İsviçre’nin Basel şehrinde “Basel’de Nazilere Yer Yok Girişimi”nin çağrısıyla bir araya gelen binlerce kişi polis şiddetini, Nazilerin kollanmasını, devletin yargı yoluyla devrimcileri kriminalize etme çabalarını protesto etti.

Basel’de sol güçler 'Baskılara hayır' dedi

Nurettin Elibal/ Basel

Basel’de son yıllarda artan Nazi etkinliğine karşı düzenlenen protestolar, polis şiddetine ve yargı baskısına maruz kalıyor. Artan devlet müdahalesini protesto etmek isteyen binlerce kişi cumartesi günü saat 16.00’da Basel’de bir araya geldi.

Cumartesi günü binlerce insan ‘Basel’de Nazilere Yer Yok Girişimi’nin çağrısıyla Tiyatro Meydanı’nda toplandı. Girişim adına yapılan konuşmada Nazizme, faşizme ve devlet şiddetine karşı bir araya gelindiği, Basel’de faşistlere yer olmadığı ve devrimci mücadelenin kriminalize edilmesine fırsat verilmeyeceği vurgulandı. Miting sonrası etkinlik, oluşan büyük kortejin şehrin merkezinde birkaç kilometrelik yürüyüşünden sonra tamamlandı.

BASEL’DE NAZİ EYLEMİ YAPILMIŞTI

Yaklaşık iki yıl önce Basel’de Nazilerin yapmak istedikleri gösteri binlerin katıldığı karşı gösteriyle yaptırılmamıştı. Avrupa’da faşist hareketlerin güçlendiği bir dönemde faşist güçlere karşı yapılan bu direniş daha da önem kazanmıştı. Bu direniş bahanesiyle gerek Basel polisinin gerekse devlet savcılarının devrimciler üzerindeki baskı ve yıldırma girişimleri tuhaf bir hal almaya başladı.

Basel’de 2018 yılı sonlarında Ulusal Yönelimli İsviçrelilerin Partisi’nin (PNOS) yüz taraftarının katıldığı bir gösteri organize etmişti. Bu gösteriye Yahudi kadınlarının zorla kısırlaştırılmalarını savunan Basel’li Nazi Tobias Steiger de katılmıştı. Karşı gösteri olarak bir araya gelen “Basel’de Nazilere Yer Yok Girişimi”ni destekleyen yaklaşık iki bin katılımcı Nazilerin gösterisine fırsat vermemişti.

POLİS ŞİDDETİ

Bunun üzerine karşı gösteriye katılanlara karşı polis orantısız güç ve plastik mermi kullanmış, onlarca insan yaralanmış, bazı katılımcılar görme yetisini kaybetmişti. Bu eylemle ilgili olarak 60 kişiye karşı ceza davası açıldı, onlarcasının evleri arandı. Temmuz 2020’den bu yana devam eden ceza davaları sonrası birçok insan aylarca hapis ile cezalandırıldı.