Salgının etkileri sürerken dış politikada tansiyon düşmüyor. Atina, Ankara’nın Doğu Akdeniz’de petrol arama faaliyetinin ‘yeni bir provokasyon’ olduğunu savundu. Öte yandan Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400’ler henüz aktive edilmeden Moskova, Ankara ile ikinci S-400 anlaşmasında ilerleme kaydedildiğini duyuruldu

Atina’dan ‘yeni provokasyon’ iddiası

Koronavirüs salgının etkileri her geçen gün derinleşirken, dış politikada tansiyon düşmek bilmiyor. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de petrol arama faaliyetinin “yeni bir provokasyon” olduğu savunan Atina, Yunan kıta sahanlığının ihal edildiğini iddia etti. Öte yandan Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı ve Ankara ile Washington arasında uzun süredir krize neden olan S-400 hava savunma sistemleri henüz aktive edilmeden Moskova, Ankara ile ikinci S-400 anlaşmasında ilerleme kaydedildiğini duyuruldu.

HUKUKA AYKIRI

Türkiye’nin Libya ile vardığı anlaşma kapsamında Doğu Akdeniz’de petrol arama girişiminin neden olduğu kriz sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in geçen hafta yaptığı, “Libya ile vardığımız anlaşma kapsamında TPAO, kendi ruhsat alanlarımızda petrol aramak için başvuruda bulundu” şeklindeki açıklamaya tepki gösteren Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin bu girişimi “Yunan kıta sahanlığı bölgesinde” gerçekleştirdiğini ve “Yunanistan’ın egemenlik haklarının gasp edilmeye” çalışıldığını öne sürdü. Uluslararası hukuk ve deniz hukukuna aykırı hareket etmekle suçladığı Türkiye’nin “yasa dışı eylemlerde” bulunduğunu iddia eden Dendias, Ankara’nın bu süreci tamamlaması hâlinde, Yunanistan’ın “bu yeni provokasyona göğüs germeye de hazır olduğunu” belirtti.

HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ

Yunan haber ajansı Ana’ya göre, konuyla ilgili olarak Türkiye’nin Atina Büyükelçisi de pazartesi akşamı Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Yunanistan’ın açıklamalarına Ankara’dan da yanıt gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye Petrolleri’nin araştırma ve sondaj faaliyetleri gerçekleştirmek üzere başvuruda bulunduğu yeni ruhsat sahaları, ülkemizin BM’ye bildirdiği kıta sahanlığı sınırları içindedir. Ülkemiz, defalarca duyurduğu bu sahada egemen haklarını kullanmayı kararlılıkla sürdürecektir” denildi.

TÜRKİYE ÇALIŞMAYA HAZIR

Türkiye ile ikinci bir S-400 savunma sistemi satışı yapılması üstüne yapılan görüşmelerde ilerleme sağlandığını duyuran Rusya’nın askeri-teknik işbirliğinden sorumlu federal servisi FSVTS’nin Başkanı Dmitriy Şugayev, “İkinci bir S-400 savunma sistemi satışı hakkındaki diyaloğun hayli ileri bir aşamada olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Ekotürk kanalına konuşan Şugayev, Rusya’nın Türk şirketlerinin üretim sürecinde yer alması ihtimali üstünde Türkiye ile çalışmaya hazır olduğunu da belirtti.

PLANLANDIĞI GİBİ İLERLEYECEK

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman, 10 Mart’ta yaptığı açıklamada Rusya’dan alının S-400’lerin iade edilmemesi halinde Türkiye’ye Patriot satmayacaklarını açıklamıştı. 30 Nisan’da konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise “S-400 anlaşması koronavirüs nedeniyle gecikse de planlandığı gibi ilerleyecek” açıklamasında bulunmuştu.