Tutuklu yazar Aslı Erdoğan’ı avukatı, annesi, meslektaşları anlattı. Erdoğan’ın annesi Mine Aydostu, “O, vicdanın ta kendisidir. Türkiye’nin ve dünyanın problemlerine baktı, hissetti ve korkmadan, cesaretle yazdı” dedi

‘Aslı, vicdanın ta kendisidir’

ZEYNEP KURAY

Tutuklu yazar ve kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu Üyesi Aslı Erdoğan için İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde toplantı düzenlendi. Toplantıda, Erdoğan’ı, avukatı, annesi, meslektaşları anlattı. Toplantıya, Aslı Erdoğan’ın annesi Mine Aydostu, avukatı Erdal Doğan, doktor İncilay Erdoğan, edebiyat eleştirmeni Semih Gümüş, tiyatrocu Defne Halman ve İHD Şube yöneticisi Mine Nazari katıldı.

‘Hep siyah kedileri besledi’

Aydostu kızı için, “Kızımı anlatmak istiyorum. O, vicdanın ta kendisidir” dedi. Aydostu şöyle devam etti: Türkiye’nin ve dünyanın problemlerine baktı, hissetti ve korkmadan, cesaretle yazdı. 25 yıl önce Türkiye’de siyahilerle ilgili ilk yazıları o yazdı. O sıralar Türkiye’de ırkçılığın olmadığı düşünülürdü, Aslı siyahilere karşı büyük bir ırkçılık olduğunu ortaya koydu. F Tipleri, cezaevlerinde ölüm oruçları üzerine yazdı. Cezaevinde hiç yaşamadığı halde tecridi anlatan yazıları vardır. Acıları hep derinine hisseder. Güneydoğu’daki insan hakları ihlallerine dikkat çekti. Kesilen ağaçlara karşı durdu. Kötü muamele gören hayvanları korudu. Hep siyah kedileri besledi, çünkü onların daha az sevildiğine inanırdı.”

Avukatı Erdal Doğan Erdoğan’ın tutuklanma gerekçesi olan yazılardan ikisinin Cizre ve Sur’da yaşananları yorum katmadan aktardığı yazılar, ikisinin ise edebi eleştiri yazıları olduğunu söyledi. Bir diğer gerekçe olan dayanışma kurulu üyeliğinin ise Basın Kanunu’na göre hukuki sorumluluğu olmayan bir durum olduğunu hatırlattı.

‘Sözlü ve fiziksel tacizler oluyor’

Erdoğan’ın doktoru İncilay Erdoğan, ise şöyle konuştu: “15 Temmuz’dan sonra cezaevlerinde fiziki koşullar kalmadı. Yatak sayıları yetersiz, havalandırma koşulları iyi değil. İletişim hakları kısıtlandı. İstedikleri yayınlara ulaşamıyorlar. Kişisel hijyenlerini yerine getiremiyor, doğru beslenme koşulları sağlanmıyor, mahremiyet hakları yok. Duruşmaya gidiş gelişlerde çıplak arama, ring araçlarında sözlü ve fiziki tacizler oluyor. Sağlık hizmetlerine ulaşamıyorlar. Aslı Erdoğan’ın sindirim sistemi problemi, pankreas yetmezliği, astım problemi var. Kendisine özel diyet talebi sonucu bir hafta yalnızca patatesle sınırlandırılmış menü gelince, normal yiyecekleri talep etmek zorunda kaldı. Devlet, ulusal ve uluslararası hukuka uygun olarak sorumluluğunu yerine getirmeli. Koruyucu sağlık hizmetlerini de içeren sağlık hizmetlerine ulaşımı sağlamalı.”