Yeni anayasada özgürlükleri genişletme vaadinde bulunan AKP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na basın özgürlüğüne sınırlamalar getiren bir öneri sundu.

Yeni anayasada özgürlükleri genişletme vaadinde bulunan AKP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na basın özgürlüğüne sınırlamalar getiren bir öneri sundu.

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre, AKP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na, “Basın ve Yayın Hürriyeti” başlıklı madde için basın özgürlüğüne sınırlamalar getiren tartışılacak öneriler sundu. AKP, basımevi kurmada izin ve mali teminat hakkı şartının aranmaması ve basın araçlarına suç aleti denilerek el konulamayacağı gibi önemli anayasal güvencelere yeni anayasa önerisinde yer vermedi.

AKP iktidarında basın özgürlüğüne ilişkin tartışmalar doruğa çıkarken, partinin hukukçu kurmayları, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na basın özgürlüğünü istenilen her durumda sınırlayabilecek hükümleri içeren öneri demeti sundu.

AKP, “Basın ve Yayın Hürriyeti” başlıklı maddesinin basının sınırlanması gerektiği haller bölümü için, “Basın hürriyeti milli güvenliğin, kamu düzeninin, genel ahlakın, başkalarının haklarının, özel veya aile hayatının korunması, suçların önlenmesi, yargının bağımsızlık ve tarafsızlığının sağlanması, savaş kışkırtıcılığının, her türlü ayrımcılık, düşmanlık veya kin ve nefret savunuculuğunun engellenmesi amaçlarıyla sınırlanabilir” önerisinde bulundu.

DEĞİŞMEZLERİN SINIRI KALKIYOR
Mevcut anayasada farklı başlıklarda yer alan basınla ilgili düzenlemeleri tek maddede düzenleyen Ak Parti, yürürlükteki anayasada, “Kanuna uygun şekilde basın işletmesi olarak kurulan basımevi ve eklentileri ile basın araçları, suç aleti olduğu gerekçesiyle zapt ve müsadere edilemez veya işletilmekten alıkonulamaz” hükmünün yer aldığı, “basın araçlarının korunması” başlıklı düzenlemeye önerisinde yer vermedi. Yeni anayasa AKP’’nin bu önerisiyle şekillenirse, matbaalar başta olmak üzere her türlü basın aracına, “suç aleti” kabul edilerek el konulmasının yolu açılıyor.

AKP’nin getirdiği yeni öneriler arasında, “Radyo ve televizyon istasyonları kurmak ve işletmek, kanunla düzenlenecek şartlar çerçevesinde serbesttir” hükmü de yer aldı.

AKP’nin komisyon kayıtlarına geçen bu önerisi, CHP, MHP ve BDP’nin konuya ilişkin önerileriyle birlikte 1 Ağustos’ta çalışmalarına başlayacak olan Anayasa Uzlaşma Komisyonu tarafından masaya yatırılarak madde metni haline dönüştürülecek.

**

TGS ve ÇGD düzenlemeye tepkili

“Kenan Evren ve hükümet bir araya gelmiş”

Düzenlemeye ilişkin açıklamalarda bulunan Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, “adeta Kenan Evren ile hükümet bir araya gelmiş ve bu yasa ortaya çıkmış gibi” dedi.

12 Eylül darbe zihniyeti ve ruhunun yasada aynen yer aldığına dikkat çeken Abakay, bu düzenlemenin ülke tarihi için büyük bir kara leke olduğunu söyledi.

“Bu açık bir faşizmdir”

Yasanın açık bir El-Beşir düzenlemesi olduğunu vurgulayan Abakay şöyle konuştu:

Basın aletlerine el konulması, savaş kışkırtıcılığını bizzat Başbakan yaparken, savaş kışkırtıcılığının cezaya tabi olması bu yasanın ilginç yönlerini oluşturuyor. Biliyorsunuz geçtiğimiz aylarda çıkan bir düzenleme ile Başbakan ve 3 Bakan artık neyin devlet sırrı olup olmadığına da karar veriyor. Bunları yayınlamak da yeni düzenleme ile suç sayılacak. Bu açık bir faşizmdir.”“Engeller kaldırılmak bir yana arttırılıyor”

Düzenlemeye ilişkin soL’a açıklamalarda bulunan Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi, AKP’nin basın özgürlüğü önündeki engelleri kaldırmak bir yana yeni engeller ortaya çıkarmaya devam ettiğini söyledi. Yeni yasal düzenlemede özgürlükleri genişletecek adımlar atılması gerektiğini ancak mevcut olandan dahi geri bir noktaya gidileceğine dikkat çeken İpekçi, AKP’nin basın özgürlüğünü engellemek için attığı adımların sürdüğünü dile getirdi. sol.org