Assos'ta Felsefe 3-4 Şubat tarihlerinde başlıyor

17 yıldır düzenli olarak gerçekleşen ve gelenekselleşen Assos’ta Felsefe adlı etkinliğin bu yılki ulusal toplantısı 3-4 Şubat 2017 tarihlerinde gerçekleşecek. Felsefe tarihinin en önemli filozoflarından birisi olan Aristoteles’in yaşamının bir bölümünü geçirdiği ve felsefe eğitimi verdiği antik Assos kentinde yapılan ve Felsefe Sanat Bilim Derneği’nin Kurucu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Örsan K. Öymen’in öncülüğünde gerçekleşen sempozyum etkinliğine, öğretim üyeleri, öğrenciler ve alan dışından felsefe meraklıları katılıyor.

3-4 Şubat 2017 sempozyumunun konusu “Felsefede Öz ve Töz Kavramları.” Sempozyuma konuşmacı olarak Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Elemanı Prof. Dr. Pınar Canevi, Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Arslan, Işık Üniversitesi İnan ve Toplum Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Örsan K. Öymen, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Halil Turan, Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Armaner, Mimar Sinan Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemil Güzey, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Çırakman ve Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Levent Kavas birer konuşma yapacak.

Toplantı ücretsiz ve herkese açıktır. Ayrıntılı bilgi ve “on-line” kayıt için: www.philosophyinassos.org

ASSOS’TA FELSEFE / 3-4 Şubat 2017

Felsefede Öz ve Töz Kavramları

3 Şubat Cuma:

13:00 Pınar Canevi: “Öz ve Töz Ayrımındaki Sorunsallar”

14:30 Ahmet Arslan: “Aristoteles'te Özün Varoluşa Önceliği”

16:00 Halil Turan: “Descartes'ın Tözleri ve İlişkin Bilgi Kuramsal Sorunlar”

17:30 Elif Çırakman: “Töz ve Özgürlük Meselesi”

4 Şubat Cumartesi:

13:00 Türker Armaner: “Hegel’de ‘Başkalaşan Töz’ ”

14:30 Levent Kavas: “Ousia'nın Türümü: Bir Delinin Attığı Taş"

16:00 Cemil Güzey: “Öz Büyücüsü”

17:30 Örsan K. Öymen: “Felsefede Öz ve Töz Kavramlarına Eleştirel Bakışlar”

Konuşmacılar hakkında kısaca:

Pınar Canevi: Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Elemanı (Profesör). Lisans derecesini Hollins College Felsefe Bölümü’nden, Yüksek Lisans derecesini Bryn Mawr College Felsefe Bölümü’nden, Doktora derecesini Emory Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden almıştır. İlgi ve çalışma alanları: Metafizik, Epistemoloji, Etik, Siyaset Felsefesi, Antik Yunan Felsefesi. “Plato’s Philosophy of the Sensible Realm in the Early Dialogues” kitabının ve alanında birçok makalenin yazarıdır.

Ahmet Arslan: Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi (Profesör). Lisans ve Doktora derecelerini Ankara Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden almıştır. İlgi ve çalışma alanları: Metafizik, Ontoloji, Antik Yunan Felsefesi, Orta Çağ Felsefesi, İslam Felsefesi. “İlkçağ Felsefe Tarihi I”, “Felsefeye Giriş”, “Laiklik, Demokrasi ve Türkiye”, “İbni Haldun”, “Felsefe”, “İslam Felsefesi Üzerine”, “İlkçağ Felsefe Tarihi I: Başlangıçlarından Atomculara Kadar”, “İlkçağ Felsefe Tarihi II: Sofistlerden Platon’a”, “İlkçağ Felsefe Tarihi III: Aristoteles”, “Kemal Paşazade’nin Tehafüt Haşiyesi”, “Haşiye Ala’t-Tehafüt Tahlili” kitaplarının ve alanında birçok makalenin yazarıdır.

Örsan K. Öymen: Işık Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Başkanı (Profesör), Felsefe Sanat Bilim Derneği Kurucu Üye ve Yönetim Kurulu Başkanı, “Assos'ta Felsefe” projesi Kurucusu ve Direktörü. Lisans ve Doktora derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden, Yüksek Lisans derecesini New York Üniversitesi (NYU) Felsefe Bölümü'nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji, Etik, Siyaset Felsefesi, Herakleitos, Protagoras, Gorgias, Sokrates, Platon, Epikuros, Sextus, Descartes, Locke, Hume, Nietzsche, Marx, Heidegger, Sartre. “Hume” ile “Varlık ve Kuşku” (yayına hazırlanmakta) kitaplarının ve alanında birçok makalenin yazarıdır.

Halil Turan: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı (Profesör). Lisans derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü’nden, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji, Bilim Felsefesi, Ontoloji, Etik, Siyaset Felsefesi, Descartes, Locke, Rousseau, Hume, Kant, Kuhn. “Mantık Terimleri Sözlüğü” kitabının (Teo Grünberg, David Grünberg ve Adnan Onart ile birlikte) ve alanında birçok makalenin yazarıdır.

Türker Armaner: Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi. (Profesör). Lisans derecesini Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden, Yüksek Lisans derecesini Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden, Doktora derecesini Paris Saint Dennis VIII Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Estetik, Siyaset Felsefesi, 19. Yüzyıl Felsefesi, Spinoza, Hegel, Fichte, Schopenhauer, Marx, Kierkegaard, Frege. “Dalgakıran,” “Taş Hücre”, “Kıyısız” (kısa öykü), “Tahta Saplı Bıçak”, “Hüküm” (roman) ve “Tarih ve Temsil” kitaplarının ve alanında birçok makalenin yazarıdır. "Lapsus" dergisinin kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni'dir.

Cemil Güzey: Mimar Sinan Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi (Doçent). Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Ontoloji, Etik, Estetik, Mantık, Dil Felsefesi, Herakleitos, Epiktetos, Aurelius, Hobbes, Nietzsche, Wittgenstein, Hartmann. Alanında birçok makalenin yazarıdır.

Elif Çırakman: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi (Doçent). Lisans ve Doktora derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden, Yüksek Lisans derecesini Warwick Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Etik, Siyaset Felsefesi, Hukuk Felsefesi, Aristoteles, Kant, Hegel, Heidegger, Levinas. Alanında birçok makalenin yazarıdır.

Levent Kavas: Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi (Yardımcı Doçent). Lisans derecesini Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden, Yüksek Lisans ve Doktora derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji, Ontoloji, Bilim Felsefesi, Leibniz, Kant. “Kahve ile Nargile” kitabının ve alanında birçok makalenin yazarıdır.