Eski CHP’li Rıza Türmen, çözüm süreci konusunda Dolmabahçe Mutabakatı’yla varılan noktanın Erdoğan’ın yönlendirmesiyle kesintiye uğratıldığını ifade etti. CHP ve HDP’ye ‘Ortak Barış Cephesi’ çağrısında bulundu

'Barış Cephesi için harekete geçmeli'

SEBAHAT KARAKOYUN - senyaprak@gmail.com

Eski CHP Milletvekili ve Eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıcı Rıza Türmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Dolmabahçe Mutabakatı’nı tanımadığını söylemesiyle 7 Haziran öncesinde rafa kaldırılan çözüm sürecinin, AKP’nin tek başına iktidarı kaybetmesiyle tümüyle gündemden düşürüldüğünü belirtti. AKP’nin ülkeyi savaşa sürükleyen adımlar attığını, kan akerken ateş çemberi altında yeniden oy hesabı yapıldığını Rıza Türmen, bu ortamda ana muhalefet partisi CHP’ye çok önemli bir görev düştüğünü, CHP’nin “Ortak Barış Cephesi” oluşturulması için harekete geçmesini isteyen Türmen’in, BirGün’e yaptığı açıklamalar özetle şöyle:

AKAN KAN DURDURULMALI

“Ülkede, Farklı kesimler barış için sesini yükseltiyor. CHP, öncelik alarak barış için sesini yükselten tüm kesimlerle temasa geçmelidir. HDP’nin de içinde yer aldığı bir “Barış Cephesi” oluşturmak üzere adım atılmalıdır. Akan kanın durdurulması gerekiyor.”

90'LARDAN HİÇ DERS ALINMAMIŞ

“Ülkede, kan akarken seçim, oy hesabı yapılamaz. Geçmişte yaşananlar gösterdi ki Kandil’deki kampları bombalayarak sorunu çözemezsiniz. Aynı şekilde PKK’nin yaptığı gibi terör eylemler de Kürtlere yönelik öfkeyi artırmaktan başka bir işe yaramaz. Silahlar susarsa, barış umudu ortaya çıkar. Üç yıldır son derece yanlış götürülmesine rağmen ufukta bir barış umudu vardı.”

ERDOĞAN YÖNLENDİRDİ

Seçim öncesi Dolmabahçe Mutabakatı’ yla varılan nokta Erdoğan’ın yönlendirmesiyle kesintiye uğratıldı. Seçimlerin ardından ortaya çıkan tabloyla barış süreci çökertildi. Şimdi böyle bir ortamda yeniden seçime gidilirse AKP’nin oylarının artacağını, HDP’nin baraj altında kalacağını umut ediyorlarsa yanlıyorlar. Ben böyle bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum. Bu olmazsa ne yapacaklar o zaman, ‘bu kadar şiddet yeterli olmadı daha fazla şiddet’ mi diyecekler?

***

‘Barış mücadelesi yükseltilmeli’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri dün HDP Genel Merkezi’nde toplanarak barış çağırısında bulundu. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada IŞİD’le bağlantılı kişilerce gerçekleştirilen bombalı saldırının arkasındaki bütün ilişkilerin açığa çıkacağı zaman kadar mücadele edeceklerini ifade eden temsilciler, “Hükümetin bu katliamdaki sorumluluğunu örtmek için katliamı unutturmasına hatta HDP’yi bu katliamın sorumlusu ilan etmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Karanlığa dur deyin!

Geçici AKP hükümetinin, Saray’ın savaş ilanıyla birlikte kalıcı ve fiili bir hükümete dönüştürülmesinin istenildiğini ifade eden temsilciler, bu karanlık gidişe dur demek için “Çift taraflı ateşkes ve Dolmabahçe Mutabakatı zemininde müzakerelere geri dönüş” çağrısı yaptı.