Başbakan Yardımcısı Şimşek, zorunlu BES’te cayma hakkını kullananların sayısının beklentilerinin üzerinde olduğunu söyledi, emeklilik şirketlerini suçladı: “Yeterince efor sarf etmediler”

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: BES’ten cayma oranı beklentimizin üstünde

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, emek örgütlerinin karşı çıkmasına karşın işçi ve emekçilere zorunlu hale getirilen Bireysel Emeklilik Sistemi’ni (BES) değerlendirdi. Sistemden cayan kişi sayısının beklentilerinin üzerinde olduğunu söyleyen Şimşek, bu noktada sahada çalışma yapan şirketlere sorumluluk düştüğünü kaydetti. Şimşek ayrıca, 6 ayda 490 milyon liralık fon birimi sağladıklarını açıkladı.

Memurlarda cayma oranı yüzde 45
Ocak ayında başlayan zorunlu BES’e 1 Nisan’dan itibaren 45 yaş altı kamu çalışanları ile 250-1000 çalışanı bulunan özel sektörün de dahil olduğunu anımsatan Şimşek, bu kapsamındaki çalışanların 2 aylık cayma süresinin 15 Haziran’da dolduğunu hatırlattı. Uygulama ile Türkiye genelindeki 2 milyon kamu çalışanının BES’e otomatik katıldığını ifade eden Şimşek, memurlarda cayma oranının 7 Haziran itibariyle yüzde 45 olduğu bilgisini verdi.


Kamu çalışanlarının yüzde 80’inin faizsiz fon tercihinde bulunduğunu açıklayan Şimşek, kamu çalışanlarının sistemde biriken fon tutarının da 170,3 milyon lirayı bulduğunu söyledi.

AKP'ye yeni kaynak: 6 ayda 490 milyon
Bireysel emeklilik sisteminde katılımcı sayısının 6,8 milyon kişiye, fon tutarının ise verilen devlet katkısıyla yaklaşık 69 milyar liraya ulaştığını kaydeden Şimşek, otomatik katılım sayesinde 6 ay gibi kısa bir sürede 490 milyon liraya yakın fon birikimi sağladıklarını bildirdi.

Şimşek, “Her ne kadar cayma oranları şu an için istediğimiz gibi gerçekleşmese de toplam fon tutarı önemli bir rakama ulaşmıştır” dedi.

‘Olumsuz propaganda yapıyorlar’
Otomatik katılım sisteminde daha önce BES’i bulunanlar hariç tutulduğunda cayma oranının yüzde 38 olduğuna işaret eden Şimşek, şöyle konuştu: “Maalesef şu an itibariyle cayma oranlarının beklentilerimizin üstünde gerçekleştiğini söyleyebilirim. Bu durumun sebeplerinin tespiti ve onarılmasına ilişkin çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bu noktada sistem tanıtımında önemli rol oynaması beklenen paydaşlarımızın da yetersiz kaldığını düşünüyorum.”

Sahada olması gereken emeklilik şirketlerinin yeterince efor sarf etmediğini söyleyen Şimşek, "Üzülerek görüyorum ki yapılan olumsuz propaganda ve yanlış yönlendirmeler maalesef sistemin özünü perdelemiş durumdadır. Bu nedenle şirketlerimizin tanıtım faaliyetlerine ağırlık vermeleri gerekiyor" dedi.

***

Sendikalar başından beri karşı
Başbakan Yardımcısı Şimşek ‘olumsuz propaganda’dan yakınırken, emek örgütleri gündeme geldiği ilk günden beri zorunlu BES’e karşı çıkıyor. Zorunlu BES’i sosyal güvenliğin özelleştirilmesi ve piyasaya terk edilmesi yönünde yeni bir adım olarak değerlendiren sendikalar, bu sistemde işveren katkısının ve devlet garantisinin olmadığına da dikkat çekiyor. Sendikalar, zorunlu BES ile çalışanlara çifte emeklilik sağlanacağı iddiasının dayanaksız olduğunu da vurgulayarak, “Zorla tasarruf olmaz. Zorunlu BES uygulaması Anayasa’ya aykırıdır. Zorunlu kamusal sosyal güvenlik primleri dışında hiç kimseden kendi arzusu dışında kesinti yapılamaz” diyor.