Hasankeyf’e bağlı İncirli Köyü'nün kamulaştırma kararı olmamasına karşın taşındığı iddia edildi. Köylüler, "Milyonlarca liralık hizmet, resmiyette olmayan yere yapıldı" dedi.

Baraj, korsan köy doğurdu
Yeni yerleşimde sadece birkaç aile bulunuyor. (Fotoğraflar: BirGün)

Kayhan AYHAN

Batman'ın Hasankeyf ilçesi ve bazı köyleri yapılan Ilısu Barajı ile birlikte sular altında kaldı. Bunun üzerine bu köyler ve ilçe merkezi daha yukarılara taşındı. Ancak ilçeye bağlı 235 nüfuslu İncirli Köyü baraj sularının altında kalmamasına ve kamulaştırılmamasına rağmen bir ailenin yukarıdaki arazisine taşındı. Çoğu köylü ise aşağıda kaldı.

2 FARKLI KARAR

Köylülerden beyin cerrahı Mustafa Başaran köyde barajla birlikte sadece 1 konutun etkinlediğini belirterek, "Hal böyleyken DSİ'nin gönderdiği yazılarda 'İncirli köyü kamulaştırılmayacak' denildi. Ancak Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü önce su altında kalacak dediği İncirli Köyü'nün imar durumunu İl Özel İdare'ye gönderdi ve imar kabul edildi. Bu kabul ettikleri imar da bir kişiye ait bir arazi. Köy yerli yerinde duruyor ancak  yeni yerleşim yeri açmışlar. İmarı uygunsuz vermişler. Çevre Şehircilik bu yazıdan 8 ay sonra bizim bir köy sakininin dilekçesine verdiği yanıtta 'İncirli Köyü meskul mahaldir bir konut hariç sudan etkilenmemiştir' diyor. Biz defalarca Çevre Şehirciliğe yazı yazdık bu köy su altında kalmıyor resmi evrakta sahteciliğe giriyor dedik" diyerek yaşananları anlattı.

Köy hakkında kendilerinden habersiz bir refarundum yapıldığını ve sadece 53 kişinin onay verdiğini söyleyen Başaran, "Biz 59 kişilik itiraz dilekçesi verdik. Bu dilekçeyi verdikten sonra imar komisyonu toplandı ve köye geldi. Köy merkezinin yukarıya taşınmasını reddetti valiliğe geri iade etti. Valilikte 6 aydır bekletilen dosya siyasi baskıyla tekrar il genel meclisine gönderildi ve tüm itirazlarımıza rağmen 11 e karşı 11 oyla kabul edildi. Başkanın oyu iki sayılıyormuş yani 6 ay önce reddettikleri dosyayı hiç bir değişiklik yapılmadan aynı üyeler kabul ettiler. İl genel meclisi üyelerine neden kabul ettiniz konuyu bildiğiniz halde dediğimizde 'üzerimizde siyasi baskı var hakkınızı helal edin kabul etmek zorundayız' dediler" ifadelerini kullandı.

Karar hakkında suç duyurusunda bulunan köylüler bir de CİMER'e yazı yazdı. Kaymakamlık CİMER üzerinden gönderdiği yazıda "DSİ yazısını yanlış anladık. Köyün su altında kalacağını zannettik. DSİ ile şifai görüşme yaptık ve konuyu anladık ama iş işten geçmişti yapılacak bir şey yok" yanıtı verildi.

Köylülerin çoğu eski yerleşimde.

RESMİYETTE YOK!

Karara tepki gösteren köylüler, "İncirli köyü adına yapılması gereken bütün hizmetler alt yapı, üst yapı, kanalizasyon, foseptik atık çukuru, elektrik şebekesi, halı saha, parke taşı, taziye evi ve benzeri milyonlarca harcama kamu zarara uğratılarak uygunsuz bir şekilde o yeni yere uygulandı. Hasankeyf'e bağlı 2 haneli köy var ama bizim köyümüzü taşıdılar. Şu anda yapılan bütün ihaleler İncirli köyü adına yapılmış ama orası resmiyette hala hala İncirli köyü değil. Bunu kapatmak için merkezi oraya götürmeye çalışıyorlar.Bizim köyümüz sit alanı ilan edilmiş 1000 yıllık bir köydür. Köyün merkezi buradayken burayı bir şahsi hesap uğruna taşımak istiyorlar. O kadar keyfilik var ki biz bu hatadan bir an önce dönülmesin istiyoruz" diyerek duruma tepki gösterdi.

Köylülerin avukatı Ferhat Özdemir de "Devlet ciddiyeti ile bağdaşmayan yanlış anlaşılma ve şifahi görüşme gerekçe gösterilerek yeni bir köy inşa edilmiştir kadim İncirli Köyü'nün bütün tüzel hakları yok sayılıp her türlü hizmetten mahrum bırakılmıştır. Bu kadar hukuksuz ve usulsüz ihaleden sonra savcılığa suç duyurusunda bulunduk" dedi.