Bağdat-Ankara arasında ‘Kilit’ gerilimi

Politika Servisi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kuzey Irak’ta Metina-Zap-Avaşin sınır hattında başlattığı “Pençe-Kilit” operasyonu Bağdat-Erbil ve Ankara arasında yeni bir gerilime yol açtı. Harekâtta ikinci gün geride kalırken Bağdat yönetimi operasyonların Irak’ın egemenliğinin ihlali ve ulusal güvenliğe tehdit olduğunu vurgulayarak kabul edilemez olduğunu belirtti. Irak Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, TSK’nin devam eden askeri operasyonlarının “büyük bir endişeyle takip edilip değerlendirildiği” belirtildi.

Irak Dışişleri Bakanlığı da Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney’i bakanlığa çağırarak operasyonlar nedeniyle protesto notası verdi. Irak Haber Ajansı’nda (INA) yer alan habere göre TSK birliklerinin Irak topraklarından çekilmesi talebini içeren notada, "Irak, uluslararası sözleşme hükümlerine uygun olarak gerekli ve uygun önlemleri almak konusunda yasal hakka sahiptir. Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve uluslararası hukuk kurallarına uyulmalıdır” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, “Ortak çıkarlar temelinde Türkiye ile olumlu ilişkilerin güçlendirilmesi ve güvenlik sorunlarının önceden ortak işbirliği ve koordinasyon yoluyla çözülmesi, olağanüstü güvenlik sorunlarının ele alınmasında tek taraflı güvenlik uygulamalarının kabul edilemez olduğunu ve Irak’ın egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguluyoruz” denildi.

ERBİL’DEN UYARI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Parlamentosu TSK ile PKK arasındaki çatışmalarda en büyük zararı gören tarafın bölgedeki halk olduğunu söyledi. Peşmerge İşleri Komisyonu Üyesi Rizgar Muhammed, “Daha önce hazırladığımız rapordan bir sonuç çıkmış olsa Türkiye bugün bu operasyonu gerçekleştirmezdi” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da operasyonu eleştirerek "Bunun adı sınır ötesi operasyon değil, apaçık savaş politikalarıdır. Bu hesapların içinde ülkedeki siyaseti yeniden dizayn etme hedefi de yer alıyor. Muhalefet partilerini bu politikalar üzerinde hizaya getirmeyi amaçlıyorlar” ifadelerini kullandı.

SAVAŞ YAYILIR TEHDİDİ

Milli Savunma Bakanlığı el yapımı patlayıcının (EYP) patlamasında yaralanan Muhabere Üsteğmen Ömer Delibaş'ın yaşamını yitirdiğini duyururken çatışmalarda şu ana kadar 26 PKK’linin öldürüldüğünü açıkladı.

HPG ise Werxelê mıntıkasındaki çatışmalarda 12 askerin yaşamını yitirdiğini ileri sürerken PKK yöneticilerinden Duran Kalkan, operasyonların devam etmesi halinde savaşı Türkiye şehirlerine taşımakla tehdit etti. Kalkan, bir televizyon kanalına verdiği röportajda Gare, Metina, Avaşin ve Zap'taki çatışmaların önemli askeri sonuçları olduğunu savundu. Kalkan, “geçen yıldan ders ve tecrübe çıkararak” çatışmaları "her tarafa yayacaklarını” söyledi.