Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi: Kavala'yı serbest bırakın

Osman Kavala hakkındaki kesinleşen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararıyla ilgili Türkiye’ye çağrıda bulunan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, kararın uygulanarak Kavala’nın serbest bırakılmasını istedi. Konsey, Kavala'nın yeni bir soruşturmadan tutuklanmış olsa da AİHM'nin tespit ettiği ihlallerin devam ettiğini vurguladı.

AİHM, 18 Ekim 2017’de gözaltına alındıktan sonra 1 Kasım 2017’de tutuklanan Osman Kavala ile ilgili 10 Aralık 2019’da hak ihlali kararı vermişti. Mahkeme, Kavala'nın makul şüphe olmadan siyasi sebeplerle tutuklanması ve Anayasa Mahkemesi'nin başvuruyu makul bir sürede incelememesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlal edildiğine hükmetti. Bu karar, 12 Mayıs 2020’de kesinleşti.

AİHM kararlarını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin aldığı kararda, Kavala’nın delil veya makul şüphe olmaksızın tutuklu olduğuna dair AİHM kararına değinildi. Kavala’nın beraatının ardından başka bir soruşturma kapsamında tutuklanmasının da AİHM kararı bu soruşturmayı kapsamasa bile aynı ihlalleri devam ettirdiğine dair güçlü kanaatleri olduğu ifade edildi.

Dün, Hakim ve Savcı Adayları Eğitim Açılış Töreni’nde konuşan AİHM Başkanı Robert Spano, yargı bağımsızlığını önemli olduğunu belirtmiş, hukukun üstünlüğüne saygı gösterme ve mahkemenin almış olduğu kararları uygulama çağrısı yapmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Spano, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarındaki bazı ifadelerin AİHM’le uyuşmadığını dile getirmişti.

AF ÖRGÜTÜ’NDEN ÇAĞRI

Kararın ardından Uluslararası Af Örgütü adına yapılan açıklamada Af Örgütü Türkiye Kampanyacısı Milena Buyum şunları söyledi:

“Osman Kavala yaklaşık üç yıldır mantıksız suçlamalarla cezaevinde tutuluyor. Üç yılın ardından Kavala’nın serbest bırakılması talebi hem Türkiye’de hem de dünyada daha da güçlendi.”

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki kararının üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen Kavala’nın halen hukuka aykırı bir şekilde cezaevinde tutulmasının ciddiyetini hafife almak mümkün değil. AİHM’in bağlayıcı kararına uymak için Türkiye’nin vermesi gereken tek bir karar var: Osman Kavala’yı derhal serbest bırakmak ve hakkındaki ceza yargılamasına son vermek.”

“Aksi yöndeki her karar, Osman Kavala’nın insan haklarını daha fazla ihlal edecek ve Türkiye’nin hasarlı adalet sisteminde bir diğer utanç verici leke olacaktır” diyen Buyum, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Avrupa Konseyi bu kararı alarak ve Türkiye’den, yargıyı müdahalelere karşı güçlendirmesini ve yargı bağımsızlığını sağlamasını isteyerek, muhalefeti susturmayı amaçlayan aynı uygulamaların mağduru olan diğer muhalif seslere ve insan hakları savunucularına çok önemli bir destek mesajı iletmektedir.”

NE OLMUŞTU?

Osman Kavala 8 Haziran 2018'de, avukatları aracılığıyla AİHM'e yaptığı başvuruda geçici tutukluluk kararının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşam ve özgürlük hakkıyla ilgili 5. Maddesi'ne aykırı olduğunu ve hakkındaki tutukluluk kararının da siyasi nedenlerden ötürü verildiğini belirtmişti.

Anadolu Kütür Yönetim Kurulu Başkanı olan Kavala, 24 Haziran 2019'da görülmeye başlanan 16 sanıklı Gezi Davası'nın tek tutuklu sanığıydı. Bu davadan beraat eden Kavala hemen ardından hakkında açılan "Siyasal veya askeri casusluk" soruşturmasından tutuklandı. Halen Silivri Cezaevinde bulunuyor.