Aydın'daki jeotermal ihalelerine yurttaşlardan tepki

Aydın'da yurttaşlar, yeni jeotermal kaynakların aranması ve çalıştırılması için ihale düzenlenmesine tepki gösterdi.

Aydın Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından 7 jeotermal kaynak işletme ruhsat sahası ile 64 jeotermal kaynak arama ruhsat sahası için Efeler Kaymakamlığında ihale düzenlendi.

Kaymakamlık önünde toplanan bir yurttaşlar, pankart ve döviz açarak ihaleyi protesto etti. Protestoya Kızılcaköylüler olmak üzere AYÇEP, Tabip Odası, Efeler Belediyesi, Birleşik Haziran Hareketi Efeler Meclisi, çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve çevre gönüllüleri katıldı.

İhale komisyonundan başkan ile birlikte vali yardımcısı, sürecinin bilgilendirilmesi için ihaleyi protesto etmek için toplanan çevre gönüllülerinden bir heyeti ihale salonuna davet etti. Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat, ihaleye katılan firma olmamasından dolayı ihaleye çıkarılan yerlerin mülkiyetinin dört yıl süreyle valilik bünyesine geçtiğini, ancak dört yılın sonunda tekrar ihale edilebileceğini belirtti.

Arat, yeni ihaleye çıkarılan alanlar için Tarımsal Faaliyet Zorunluluğu maddesi konulduğunu, JES kuracak şirketin 'sera ısıtma faaliyeti'ni yapma zorunluluğu getirildiğini ifade etti.

Valilik olarak JES'ler ve çevresel etkileri konusunda tüm çevre dernekleri ve sivil toplum kuruluşları ile yerel TV'de açık oturum yapma çağrısında bulunacaklarını söyleyen Arat, "JES'lerin çevreye olumsuz etkileriyle ilgili bakanlıkça bağımsız bir araştırma şirketinin yetkilendirilmiş olup, bu konuda çalışma başlatacağız" dedi.