Ayın 20 günü makarna yiyoruz

Yaren Çolak

Halit Burgazlı 40’lı yaşlarında, ünlü bir lokanta zincirinde garson olarak çalışıyor. “Asgari ücret görüşmelerinden beklentimiz yüksek; ama hiçbir zaman işçinin dediği olmaz” diyor. Veriler de Burgazlı’yı doğruluyor; 2000-2019 yılları arasında yapılan 20 asgari ücret görüşmesinin sadece dördünde taraflar arasında uzlaşma sağlandı. İşçi tarafı 14 kez saptanan asgari ücrete itiraz ederken, patron tarafı sadece 2 kez itiraz etti. Asgari ücret, çoğunlukla hükümet ve işveren tarafının işbirliği ile belirlendi.

Burgazlı, şu anda kısa çalışma kapsamında. Ayda 1688 lira ile geçinmeye çalışıyor. “Ev kira, aldığım para faturalara yetmiyor. 190 lira elektrik faturası geldi, 100 lira su, 160 lira doğal gaz… Elektrikte vergiler çok yüksek olduğu için bu kadar yüksek geliyor. Yoksa biz çamaşır makinesini de bulaşık makinesini de az kullanıyoruz” diye konuşuyor. Bir de sürekli artan gıda masrafları var. “Bu parayla çarşıya pazara çıkma şansımız yok” diyor Burgazlı, ucuz bir market zincirinden günü kurtarmak için ne alabiliyorlarsa o. “Derdimiz hep günü atlatmak. Marketlerde fiyatlar almış başını gidiyor. Uygun fiyatlı yemekler yemeye çalışıyoruz. Ayın 30 gününün 20’sinde makarna yiyoruz” ifadelerini kullanıyor.

İNSAN GİBİ YAŞAMAK İSTİYORUZ

Bu ülkede asgari ücretle aile geçindirmenin imkânsız olduğuna dikkat çeken Burgazlı, kendi ailesinden örnek veriyor: “Aldığım para 2324 lira. Akbil olmuş 3 buçuk lira. Yani sadece benim işe gidiş gelişim günde 7 lira. Bu ayda 210 lira yapar. Bin lira kira, yol masrafı, faturalar… Toplamda bin 750 lira ediyor. Geriye kalan 600 lirayla mutfak masraflarını mı karşılayacaksın, çocuk mu okutacaksın, ne yapacaksın? Hesap ortada.”

Burgazlı’nın iki çocuğu var; biri engelli, özel eğitim okuluna gidiyor. Diğeri ise lisede. “Bir de bu dönemde uzaktan eğitim olunca bilgisayar ihtiyacı çıktı” diyor, neyse ki kardeşi yeğenine bilgisayar hediye etmiş. Ama çocukların ihtiyaçları bitmiyor. Burgazlı, “Bu yüzden inşaata ya da ekstra işlere gidiyorum. Bulabilirsem tabii…” diye konuşuyor. Son olarak Halit Burgazlı’ya asgari ücrete ilişkin taleplerini soruyoruz, şu yanıtı veriyor: “Cengiz Holding’in 422 milyon borcu silinmiş. Ekonomisi kötü olan ülkelere yardım ediyorsun. Ama senin ülkende bu kadar aç insan var. İnsanlar sokaklarda ekmek topluyor. Sen niye önce kendi yurttaşına yardım etmiyorsun? İktidar her zaman zenginden yana. Bizim talebimiz belli, insan gibi yaşamak istiyoruz. Alın terimizin karşılığını istiyoruz.”