SEVGİM DENİZALTI

Emekten yana olan mühendis, mimar ve şehir plancıları, TKP’nin düzenlediği Yaşamın Yağmalanmasına Karşı Çalıştay’da bir araya geldi. Çalıştaya, öğretim üyeleri ve meslek odaları temsilcilerinin yanı sıra, kentsel dönüşüme ve HES’lere karşı mücadele yürüten halk temsilcileri de katıldı.
İstanbul Petrol-İş’te önceki gün düzenlenen çalıştayda, 3. Köprü, kentsel dönüşüm projeleri ve HES’lerin halkın yaşam alanlarını elinden alan, kamu değerlerini sermayeye peşkeş çeken rant projeleri olduğu vurgulandı. Bu projelerin kesinlikle ulaşım, yenileme ve enerji projeleri olmadığına dikkat çeken konuşmacılar, yaşamın bu şekilde yağmalanmasına karşı ortak, birleşik bir mücadele yürütmenin gerekliliğine işaret etti.
RANTSAL DÖNÜŞÜME KARŞI
Çalıştaya katılan kentsel dönüşüm mağduru Ayazmalılar, Tozkoparan semti sakinleri, Fener-Balat-Ayvansaraylılar, Sarıyer Mahalle Dernekleri Platformu temsilcileri,  Sulukule Platformu temsilcileri, yaşadıkları mağduriyeti ve kendilerini yerlerinden eden kentsel dönüşüm projelerine karşı nasıl bir mücadele yürüttüklerini anlattı.
Ayazmalı aileler adına konuşan Kasım Aydın, “Biz 18 aile, 3 yıl barakalarda, çadırlarda yaşadık. Her pazar günü Küçükçekmece Belediyesi’nin yanındaki parkta gün boyu oturma eylemi yapıyoruz. Belediye başkanının katıldığı her toplantıya gidiyoruz. Peşlerini bırakmayacağız” dedi. Sarıyer Pınar Mahallesi’nden Cemal Ejder ise, “Biz işgalci değil emekçiyiz, tüm duyarlı kesimleri bize destek vermeye çağırıyoruz” diye konuştu.
HES’TE AMAÇ ENERJİ DEĞİL
Çalıştayın son bölümünde ise HES’e karşı mücadele yürüten dernek ve platform temsilcileri söz aldı. Antalya’dan gelen Türkiye Tabiatı Koruma Derneği temsilcisi Hediye Gürbüz, yürüttükleri kararlı mücadele sayesinde pek çok köyde HES’leri sokmamayı başardıklarını söyledi. Gürbüz, TKP’nin cepheleşme çağrısını önemsediklerini de belirterek “Seçimlerde tüm mağdur ve ezilenler bir araya gelmeli, güçlerini birleştirmeli” diye konuştu.
Çalıştayda, Loç Vadisi Platformu, Karadeniz İsyandadır Platformu, Bartın Platformu temsilcileri de, yörelerinde HES’lere karşı verdikleri mücadeleleri anlattı.

‘AKP’ye karşı birlik olalım’
Çalıştay bildirisinde şöyle denildi: “Bizler toplumdan ve emekten yana tavır alan mühendisler, şehir plancıları, mimarlar ve teknik elemanlarız ve rahatsızız. Biz emperyalizmin, sermayenin ve siyasi iktidarın piyasacı saldırısına karşı güçlü bir direniş odağı örmek için bir araya geliyoruz. Bilimden, emekten, toplumdan yana tüm mühendis, mimar ve şehir plancılarını da bugünkü siyasi gidişata karşı birlik olmaya çağırıyoruz.”

TKP’den Chavez’e TOKİ mektubu

Türkiye Komünist Partisi Merkez Komitesi, petrol karşılığı konut anlaşması ve bu görüşmelerle ilgili Türkiye basınında çıkan haberler üzerine Venezuela lideri Hugo Chávez'e hitaben bir açık mektup kaleme aldı. Venezuella Devlet Başkanı'na "Değerli Yoldoş Chavez" diye hitap edilen mektupta, TOKİ'nin kentsel dönüşüm mantığının, kent merkezlerinin yoksul emekçilerden temizlenmesine dayandığı iletildi. TOKİ'nin ticari ve emekçi düşmanı bir mantıkla çalıştığı ifade edilen mektupta, TOKİ'nin taşeron çalışma sistemine de dikkat çekildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bundan yaklaşık 10 gün önce Venezuella'ya ziyarette bulunarak Hugo Chavez'le bir araya gelmişti. Bu görüşmede Hugo Chavez TOKİ'yi konut yapması için ülkesine davet etmişti.