yardımcı malzemelerinin geliştirilmesinde karşılıklı yardımlaşma,

» Genelkurmay Başkanlığına bağlı eğitim ve öğretim kurumlarında eğitim, öğretim ve kurs görmek üzere personel gönderilmesi.