Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Uluslararası Adalet Divanının İsrail kararına ilişkin ilk kez konuştu. Tunç, İsrail'in Uluslararası Adalet Divanı'nın aldığı ihtiyati tedbir kararına acilen uyarak saldırılarına son vermesi gerektiğini ifade ederek, "Kararın uygulanması için uluslararası mekanizmanın da ivedilikle harekete geçmesi gerekmektedir dedi.

Kaynak: AA
Bakan Tunç, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail kararını değerlendirdi
Fotoğraf: AA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine açtığı 'soykırım' davasında verilen karara ilişkin "İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nın aldığı ihtiyati tedbir kararına acilen uyarak insanlık suçuna son vermelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Tunç, sosyal medya hesabından Lahey'de görülen davaya ilişkin açıklama yaptı.

Tunç, açıklamasında, Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail'e dava açıldığını, Uluslararası Adalet Divanının davada ihtiyati tedbir kararı verdiğini anımsattı.

Divanın ihtiyati tedbir kararı vermesinin Filistin'e yönelik saldırıların ve insanlık suçunun sona erdirilmesi açısından olumlu olduğunu kaydeden Tunç, şunları kaydetti:

"İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nın aldığı ihtiyati tedbir kararına acilen uyarak insanlık suçuna son vermelidir. 7 Ekim'den bu yana 11 bini çocuk, 7 bini kadın olmak üzere 26 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybetmesine, 64 binin üzerinde kişinin yaralanmasına neden olan İsrail, tedbir kararını acilen yerine getirerek saldırılarını bir an önce durdurmalıdır. Kararın uygulanması için uluslararası mekanizmanın da ivedilikle harekete geçmesi gerekmektedir."