Günde 2 kiloya yakın atık üretiyoruz. Peki bu atıkları geri dönüşüm için nasıl sınıflandırmalıyız? Kâğıt, plastik, metal ve cam atıklar neleri kapsıyor? Peki ya piller? İşte geri dönüşüm tüyoları

Atıklar çöp olmasın

Türkiye’de yetişkin bir birey günde ortalama bir buçuk kilo çöp üretiyor ve bu çöplerin büyük kısmını ambalaj atıkları oluşturuyor. Atık üretirken bir yandan da bunların geri dönüşüme nasıl katılacağını planlamak ise şart. Peki, Evlerimizdeki atıkları nasıl geri dönüşüme katabiliriz? Kâğıt atıklar, plastik atıklar, cama atıklar ve metal atıklar nasıl sınıflandırılmalı? Ya ömrü tükenmiş piller? İşte geri dönüşüme atılacak atıkların sınıflandırılmasına dair tüyolar:

Kâğıt kutusuna atabilecekleriniz

•Yazı yazılabilen kullanılmış ya da yazıcıdan çıkmış her türlü kâğıt

•Zarflar

•Pos-it kâğıtları

•Her türlü gazete, broşür ve dergi

•Koliler

•Süt ve meyve suları (tetra pak kutular) da dâhil olmak üzere her tür karton kutu (içecek kutularının içinin tamamen boş olmasına özen gösterilmeli)

•Posta kutusuna gelen reklamlar

•Okunabilir halde olanlarını bir yere bağışladıktan sonra geriye kalan ve sert kapaklı olmayan kitaplar.

•Her türlü fiş ve fatura

•Yumurta kutuları

Plastik kutusuna atabilecekleriniz

•Plastik şişeler

•Her tür temizlik ürünü, şampuan ve deterjan kutuları

•Plastik tepsiler

Metal kutusuna atabilecekleriniz

•İçecek tenekeleri

•Konserve kutuları

•Alüminyum tencere ve tavalar

•Sprey kutular

Cam kutusuna atabilecekleriniz

•Şeffaf, yeşil ve kahverengi içecek şişeleri

•Kavanozlar

Kutulara atılmaması gerekenler:

Pizza kutuları

Kâğıt geri dönüşümü sırasında metal ve camın aksine ısıl işlem görmez, su ve mürekkep çözücü kimyasallarla karıştırılarak liflerine ayrılması sağlanır. Yemek artığı ve yağ bulaşmış herhangi bir kâğıt ürün geri dönüşüm kutusuna atılmamalıdır. Yağlı kısımları kestiğiniz durumda, kalan temiz bölge geri dönüşüm kutusuna atılabilir.

Karton bardak ve tabaklar, yağ ve sıvı geçirmez yemek kutuları

Kâğıt bardaklar, yemek siparişlerinde kullanılan karton kaplar ve sıvı ve yağ geçirmeyen her türlü kâğıt kullanılmamış olsa bile kâğıt geri dönüşümü kutularına atılmamalıdır. Bu ürünlerin iç kısmı sıvı geçirmez plastikle kaplı olduğundan normal kâğıtlarla aynı işlemden geçerek geri dönüştürülemezler. Ayrıca toplanmaları ve farklı işlemlerden geçirilerek geri dönüştürülmeleri gerekir.

Kağıt peçeteler, ıslak mendil, tuvalet kağıdı ve her türlü hijyenik kağıt

Geri dönüşüme yollanan kâğıtların temiz olması gerekir. Makyaj temizleme mendili, bebek bezi, ped, tuvalet kağıdı, peçete, kağıt havlu ve ıslak mendil gibi kozmetik ve hijyenik kağıtlar ve kirlenmiş her türlü kağıt geri dönüşüm kutusuna değil çöpe atılmalıdır.

Hediye paketleri, plastik içeren zarflar, yapıştırıcı bulunan kâğıt ambalajlar ve bantlar

İçeriğinde plastik ya da yabancı madde bulunan kâğıtları bulunmayanlardan ayırt etmek için basit bir test yapabilirsiniz. Kâğıdı buruşturarak avcunuzun içerisinde sıkın. Elinizi açtığınızda kâğıt bıraktığınız gibi kalıyorsa geri dönüşüm kutusuna atabilirsiniz. Ancak kâğıt eski formuna geri dönüyorsa ya da kaplamalıysa geri dönüşecek kâğıtlara karıştırılmamalıdır.

Aynalar, filmli ve optik camlar, ısıya dayanıklı camlar

İşlem görmüş bu cam türleri de geri dönüşümde kullanılmaz.

Pencere camları ve kırık camlar

Yapı malzemelerinde kullanılan camlar, araba ve ev pencere camları; cam geri dönüşüm kutularına atılmamalıdır. Cam geri dönüşüm işleminin ilk aşaması elle ayırma olduğundan kırık camların geri dönüşüm kutularına atılması geri dönüşüm tesisinde çalışanlar için tehdit oluşturmaktadır, kutulara atılmamalıdır.

Ampul ve floresanlar

Ampul ve floresanların içerisinde bulunan tel ve metalleri ayırmak zorlu bir işlem olduğundan bu maddeler atık cam şişe kutularına atılmamalı, ayrı toplanmalıdır.

Boya, motor yağı, benzin ve antifiriz şişeleri

Toksik kimyasalları ambalajlamada kullanılan plastik şişeler, plastik geri dönüşüm kutularına atılmamalıdır.

Kedi ve köpek kum ve dışkıları, elektrikli süpürge içeriği

Evcil hayvanların kum ve dışkıları ve elektrikli süpürge torbaları ayrıca paketlenerek çöp kutularına atılmalıdır.

Strafor (polistiren) ambalajlar

Kırılacak eşyaları koruma amaçlı kullanılan köpüklerde ve tek kullanımlık tabak-bardaklarda sıklıkla karşımıza çıkan strafor ambalajlar kağıt ya da plastik geri dönüşüm kutularına atılmamalı, ayrı olarak toplanmalı ve geri dönüştürülmelidir.

Piller

Zehirli onlarca madde içeren piller kesinlikle çöp ve geri dönüşüm kutularına atılmamalıdır. Piller, kendi özelinde yapılan atık kutularına bırakılmalıdır.

Naylon poşetler ve abur cubur ambalajları

Bisküvi, şekerleme, cips ambalajları, dondurulmuş gıdaların naylon paketleri ve naylon poşetler geri dönüşüm kutularına atılmamalıdır.

Unutmayın, atığınızı azaltmanın en etkili yolu olabildiğince az atık yaratmaktır.