AYM'den karar: Roboski anmasında slogan suç değil

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2013 yılında Malatya'da öğrencilerin düzenlediği Roboski Katliamı’nı anma törenine katıldığı için 1 yıl 8 ay hapis cezası alan Meki Katar hakkında ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

AYM, Şırnak’ta 2011’de 34 yurttaşın hayatını kaybettiği Roboski Katliamı’nın yıl dönümü nedeniyle Malatya İnönü Üniversitesi kampusunda anma törenine katıldıkları için hapis cezası verilen Meki Katar’ın bir marşa eşlik etmesi ve slogan atması nedeniyle cezalandırılmasının ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmetti. Çok sayıda öğrenci hakkında üniversitede 2013 yılında gerçekleştirilen anma töreninde slogan atıp ‘Devrim çarkı’ şiirini okudukları için haklarında dava açıldı. Bu öğrencilerden biri olan Katar, kendisine verilen 1 yıl 8 ay cezanın ardından Yüksek Mahkeme’ye başvuruda bulundu.

Konuyu şiddete teşvik yönünde inceleyen AYM, daha önce Barış Akademisyenleri’ne verilen kararı örnek olarak gösterdi. Yüksek Mahkeme kararında, “Ülke yönetim biçiminin eleştirisine yönelik düşüncelerin devlet yetkilileri veya toplumun önemli bir bölümü için rahatsız edici olsa bile açıklanması, telkin ve tavsiye edilmesi ifade özgürlüğünün korunması altındadır” dedi.

Anmada söylenen marşa ve atılan, “Önderimiz başkan Apo'dur” sloganına değinilen kararda, şöyle dendi: “Toplantıya katılanların taraftarı olduğu ideolojiye manevi destek verdiği ileri sürülse bile marş ve sloganın şiddeti, silahlı direnişi veya ayaklanmayı teşvik ettiği gösterilebilmiş değildir. Söz konusu marş ve slogan, kişlere yönelik derin ve akıl dışı bir nefret aşılamak suretiyle şiddeti teşvik edecek nitelikte bulunmamıştır.”