Bazı mesleklerde aşı zorunlu olmalı

HABER MERKEZİ

Günlük pozitif vaka sayısının 22 bini aştığı bu günlerde, bayram tatili etkisinin henüz bu sayılara yansımadığı, çok hızlı yayılan Delta varyantı nedeniyle önümüzdeki günlerde bu sayının katlanacağı konuşuluyor. Diğer yandan ülkede iki doz aşısını tamamlayanların oranı henüz yüzde 50’ye bile ulaşmış değil. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun dünkü toplantısında bu durum ele alındı. Toplantı öncesi ajanslara konuşan uzmanlar, birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de bazı meslek gruplarında aşının zorunlu olması, kapalı yerlere ve sosyal ortamlara girişte aşı kartı gösterme zorunluluğu getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

ARTIK TERCİH OLAMAZ

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, DHA’ya yaptığı açıklamada, çalıştığı merkezde test pozitiflik oranının yüzde 10’a ulaştığını, böyle giderse sağlık sisteminin zorlanacağını söyledi. Aşıların ölüm ve ağır hastalıktan korumada son derece etkili olduğunu vurgulayan Yavuz, aşı zorunlu olmalı mı tartışmalarıyla ilgili şunları kaydetti: “Öğretmenler, sağlık çalışanı gibi belli meslek gruplarında kesinlikle zorunlu olmalı. Sosyal ortamlara girmek isteyenlere de ya aşı kartı ya da son 48 saatte yapılmış negatif sonuçlu PCR testini gösterme şartı getirilmeli. Bu artık bireysel tercih olamaz, toplumun her şeyi buna bağlı. Kapanmalar, büyük ekonomik kayıplar yaşadık, okulları açamadık. Eylülde aynı noktaya dönebiliriz.”

İTALYA VE FRANSA ÖRNEĞİ

Bilim Kurulu’ndan Prof. Dr. Alper Şener de AA’ya verdiği demeçte, bazı meslek gruplarının yüzde 100 aşılanması gerektiğini ifade etti. Bu meslek gruplarının başında sağlık çalışanlarının geldiğini belirten Şener, şöyle konuştu: “İtalya ve Fransa’da 1 Eylül’den itibaren hiçbir sağlık çalışanı hastanelerde aşısız çalışmayacak. Bizde de sağlık çalışanlarının aşı konusunda hiç fire vermemesi lazım. Öğretmenler ve hizmet sektöründe çalışanların da bence tamamının aşılanması lazım. Bu ‘aşısızlar çalışmasın’ demek değil. Aşısız çalışmak isteyenlerin 48 saatte bir PCR veya antijen testi zorunluluğu gibi ihtimaller olabilir, bunlar bazı ülkelerde konuşuluyor, Türkiye’de de uygulanabilir. Aynı şekilde aşı olmak istemeyenlere AVM, konser, restoran gibi yerlere gitmeden 48 saat önce PCR veya antijen testini yaptırma zorunluluğu getirilebilir.”

İKİ DOZ AŞI OLUN

Prof. Dr. Şener ayrıca, “Yeni vakalarda karşı karşıya kaldığımız hastaların ciddi bir kesimi ya aşısız ya da birinci doz aşıyı olmuş, ikinciyi olmamış grup. Türkiye’de çok ciddi bir oranda birinci dozu olmuş ama ikinci dozu bir türlü olmamış kişiler var. İki doz aşı olmak önemli” dedi.