Başkan Arda nükleer atıklara karşı ‘duruyor’

Aycan KARADAĞ

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, İzmir’in Çernobili olarak bilinen Emrez Mahallesi’nde gömülü nükleer atıkların temizlenmesi için ‘duran insan’ eylemi başlattı. Arda, “Burası temizleninceye kadar burada duracağım” dedi.

İzmir’in Gaziemir ilçesi Emrez Mahallesi’nde, normal değerin 219 katı oranında radyasyon yayan radyoaktif atıklar 14 yıldır temizlenmiyor. Bu durumu protesto eden Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, her cuma günü saat 11.00’de atıkların bulunduğu yerde 11 dakikalık “duran insan” eylemi yapma kararı aldı. İlk eyleme CHP İzmir milletvekilleri Tacettin Bayır, Kani Beko, Özcan Purçu, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, TMMOB İzmir İKK, İzmir Tabip Odası, çevre örgütleri, sivil toplum örgütleri ve bölgede yaşayan yurttaşlar katıldı.

TEHLİKE ÇOK BÜYÜK

Durma eylemi öncesi açıklama yapan Arda, “Sözün bittiği noktadayız. Yalnızca nükleer santrallerde kullanıldığı bilinen europium 152-154 izotopların, kaçak bir şekilde Türkiye’ye getirilip buradaki kurşun fabrikasının üzerine gömülmesinin üzerinden 14 yıl geçti” dedi. Valilik ve Çevre İl Müdürlüğü ile konuya ilişkin temaslarda bulunduğunu kaydeden Arda, “Ama bugüne kadar hiçbir adım atılmadı. Tehlike çok büyük. Bu ülkede bulunmayan atıkların nasıl ve kimler tarafından getirildiğini biz bilmiyoruz. Ancak bunu fabrika sahipleri çok iyi biliyor. Bu tehlikenin boyutunu onlar biliyor” diye konuştu.