Milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücret pazarlığı bugün başlıyor. 1300 lira önerisinin ele alınacağı toplantıda, patronların daha fazla teşvik istemesi bekleniyor

Beklenen gün geldi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, gelecek yıl geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere bugün toplanıyor. Resmi rakamlara göre 5,6 milyon asgari ücretli çalışanı yakından ilgilendiren bu toplantıda, hükümetin asgari ücreti 1300 TL’ye yükseltilme önerisi ele alınacak.

Bu yılki görüşmelerin önceki yıllardan farklı olarak kısa sürede uzlaşmayla sonuçlanması bekleniyor. Asgari ücretteki artışın maliyetleri çok artıracağını savunan patronların, SGK priminde 5 puan indirim yapılması, işsizlik sigortası primlerinden işveren payının alınmaması gibi önerileri gündeme getireceği belirtiliyor. Emek örgütleri temsilcileri ise bu artışın faturasının işçiye yüklenmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.

TÜRK-İŞ ÇOK MEMNUN
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, dün Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile genel merkez yöneticilerinden oluşan heyetle makamında görüştü. Atalay, yeni görevi dolayısıyla Soylu’ya ‘hayırlı olsun’ ziyaretinde bulunduklarını ve kendisini yarın başlayacak Türk-İş 22’nci Olağan Genel Kurulu’na davet ettiklerini söyledi.
AKP’nin asgari ücreti 1300 liraya yükseltme yönündeki seçim vaadini memnuniyetle karşıladıklarını belirten Atalay, bu rakamın ‘tehlikeli’ ve ‘çok tehlikeli’ işler için ayrıca düzenlenmesi gerektiğini savundu. Atalay, yeni asgari ücret rakamının yeni çalışanlar ile eski çalışanlarda aynı rakam olarak uygulanmasının da önemli bir sorun olarak karşılarında durduğunu, bu sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi.

‘FATURA İŞÇİYE ÇIKMASIN'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ise dün yaptığı yazılı açıklamada, asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonlarca işçinin açlığa ve yoksulluğa mahkûm edildiğine dikkat çekti. 1300 liralık asgari ücret teklifinin bir dizi soru işaretini beraberinde getirdiğini ifade eden Akkaya, “Bu artışın işverene getireceği ek maliyetin yükü, yeni sigorta teşvikleri olarak işçiye, emekçiye yüklenmemelidir. 5510 Sayılı Kanun gereğince sigorta primlerinden yapılacak her indirim, işçinin emekliliğinde düşük emekli aylığına neden olacak bir etki yaratacaktır” uyarısında bulundu.

AÇLIK SINIRININ ALTINDA
Önerilen 1300 liralık asgari ücretin, TÜİK tarafından dört kişilik aile için açıklanan 1379 liralık açlık sınırının altında olduğunu vurgulayan CHP Genel Başkan Yardımcısı
Akkaya, asgari ücretin çeşitli meslekler veya bölgeler için farklılaştırılmasına ve çalışma hayatının esnekleştirilmesine karşı olduklarını da dile getirdi.

***

Soylu’dan 657 açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Türk-İş heyetinin ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik yapmanın ‘kaçınılmaz’ olduğunu öne sürdü. Soylu, “Bilinmelidir ki bu konuda reforma ihtiyaç var. Kararlıyız. Türkiye’deki bu büyük reformu sadece iş güvencesine çıpalamak ve onun üzerinden bir tartışma açmak haksızlık olur düşüncesindeyiz” dedi.


***

Yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere, 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise TİSK temsil ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıyor ve oy çokluğu ile karar veriyor. Oyların eşitliği halinde, başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

***

Asgari ücret şu an bekâr bir işçi için brüt 1273 lira 50 kuruş, net
1000 lira 54 kuruş olarak uygulanıyor.