Tank Palet Fabrikası’nın 25 yıllığına Katar ortaklı BMC şirketine işletilme devrinin verilmesine ilişkin Askeri Fabrika A.Ş., açıklama yaptı. “Fabrika verimli çalışsın, atıl kapasite aza indirilsin” diye bu işleme imza atıldığı öne sürüldü.

‘Atıl kalmasın’ diye Katar’a kiralanmış
Fotoğraf: DepoPhotos

Hüseyin ŞİMŞEK

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda, Milli Savunma Bakanlığı’na ait Tank Palet Fabrikası’nın işletme hakkının 25 yıllığına Katar ortaklı BMC şirketine devri konusunda tartışmalar gündeme geldi. Fabrikanın Katar ortaklığında işletilmesi kararına, daha verimli kullanılacak olması ve atıl alanların azalması gerekçe olarak gösterildi. Devir işleminin ardından üretilen prototipler de açıklandı.

Askeri Fabrika ve Tersane İşletme A.Ş.’nin hesaplarına ilişkin görüşmeler sırasında muhalefet milletvekilleri, Tank Palet Fabrikası’nın durumuna dikkat çekti. Tartışmalı işletme hakkı devrinin nedenlerini soran milletvekillerine, şirketten verilen yanıtta, şöyle denildi:

“Burada, bu sözleşmeyle tamamen millî menfaatler gözetilerek ülke kaynaklarının savunma sanayinde etkin ve verimli kullanılmasının sağlanması, atıl kapasitenin en aza indirilmesi, fabrika işletme verimliliğinin artırılması, yeni iş üretim imkânları oluşturulması doğrultusunda bakanlık kontrolünde yatırımlar yapılması, özel sektörün iş yapma hızından ve yüksek teknolojiye erişim imkânlarından faydalanılması amaçlanmıştır”

BMC’nin çalışmaları hakkında da bilgi verilen yanıtta, “Firma tarafından 6 adet Fırtına Obüsü ve 1 Altay tankı prototipi üretilmiştir” ifadesi kullanıldı.

‘TECRÜBELERİ YOK’

Açıklamaları tepkiyle karşılayan muhalefet, savunma sanayiinde özelleştirmenin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi. CHP’li Ahmet Kaya, “BMC, Türk savunma sanayisinde hiçbir tecrübesi olmayan yani araç üreten bir fabrika. Dolayısıyla bu kadar stratejik ve savunma sanayine yönelik tecrübesi olmayan bir firmaya böyle güzide bir fabrikanın verilmiş olması da bizim itirazımıza temel teşkil eden bir mesele. Ayrıca BMC'nin yabancı ortaklı olması da bizim açımızdan itiraz edilmesi gereken önemli bir mesele” dedi.

İktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında zaman zaman tartışmaların da yaşanmasına neden olan konuyla ilgili AKP’li Kemal Çelik ise “Bugün bizim silahlarımız daha üstün, mermilerimiz daha kaliteli ve kendimiz üretiyoruz ve bunu da özel sektörün devreye sokulmasıyla yaptık” diye konuştu.

***

Yandaşa ucuz çay kıyağı

TBMM KİT Komisyonu’nda ÇAYKUR’un hesapları da gündeme geldi. Kurumun çay alımından önce piyasa fiyatının altına beş yandaş firmaya ucuz çay sattığını söyleyen CHP’li Ahmet Kaya, bu şirketlin sadece paketleme işlemi yaparak büyük kârlarla bu çayları piyasaya sürdüğünü bildirdi. Kaya, yandaş çay şirketlerinin bu nedenle yüklü miktarlarda yaş çay alımına imza atmadığını, buna "Gerek duymadığını" kaydetti. Muhalefet, ayrıca kurumun faaliyet zararları, yüksek faiz giderleri, depolardaki ürünlerin ziyan olması, çay işleme kapasitesinin yetersiz olması ve liyakatsiz yönetici atamaları ile karşı karşıya olduğunu da ifade etti.