Torunlar Center inşaatında, işçileri taşıyan asansör, 32’nci kattan yere çakıldı, 10 işçi yaşamını yitirdi. AKP’lilerin yönetiminde olduğu inşaatta katliam göz göre göre geldi

Batsın rantınız, batsın kârınız  batsın sizin ‘yeni Türkiye’niz!

İstanbul Mecidiyeköy'de eski Ali Semi Yen Stadı’nın arazisinde yapımı süren Torunlar Center inşaatında, işçileri taşıyan asansör, önceki akşam saat 19.30 sularında 32'inci kattan yere çakıldı, 10 işçi yaşamını yitirdi. Olayla ilgili 8 kişi gözaltına alındı, ancak dün öğle saatlerinde serbest bırakıldı. Dün akşam saatlerinde ise Torunlar GYO yöneticileri olduğu belirtilen 4 kişi ifadeye çağrıldı.

Ölen işçilerin taşeron işçisi olduğu öğrenilirken, işçiler inşaatta bir asansörün daha yaklaşık bir ay önce aynı şekilde yere çakıldığını, alt katta olduğu için kimsenin zarar görmediğini anlattı.

Olayın ardından inşaatın önüne çevik kuvvet yığıldı. İşçiler, inşaata ambulanstan bile önce çevik kuvvet yollanmasına tepki gösterdi. İnşaat alanına gelen işçi yakınlarına uzun süre bilgi verilmedi.


POLİS SALDIRISI
Olayın duyulmasının ardından İnşaat İşçileri Sendikası'nın ve forumların da çağrısıyla çok sayıda insan şantiye önünde toplandı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, olaydan saatler sonra inşaata koruma ordusuyla geldi. İşçiler, Vali Mutlu'yu “Katil Vali hesap verecek”, “İşçilerin katili AKP devleti” sloganlarıyla protesto etti. Protestolar üzerine barikat kuran polis, sabaha kadar olay yerinde bekleyerek sloganlarla iş cinayetini protesto eden işçilere ve yurttaşlara zaman zaman cop ve kalkanlarla saldırdı.

MİLLETVEKİLLERİ DE GELDİ
İnşaat alanına HDP Milletvekilleri Levent Tüzel, Sırrı Süreyya ve Ertuğrul Kürkçü de geldi. Şantiyeye basının girmesini engelleyen polis, gecenin ilerleyen saatlerinde şantiyeye gelen DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve beraberindeki sendikacıları da engellemek istedi. Dışarıda bekleyenlerin tepkileri üzerine Çerkezoğlu tek başına içeri girdi.
Çerkezoğlu ve HDP Milletvekilleri, incelemelerinin ardından yaptıkları açıklamada işçilerin hava ve ışık almayan, son derece sağlıksız yerlerde barındırıldığını, şantiyede işçi sağlığına dair hiçbir önlemin alınmamış olduğunu aktardı.


AİLELER: HER YERİNDE İHMAL VAR
İş cinayetinde yaşamını yitiren 10 işçinin cenazesi, dün otopsi işlemleri için Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. İşçilerin acılı aileleri de Adli Tıp'ın önüne geldi. Yaşamını yitiren Tahir ve Ferdi Kara kardeşlerin yine aynı inşaatta çalışan babası Mithat Kara'yı yakınları güçlükle sakinleştirdi. Kara kardeşlerin inşaat işlerinde çalışan akrabası Yılmaz Kara ise, “Sadece bu şantiyede değil, her yerde ihmal var. Ben de inşaatçıyım. Yemeğinden tut, güvenliğine her şeyinde ihmal var. Bizim hakkımız bu değil, ölüm değil” dedi. Cenazeler otopsinin ardından ailelere teslim edildi.

***

'Asansörün çökeceği belliydi'
Torunlar İnşaat'ta çalışan Bahri Demir adını gizlemek istemiyor. "Bu cinayetten sonra burada çalışacağımı düşünüyor musun? Yaz adımı, kovsunlar" diyor. Ukrayna'da savaş çıktıktan sonra ülkeye dönen Demir, 5 aydır inşaat sektöründe çalışıyormuş. "Bu çöken asansörü gördüğümde nasıl çökmeden çalışır diye düşündüm, o kadar kötü bir durumdaydı" diyen Bahri Demir, inşaatın hiçbir alanında güvenlik olmamasından şikâyet ediyor: "Ülkeme döndüm ve başka bir alanda iş bulamadığım için inşaat işine girdim. İnşaatın hiçbir alanında güvenlik yok zaten. Bir baret veriyorlar, bitiyor. O asansörü görünce şikâyet ettik ama bir alternatif olmadığı için binmeye başladım. Geçen hafta o asansöre binmiştim, bu hafta çöktü. Çökeceği belliydi."

***

İTO uyarmıştı: İşçileri kaybedeceğiz!
İstanbul Tabip Odası, Torunlar İnşaat’ın yaptırdığı ve 10 işçiye mezar olan inşaat hakkında yaklaşık dört ay önce uyarıda bulunmuştu. İTO’nun Twitter hesabından 15 Mayıs’ta yapılan paylaşımda, şantiyenin fotoğrafı şu notla birlikte yer alıyordu: “Bu günden sesleniyoruz, maalesef yarın bu inşaatlarda 8-10 işçi kardeşimizi kaybedeceğiz.”

***

NCA’nın referansı: Soma Holding!
İşçiler, şantiyede iş güvenliğinden sorumlu NCA İş Sağlığı ve Güvenliği firması yetkililerinin sorumluluklarını yerine getirmediğini, bütün gün şantiyenin karşısında çay içip muhabbet ettiklerini söyledi. NCA adlı şirketin referansları arasında 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma Eynez maden ocağını işleten Soma Holding de bulunuyor. Firma, Soma Holding’in ortaklığıyla yaptırılan Spine Towers inşaatında da İSG hizmetlerini üstlenmiş.

Fotoğraf: AA