ABD’nin de aralarında olduğu çok sayıda ülkeye ait gizli yazışmaları yayınlayan Wikileaks’in kurucusu Julian Assange tutuklandı. Assange, hakkında cinsel saldırı iddialarının bulunduğu İsveç’e iade edilmemek için Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği binasına 7 yıl önce sığınmıştı. İngiltere polisinin yaptığı açıklamaya göre Ekvador hükümeti Assange’a verdiği sığınma hakkını kaldırdı ve polisi konsolosluğa davet etti. Assange, polis tarafından hâlâ […]

Assange tutuklandı

ABD’nin de aralarında olduğu çok sayıda ülkeye ait gizli yazışmaları yayınlayan Wikileaks’in kurucusu Julian Assange tutuklandı. Assange, hakkında cinsel saldırı iddialarının bulunduğu İsveç’e iade edilmemek için Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği binasına 7 yıl önce sığınmıştı.

İngiltere polisinin yaptığı açıklamaya göre Ekvador hükümeti Assange’a verdiği sığınma hakkını kaldırdı ve polisi konsolosluğa davet etti. Assange, polis tarafından hâlâ konsolosluğun içindeyken gözaltına alındı.

1 YIL HAPİS YATABİLİR

Assange, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. İngiliz basını, İsveç’te tecavüz suçlamasıyla hakkında dava açıldığı dönemde yetkili makamlara teslim olmadığı gerekçesiyle Westminster Sulh Ceza Mahkemesi’nin Assange’ı suçlu bulduğunu duyurdu.

Hakkındaki suçlamayı reddeden Assange’ın cezasının ileriki bir tarihte açıklanacağı belirtiliyor. 47 yaşındaki Assange’ın 12 aya kadar hapis cezası alabileceği aktarılıyor.

İçişleri Bakanı Assange’ın Londra’da yargılanacağını açıkladı.

Ekvador lideri Lenin Moreno, Twitter hesabı üzerinden paylaştığı bir videoyla, Assange’ın sığınma hakkının, “uluslararası sözleşmeleri ve günlük yaşam protokollerini defalarca ihlal etmesinin” ardından iptal edildiğini açıkladı. Assange’ın iltica talebinin kabul edilmediğini duyuran Moreno ayrıca, Asssange’ın ‘ölüm cezasıyla karşılaşabileceği bir ülkeye gönderilmemesi’ yönünde İngiltere’den garanti aldıklarını da belirtti.

AFP’nin aktardığına göre, eski Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, Assange’ın gözaltına alınması sonrası Ekvador lideri Moreno’yu ‘hainlikle’ suçladı.

ABD ‘İADE’ TALEP ETTİ

Assange’ın gözaltına alınmasından kısa bir süre sonra ise Amerika Birleşik Devletleri’nde Assange hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Assange, devlete ait gizli dosyaları sızdırmak için Amerikalı eski askeri istihbarat analisti Chelsea Manning ile işbirliği yapmakla suçlanıyor. Barack Obama döneminde başlatılan soruşturma kapsamında yöneltilen suçlamalar sonucu Assange’ın beş yıla kadar hapse mahkum edilebileceği belirtiliyor.

RUSYA TEPKİLİ

Sputnik’in aktardığına göre Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, WikiLeaks kurucusu Julian Assange’ın Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde İngiliz polisi tarafından gözaltına alınmış olmasını, demokrasiye indirilen bir darbe olarak gördüklerini söyledi.

***

ABD seçimleri tartışması

18 Ekim 2016’da WikiLeaks, Ekvador’un Londra’daki elçiliğindeki interneti kestiğini açıkladı. Ekvador daha sonra, WikiLeaks’in ABD’deki “başkanlık seçimlerini etkileyebilecek” belgeler yayımlaması nedeniyle bu “geçici” önlemi aldığını doğrulamıştı. Ekvador, kararı Washington’ın baskısı üzerine aldığı iddialarını reddediyor. WikiLeaks’in yayımladığı belgelerde Hillary Clinton’ın 2012 ve 2014 yıllarında yaptığı özel konuşmaların deşifresi ve Clinton’ın e-postaları yer alıyor.

***

NE OLMUŞTU?

Son olarak WikiLeaks Genel Yayın Yönetmeni Kristinn Hrafnsson bugün düzenlediği basın toplantısında Assange’ın büyükelçilik binasında çekilmiş fotoğrafları, görüntü kayıtları, duruşması için hazırladığı savunmanın da arasında bulunduğu şahsi hukuki belgeleri ve sağlık raporunun sızdırıldığını söylemişti. Geçen hafta WikiLeaks Twitter hesabından Ekvador hükümetinden üst düzey bir yetkilinin, Assange’ın büyükelçilikten ‘günler hatta saatler içinde çıkarılıp gözaltına alınması için Britanya ile gizli bir anlaşma yapıldığını’ iddia ettiğini duyurmuştu. Bu hamlenin, WikiLeaks’in Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno hakkında ortaya attığı yolsuzluk iddiasının üstünü örtme girişimi olduğu öne sürülmüştü.