Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis'in yaptığı paylaşımın sorulması üzerine, "Yunanistan gibi en haksız durumda bile haklı görünmeye çalışmak için gerçekten utanmaz ve aymaz olmak gerekiyor. Zaten bunu ancak Yunanistan başarır" dedi.

Bakan Çavuşoğlu'ndan Yunanistan'ın açıklamalarına tepki

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın "Türkiye'nin mültecilere kötü muamele yaptığı" yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. Çavuşoğlu, "Yunanistan gibi en haksız durumda bile haklı görünmeye çalışmak için gerçekten utanmaz ve aymaz olmak gerekiyor. Zaten bunu ancak Yunanistan başarır" dedi.

Çavuşoğlu, Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Olağanüstü Toplantısı'nın ardından basın mensuplarına konuştu.

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis'in, Twitter'dan Türkiye'ye ilişkin yaptığı paylaşımın sorulması üzerine Çavuşoğlu, "Yunanistan gibi en haksız durumda bile haklı görünmeye çalışmak için gerçekten utanmaz ve aymaz olmak gerekiyor. Zaten bunu ancak Yunanistan başarır. Tabii Güney Kıbrıs Rum kesiminin de hakkını yememek lazım. Onlar da bu konuda az değiller" dedi.

Çavuşoğlu, "Yunanistan ve onun destekçisi Frontex'in karnesi ortada. Tüm uluslararası kuruluşlar, Uluslararası Göç Örgütü, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, sivil toplum örgütleri ve basın, Frontex'in desteğiyle bu göçmenlere, mültecilere yönelik bu insanlık dışı muamelesini mercek altına aldılar" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, öte yandan bu konunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) ve Avrupa Parlamentosu'nun (AP) gündeminde olduğunu belirterek "Frontex suç ortaklığı yapıyor. En son Türk kara sularında gerçekleşmiş gibi göstermek için koordinatları nasıl değiştirdiği de ortaya çıktı. Bunlar şöyle düşünüyor, 'Biz her şey yaparız, bunu da Türkiye'nin üzerine atarız. Ya da transit ülkelere atarız ve buna da herkes inanır.' Ama gerçekler ortada, biz de gerçekleri ortaya koymaya devam edeceğiz" diye konuştu.