Başsavcıdan kanuna aykırı talimatname

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz ile birlikte iki eylemcinin yaşamını yitirdiği Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda “aranarak içeri alınmaya” tepki gösteren avukatlara polis dün de saldırdı. İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal da polisin saldırısına maruz kaldı.

GÜN BOYU EYLEM
Avukatların üst aramaya yönelik tepki ve eylemleri devam ediyor. Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınıp öldürülmesinin ardından avukatların aranarak içeri alındığı İstanbul Adalet Sarayı’nda dün de avukatlar gün boyu adliye binası önünde nöbet tuttu. Bir grup avukat sabah erken saatlerde adliye binasına gelerek, üzerlerinin aranmasına karşı çıktı. Avukatlar, adliyenin C Kapısı’nda avukat geçiş noktasında bekledikleri sırada adliye binası içerisine çok sayıda çevik kuvvet ve sivil polis konuşlandırıldı. Bir süre devam eden bekleyişin ardından çevik kuvvet, avukatlara kalkanlarıyla saldırarak adliye binası dışına çıkarttı.

‘SİZİ DE SAVUNACAĞIZ’
Avukatlar, gün boyu C kapısı önünde bekleyişlerini sürdürdü. Adliyenin avukat girişi kapatılması üzerine bazı avukatlar vatandaş kapısından binaya giriş yaptı. Aramaya karşı çıkan  avukatlar, hakim ve savcıların aranmamasına tepki gösterdi. Bir avukat özel güvenliğe, Yırca’da HES’i protesto eden köylüleri darp eden özel güvenliğin bir hafta sonra işten çıkarılması olayını hatırlatarak, “Sizi de işten çıkardıklarında yanınızda hiçbir avukat olmayacak” diyerek tepkisini dile getirdi.

Adliye binasına girişte avukatların çantaları X ray cihazından geçirilirken, avukatlar da x-ray kabininden geçiliyor. Kabinden geçen avukatların özel güvenlik tarafından el detektörüyle üzerleri bir kez daha aranıyor ve daha sonra avukatlar elle aramaya tabi tutuluyor.

‘BUNUN HESABINI SORARIM’
Polis saldırısı üzerine İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal Çağlayan Adliyesi’ne geldi. Durum hakkında bilgi alan Kocasakal saldırıya tepki gösterdi ve “Avukatlara hakaret eden tırmalayan güvenlik görevlilerinin hepsinin fotoğrafları var elimizde. Bu hukuksuz aramayı yapamazsınız. Savcılığın talimatı şu bu, ben bir tek özel güvenlik görevlisinin bir avukatın üzerine parmağını dokundurduğunu görürsem ve duyarsam herhangi bir darp, hakaret veya terbiyesizlik, onur kırıcı muamele bunun hesabını hukuken sorarım” dedi. Ardından Başsavcıyla görüşmek için asansörlere yönelen Kocasakal’ın önü polis tarafından kapatıldı. Kocasakal duruma tepki gösterdi, bu sırada polis Kocasakal ile birlikte avukatları kalkanlarıyla müdahaleye maruz kaldı. Kocasakal arbade arasında kalırken avukatlar da adliye binası dışına çıkarıldı. Kocasakal daha sonra  Baro yönetimiyle beraber Güvenlikten Sorumlu İstanbul Başsavcı Vekili Hasan Bölükbaşı ve Başsavcı Hadi Salihoğlu ile görüştü.

 

Erdoğan, o şirketi ödüllendirmişti!

Adliyede OHAL sürüyor: Aranarak içeri alınmaya tepki gösteren avukatlara çevik polis saldırdı!

Adalet aranıyor

DHKC üyelerinin Çağlayan Adliyesi'ne ve savcı odasına giriş anının görüntüleri ortaya çıktı!



BİRKAÇ GÜN SÜRECEK
Başsavcı Vekili Hasan Bölükbaşı, baro yönetimiyle birlikte C kapısına gelerek avukatlara uygulamanın güvenlik gerekçesiyle olduğunu söyledi. Baro yönetimi de, avukatlara uygulamanın arama değil tarama olduğunu söyleyerek, birkaç gün süreceğini o güne kadar avukatların uygulamaya karşı çıkmamalarını istedi. Avukatlar, “Onların değil avukatların yanında olun” diyerek baroya tepki gösterdi. Bölükbaşı ile avukatlar arasında süren tartışmanın ardından avukatlar üzerlerini aratmadan kimlik kartlarını okutarak adliyeye giriş yaptı. Adliyeye giriş yapan avukatlar, “Avukata Dokunma” sloganını attı.

BÖYLE BİR YASA YOK
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, kanuna aykırı şekilde talimatname yayımlayarak Çağlayan Adliyesi girişinde avukatların da üstünün aranmasını istedi. Yasa çıkmadan yayımlanan  ve İstanbul Adalet Sarayı’nın girişlerine asılan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu imzalı talimatnamede, “İstanbul Adalet Sarayı’na girecek avukat, vatandaş ve personelin can güvenliğinin sağlanması ve gerekse genel kamu güvenliği, kamu düzeninin sağlanması açısından; girişlerde avukat, personel ve vatandaşların kapı dedektörlerinden geçmeleri, çantalarının da x-ray cihazından geçirilmeleri şeklinde denetim yapılacaktır” denildi.

***

Karar akşam değiştirildi

Başsavcı Hadisalihoğlu’nun verdiği bu kanunsuz uygulamanın ardından dün akşam saatlerinde Başsavcıvekili Hacı Hasan Bölükbaşı, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda “aranarak içeri alınmaya” tepki gösteren avukatlarla görüştü. Ardından Bölükbaşı, çantalarını x-ray cihazına bırakmadan ve el dedektörüyle aranmadan avukatların sadece kapı dedektöründen geçmesinin yeterli olduğunu belirtti.

***

İzmir’de de hukuksuzluk

İzmir Adliyesi’nde ise ÇHD İzmir Şube Başkanı, çipli kartı olmadığı gerekçesi ile içeri alınmadı. Adliyeye girmek isteyen avukatlar sivil polisler tarafından darp edilirken, Bahattin Özdemir ve Erdoğan Akdoğan, birkaç saatliğine gözaltına alındı.