AYM: Polisin orantısız müdahalesi hakları kısıtlar

Anayasa Mahkemesi(AYM), Ankara’da, Reyhanlı Katliamı’nı protesto etmek isterken polisin sert müdahalesine maruz kalan yurttaşlar hakkında hak ihlali kararı verdi. İki başvurucuya tazminat ödenecek.

2013’te Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde gerçekleştirilen bombalı saldırıyı protesto etmek isteyen yurttaşlar, Halkevleri’nin çağrısıyla Ankara’daki İnsan Hakları Heykeli’nin önünde bir araya geldi. Başbakanlığa yürümek istediklerini belirten yurttaşların talebi reddedildi. Ardından polis yurttaşlara biber gazıyla sert müdahalede bulundu. Müdahalenin ardından başvuruculardan Uğur Uzunpınar ve Eylem Karadağ ile birlikte çok sayıda kişi gözaltına alındı. Diğer başvurucu Deniz Kaplan ise gözaltına alınmadı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Karadağ ve Uzunpınar’ı toplantı ve gösteri yürüyüşünde görevlendirilenlerin görevlerine engel olma, bu kişileri yaralama, kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe katılma gibi iddialarla sulh ceza hâkimliğine sevk etti. Başvurucular bu davadan beraat ederken kendilerine müdahalede bulunan iki polis hakkında yaptıkları şikâyet ise takipsizlikle sonuçlandı. Karara yapılan itiraz Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.

Polisin ölçüsüz müdahalede bulunduğu değerlendirilen AYM kararında şöyle denildi: ‘‘Gösterecekleri tutumla bireylerin davranış kalıplarını etkileme potansiyeline sahip kolluk görevlilerinin orantısız güç kullanması hakların kullanımında kısıtlayıcı bir tesire neden olabilir.’‘

Yüksek Mahkeme, Deniz Kaplan ve Uğur Uzunpınar’ın insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının maddi ve usul boyutunun ihlal edildiğine hükmetti. Ayrıca Uzunpınar’ın toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının da ihlal edildiğine karar verildi. Kaplan’a 5 bin Uzunpınar’a ise 7 bin 500 lira tazminat ödenecek.