Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005'de meydan

ŞENGÜN KILIÇ
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005'de meydana gelen olaylarla ilgili olarak açılan ve Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasında da Başçavuş Ali Kaya'nın sağlık durumunu gerekçe olarak mahkemeye katılmaması nedeniyle karar verilmesi beklenmiyor. Sanıklar Astsubay Başçavuş Özcan İldeniz, PKK itirafçısı Veysel Ateş ve Astsubay Başçavuş Ali Kaya ile ilgili olarak bugün karar verilmesi bekleniyordu. Geçtiğimiz salı günü görülen davada mahkeme heyeti, Kaya'nın gelecek duruşma için hastaneden celbine karar vermişti. Ancak Kaya davadan iki gün önce, askeri bir uçakla Van'daki askeri hastaneden alınarak, Ankara'ya Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne (GATA) gönderildi. Bu gelişme üzerine müdahil avukatlar saat 12'de mahkeme önünde bir basın toplantısı yapma kararı aldılar. Müdahil avukatlar, sanık Kaya'nın karar davasından iki gün önce askeri uçakla GATA'ya sevk edilmesini yargıyı yavaşlatma çabası olarak değerlendiriyorlar. Müdahil avukatlar, Şemdinli iddianamesini hazırlayan savcı Ferhat Sarıkaya'nın meslekten ihraç edilmesi, konuyla ilgili açıklama yapan Emniyet İstihbarat Dairesi Başkan Vekili Sabri Uzun'un görevden alınması, Kaya'nın davadan önce askeri uçakla GATA'ya sevk edilmesi gibi olayların yargıyı "çeşitli odakların edcleme çabası olarak değerlendiriyorlar. Bu arada temmuz ayında başlayacak olan adli tatil ve hakim ve savcı atamaları da Şemdinli davasının akıbeti açısından dikkatle izleniyor.

BAZI GÜÇLERİN ETKİLERİ
Müdahil avukadardan Ergin Cinmen, normal şartlar alatında bugün karara bağlanması beklenen davayla ilgili olarak, Kaya'nın alt solunum yolları enfeksiyonu teşhisiyle Van'dan çıkartılmasını, "dava üzerinde hâlâ bazı güçlerin etkisi" olarak değerlendirdi.

Cinmen, "Davanın üzerinde baştan beri oynanan oyunlara baktığımızda Kaya'nın GATA'ya şevki yadırgatıcı değil. Pazartesi günü başka şeyler de çıkabilir. Davanın üzerinde hâlâ bazı güçlerin etkileri var," dedi. Çok uzun süredir avukatlık yaptığını ve 12 Eylül döneminde de ceza davaları üstlendiğini belirten Ergin Cinmen, o günlerle karşılaştırdığında bile bir davanın üzerinde bu kadar etkileme ve yönlendirme çalışması görmediğini belirtiyor.

Davanın müdahil avukadarından ve Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu ise, geçtiğimiz hafta sah günü görülen davada, Kaya'ya geçmiş olsun dediklerini belirterek, aynı yöntemi diğer sanıkların da kullanmaması için bir neden olmadığı söyledi. Tanrıkulu, normal olarak bugün davanın karara bağlanmışı gerektiğini belirterek, "Ali Kaya'nın duruşmadan iki gün önce GATA'ya askeri uçakla gönderilmesi bizim için kuşku verici. Sanık yargılamadan uzaklaştırılarnak olası bir karardan kurtarılmaya çalışılıyor," dedi. Uğur Kaymaz olayını hatırlatan Tanrıkulu, Kaymaz davasında da sanık polislerin İçişleri Bakanı'nın talimatıyla dava öncesi tayinlerinin çıkartıldığını söyledi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, "Sanıklar öncelikle yakalanmayacaklarını düşündüler, yakalandılar. Tutuklanma-yagcaklarını düşünüyorlardı, tutuklandılar. Böyle bir iddianame hazırlanmayacağını düşünüyorlardı, iddianame hazırlandı. İddianameden sonra bırakılacaklarını düşünüyorlardı, bırakılmadılar. Mahkeme başladıktan sonra bırakılacaklarını düşünüyorlardı, tahliye edilmediler. Beraat edeceklerini düşünüyorlardı, davanın geldiği nokta ortada. Olası bir karardan kaçmak için sanık haklarından da yararlanarak davayı uzatmaya çalışıyorlar. Bize göre yarın, (bugün) mahkemenin karar vermesine engel bir durum yok," dedi. Tanrıkulu, müdahil taraf olarak mahkemede hazır bulunacaklarını ve davanın peşini bırakmayacaklarını söyledi.