ALİ CEMAL KARABUDAK

CHP’li eski milletvekilleri Sabri Ergül, Ercan Karakaş ve Gazeteci Cüneyt Ülsever’in de aralarında olduğu bir grup, 'Devrimci Karargah' örgütüne yardım ettiği iddiasıyla tutuklanan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın, bir başvuru olmadan mahkemenin kendiliğinden tahliye kararı vermesini istedi.
Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi önünde toplanan aralarında CHP’li eski milletvekilleri Sabri Ergül, Ercan Karakaş, Gazeteci Cüneyt Ülsever ve Ressam Bedri Baykam’ın da olduğu bir grup “Hanefi Avcı’ya Hukuk: Herkese Hukuk” konulu bir basın açıklaması yaptı. Eski Milletvekilleri Sabri Ergül, Ercan Karakaş, Sanatçılar Tarık Akan, Müjde Ar, Rutkay Aziz, Gazeteciler Ahmet Hakan, Hikmet Çetinkaya ve Ressam Bedri Baykam’ın imzasını taşıyan bir basın açıklaması okuyan grup, Hanefi Avcı'nın serbest bırakılması için çağrıda bulundu. “Avcı’ya hukuk, herkese hukuk” yazılı bir pankart açan grup adına açıklamayı okuyan Sabri Ergül, “Bağımsız, tarafsız ve teminatlı, etkin ve hızlı işleyen, kararları ve uygulamaları toplum vicdanında genel kabul gören bir yargı ortak dileğimizdir. Tutukluluğun zorunlu hallerde ve cezaya dönüşmeden uygulandığı bir adalet sistemi ortak beklentimizdir” dedi. “Hanefi Avcı’ya hukuk ve özgürlük” talebinde bulunan Ergül, “Dürüst ve düşüncelerini her dönemde çekinmeden ‘söyleyen’, şimdi de gereği gibi soruşturulması ve açığa kavuşturulması gerekli iddialarda bulunan Hanefi Avcı’nın maruz kaldığı muamelenin ve tutuklu halde olmasının, bütün bu ilkelerle bağdaşır olmadığı ve kamu vicdanında genel kabul görmediği de ortak görüşümüzdür” diye konuştu.

CEZAEVİNDE ZİYARET ETTİLER
Sabri Ergül, Hanefi Avcı’yı 1 Ekim cuma günü Silivri Cezaevi’nde ziyaret ettiklerini belirterek, şunları söyledi: “Morali gayet iyidir. 1 Mart 1998’de, 28 Şubat sürecinde benzer şekilde tutuklandığında da ben İzmir milletvekili ve avukat olarak Beypazarı Cezaevi’nde ziyaret etmiştim. Bu tutuklamaya karşı medya ve kamuoyu büyük bir tepki göstermişti. O zaman da Hanefi Avcı belirli egemen güçlerin talebi üzerine tutuklanmıştı. Ama 28 Şubat sürecinde bile Türk yargısı Avcı’yı dokuzuncu gününde özgürlüğüne kavuşturdu. Avcı, o zamanda da tutukluluğuna itiraz etmemişti. Şimdi de etmiyor. ‘Yargıya güvendiğim için etmiyorum’ dedi.”
Hanefi Avcı’nın tutuklu olduğu bir Türkiye’de yargının ve adaletin mahzun olduğunu ifade eden Ergül, “Bir hukukçu olarak arkadaşlarla hazırlık yaptık. Hukukta çare tükenmez. Hanefi Avcı’nın itiraz etmemiş olması mahkemeler tarafından, savcılık tarafından ele alınmasına mani değildir. Yeni durumlar karşısında mahkeme resen dosyayı bir üst mahkemeye gönderebilir. Bu adliyemizden bunu talep ediyoruz. Bu konuda bir dilekçe vereceğiz. Ayrıca savcının da tutukluluk kararını geri alma hakkı vardır. Hanefi Avcı bellidir, adresi bellidir” dedi.

‘KİTAPTAKİ İDDİALAR ARAŞTIRILSIN’
Açıklamaya katılan Ercan Karakaş da “Kitapta yalnız cemaatle ilgili değil Türkiye’de son 20-30 yıl içinde yapılan hukuk dışı işler var. İktidarın o kitaptaki iddiaları ciddiyetle araştırması lazımken onları bir kenara bırakıp Avcı’nın üzerine gitmesi bana doğru gelmiyor” diye konuştu.
Sabri Ergül, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunduğu dilekçesinde ise şu ifadelere yer verdi: “Bir insan, avukat ve milletvekili sıfatımızda, 28 Şubat sürecinde de tutuklanan Hanefi Avcı’yı Beypazarı Cezaevi’nde ziyaretle, konuYu TBMM ve kamuoyu gündemine taşıyan ben Sabri Ergül, şimdi de makamınıza bir insan ve avukat olarak başvuruyor ve Hanefi Avcı’nın tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılmasını istiyorum.”
ERGÜL: ‘SUÇLU DE¼İL MA¼DURUM’ DEDİ
Ergül, Avcı’nın cezaevi ziyareti sırasında kendisine söylediği şu sözlere dilekçesinde yer verdi: “Ben suç işlemedim, suçlu değilim, mağdurum, niye ve neden itiraz edeyim; benim usulsüz ve hukuksuz bir şekilde ve esasında hangi neden ve amaç ile tutuklandığım herkesçe biliniyor; bunun içindir ki her kesim ve görüşten insanlar konuşarak ve yazarak olaya tepkilerini dile getirdiler ve hepsine müteşekkirim ki, kamuoyunda büyük bir infial oluştu; inanıyor ve umuyorum ki, yargı kendi usul hükümleri ve iç işleyişi ile bu haksız ve usulsüz tutuklama kararını kaldıracaktır diye düşünüyorum; benim itiraz etme gibi bir niyetim bu nedenlerle yoktur, ben her şeye rağmen yargıya güveniyorum.”

Hanefi Avcı ifade verdi
‘DEVRİMCİ Karargâh' örgütüne yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan Hanefi Avcı ifade vermek üzere Fatih Adliyesi'ne getirildi. Silivri 4 No'lu Cezaevi'nden Fatih Adliyesi'ne getirilen Avcı'nın, bir soruşturma kapsamında Cumhuriyet Savcısı Ercan Altuncu'ya ifade verdiği öğrenildi.