Arjantinli kadınlar Katolik kesimlerin baskılarına rağmen yıllardır yaygın ve örgütlü bir şekilde yürüttükleri kürtaj hakkı mücadelesini kazandı. Senato’nun isteğe bağlı kürtajı içeren tasarıyı kabul etmesi sonrası kadınlar birçok yerde kutlamalar düzenledi.

Arjantin’de kürtaj hakkı Senato’da kabul edildi: Kadınların büyük zaferi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güney Amerika ülkesi Arjantin’de isteğe bağlı kürtaj hakkının yasalaşması için kadınların yıllardır verdiği mücadele kazanımla sonuçlandı. Senato’da kabul edilen yasal düzenlemeye göre, kadınlar 14 haftaya kadar gebeliği sonlandırma imkanına sahip olacak ve gerekli tedaviden ücretsiz faydalanacak. Devlet Başkanı Alberto Ángel Fernández’in de desteklediği söz konusu düzenleme ülkede Katolik taraftarların tepkisini çekerken özgürlükleri için mücadele eden ülke kadınları ise zaferlerini kutluyor. Kürtaj hakkını savunanların sembolik olarak taktığı yeşil fularlar dün Senato önünde kutlama yapan kadınlar arasında dalgalandı.


3 BİNİ AŞKIN KADIN HAYATINI KAYBETTİ

Tasarı 12 saati aşan görüşmelerin ardından 38 ‘evet’, 29 ‘ret’ ve bir ‘çekimser’ oyla kabul edildi. Mevcut Arjantin kanunları tecavüz veya kadının sağlığını tehlikeye atması durumunda kürtaja izin verdiği için ülkede her yıl yüz binlerce yasa dışı kürtaj yapılarak kadınların hayatı tehlikeye atılıyordu. Arjantin Devlet Başkanı Fernandez, seçim vaatleri arasında bulunan ülkede kürtajın yasal hale getirilmesini içeren yasa tasarısını 17 Kasım’da Kongre’ye sunmuştu. Fernandez’in “Ben de Katoliğim ama herkesi göz önünde bulundurarak kanun koymalıyım. Her yıl yaklaşık 38 bin kadın gizli gizli kürtaj yaptırdığı için hastaneye kaldırılıyor. 1983’te demokrasinin yeniden tesisinden beri de 3 binden fazla kadın hayatını kaybetti” sözleriyle destek verdiği tasarı 11 Aralık’ta Alt Meclis’ten geçerek ilk engeli aşmıştı.

MÜCADELE HER ZAMAN ZORDUR

Uluslararası Af Örgütü’nün Arjantin’deki İcra Direktörü Mariela Belski, “Arjantin, kıtamızın tamamına güçlü bir umut mesajı gönderdi. Kürtajın suç sayılmasına ve milyonlarca insanın sağlığı ve yaşamı için ciddi riskler oluşturan gizli kürtajlara karşı rotamızı değiştirebiliriz” diyerek kararı değerlendirdi. Kürtaj hakkı kampanyası yürüten Arjantinli gazeteci Ingrid Beck de “Kadın hakları mücadelesi hep zordur ve bu sefer bir pandemiyle bile mücadele etmek zorunda kaldık, bu yüzden bu sonuçtan çok memnunuz” ifadeleriyle kararı kutlarken Senato önünde yapılan eylemlere katılan Melany Marcati isimli bir aktivist de “Bu kadar uzun süre savaştıktan sonra ne hissettiğinizi tarif edecek hiçbir söz yok” dedi.