DTP Batman milletvekilleri Ayla Akat Ata ve Bengi Yıldız, Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan ile ildeki sivil toplum örgütleri tarafından oluşturulan Batman Hasankeyf'i Yaşatma...

DTP Batman milletvekilleri Ayla Akat Ata ve Bengi Yıldız, Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan ile ildeki sivil toplum örgütleri tarafından oluşturulan Batman Hasankeyf"i Yaşatma Girişimi, büro açtı. DTP Batman milletvekilleri Ayla Akat Ata ve Bengi Yıldız, Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Eğitim Sen, SES, Göç-Der, İHD Batman şubeleri, Tabipler Odası, Yerel Gündem 21, Hasankeyf Gönüllüleri Derneği ve Genel-İş Sendikası"nın öncülüğünde oluşturulan Batman Hasankeyf"i Yaşatma Girişimi Batman"da büro açılışı yaptı.

 

‘78 BİN İNSAN BARAJDAN ETKİLENECEK’

Açılış öncesi bir konuşma yapan Yerel Gündem 21 ile Batman Hasankeyf Yaşatma Girişimi Sekreteri Ömer Faruk Akyüz, çok sayıda kültürel değerin sular altında kalacağına dikkat çekerek "Resmi rakamlara göre 78 bin insan Ilısu Baraj Projesi"nden etkilenecek. Yani bu durum vatandaşları büyük oranda yerinden göç ettirip kentlerde ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunları artıracaktır" dedi. Açıklamanın ardından Batman Hasankeyf"i Yaşatma Girişimi bürosunun açılışı yapıldı.

 

"TARİH SİZİ YAZACAK"

Kalkan"ın ardından konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Hasankeyf"in insanlığın ortak mirası olduğunu belirtti. İnsana, doğaya, tarihe ve kültürel mirasa hürmeti olan her sorumlu bireyin ve yurttaşın Hasankeyf"i kurtarma konusunda etkin bir çaba içerisinde olunması gerektiğini dile getiren Baydemir, "Tarih bir gün bu yaşadıklarımızı kaleme alacak ve Hasankeyf"i boğmak, kültürel ve tarihi mirasımızı yok etmek isteyenlerle, Hasankyef boğulma riskiyle karşı karşıyayken susanları yazacak" dedi.

Son olarak konuşan DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata da, Hasankeyf"e bir siyasetçi gözüyle bakılmaması gerektiğini belirterek, "Bir siyasetçi gözüyle baktığınızda ülkenin tüm tarihsel zenginliklerini görmeyebilirsiniz. Değişik din ve inanç farklılıklarını görmezden gelebilirsiniz. O yüzden bir siyasetçi gözüyle yaklaşmamak gerektiğini düşünüyorum. İçinde ekolojinin olmadığı, insanın olmadığı, tarihin kültürel zenginliklerin korunmasının bir ilke olarak kabul edilmediği siyasete de her zaman karşı durmak gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu. DİHA